Απόψεις

Λ. Κουμπουλίδης: “Να σπάσει η μήτρα του εθνικισμού που γεννά γενοκτονίες”!

Arthrografoi-koumpoulidis-genoktonia

Γράφει ο Πρόεδρος του Ανθρώπινου Δυναμικού Βέροιας

19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ημέρα Μνήμης και όχι μόνο. Ημέρα προβληματισμού για τα αίτια της γενοκτονίας και τα κοινά στοιχεία των γενοκτονιών πρώτα των Αρμενίων, έπειτα των Ελλήνων και Ασσυροχαλδαίων και κατόπιν των Εβραίων.

Κοινή μήτρα όλων των γενοκτονιών ο θρησκευτικός φανατισμός, ο φυλετικός διαχωρισμός, ο οικονομικός επεκτατισμός και το εκρηκτικό μείγμα όλων αυτών προστατευμένο κάτω από το μανδύα του εθνικισμού.

Οι ανωτέρω γενοκτονίες δεν αποτέλεσαν ιστορική αναγκαιότητα για τη διαμόρφωση εθνικών κρατών. Αποτέλεσαν ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ. Οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε ως “μαύρη σελίδα”, ως οπισθοδρόμηση εκείνων των κρατών που συγκροτήθηκαν με εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.

Η γενοκτονίες δυστυχώς δεν αποτελούν παρελθόν για την Ανθρωπότητα. Ο εθνικισμός είναι παρών. Στην Τουρκία, ο γενοκτόνος Κεμάλ Ατατούρκ δοξάζεται και τιμάται σήμερα ως μέγας αναμορφωτής του Τουρκικού έθνους. Στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, τα εθνικιστικά κόμματα, βρίσκονται σε επικίνδυνη άνοδο.

Η Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης μετατρέπεται σε ένα πεδίο ξέφρενου οικονομικού ανταγωνισμού με φτωχοποίηση των μαζών και συγκέντρωση πλούτου στους λίγους, γεγονός που αποτελεί υπόβαθρο για κοινωνικές αναταράξεις, μέσα από τις οποίες υπάρχει ο κίνδυνος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο εθνικισμός. Η Γερμανία, για ακόμη μία φορά απροκάλυπτα στοχεύει σε γερμανοποίηση της Ευρώπης, μέσω ενός άτυπου “οικονομικού πολέμου”.

Τούτη τη μέρα, ας έχουμε κατά νου ότι κατά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, κανείς δε μπορούσε να φανταστεί ότι λίγα χρόνια μετά, το “Ναζιστικό Τέρας” θα κατέστρεφε όλη την Ευρώπη. Και ότι λίγο πριν την καταστροφή της Σμύρνης, οι αστοί Έλληνες συνέχιζαν την κοσμική τους ζωή αμέριμνοι.

Για το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας,
Λάζαρος Κουμπουλίδης, Δικηγόρος
Πρώην Πρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Βέροιας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας