Πολιτική Τοπικά

Πρόσφυγες και μετανάστες: Απόβλητα ή κυνηγημένοι συνάνθρωποι;

Λαϊκή Συσπείρωση Νάουσας

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει τελευταία το μεταναστευτικό ζήτημα. Η συνεχής όξυνση των ιμπεριαλιστικών πιέσεων και επεμβάσεων σε νευραλγικές περιοχές του πλανήτη, προκειμένου να ελέγξουν τους φυσικούς και οικονομικούς πόρους, όπως την ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της, κυρίως σε Μέση Ανατολή, Ανατολική Αφρική, Κεντρική Ασία και πρόσφατα σε Ουκρανία, πολλαπλασιάζουν δραματικά τον αριθμό των οικονομικών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων διεθνώς.

Οι πρόσφυγες-μετανάστες, άλλοτε διωγμένοι από τους πολέμους που κάνουν οι ιμπεριαλιστές, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ- ΕΕ και άλλες δυνάμεις, άλλοτε θύματα της οικονομικής εκμετάλλευσης των ιμπεριαλιστών που βρίσκονται σε συνεργασία με τις ντόπιες οικονομικές ολιγαρχίες, καταλήγουν θαλασσοπνιγμένοι στα σαπιοκάραβα, βιώνοντας ανείπωτες κακουχίες, προσπαθώντας να γλιτώσουν από την κόλαση των πολέμων, των βασανιστηρίων και των κατατρεγμών, της εκμετάλλευσης, αναζητούν μια καινούργια ζωή και μια καινούργια πατρίδα.

Όμως και εκεί το δράμα τους συνεχίζεται. Φυλακισμένοι απάνθρωπα σε στρατόπεδα και μπουντρούμια, στοιβαγμένοι για μήνες χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, άλλοι περιφερόμενοι άστεγοι και νηστικοί στους δρόμους, στο έλεος των ρατσιστικών συμμοριών, άλλοι περιμένοντας μάταια για μήνες έξω από την Υπηρεσία Ασύλου για να υποβάλουν το αίτημά τους.
Αυτή η τραγική κατάσταση, στην οποία είναι καταδικασμένοι οι άνθρωποι αυτοί και οι οικογένειές τους, που τους μετατρέπει σε φθηνό εργατικό δυναμικό για τους εκμεταλλευτές, είναι φυσικό να έχει αντίκτυπο και στους Έλληνες εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τους κατοίκους περιοχών, όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποδέχεται πλήρως την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκλωβίζει τους μετανάστες στη χώρα μας και επιχειρεί να διαχειριστεί ένα εκρηκτικό ζήτημα με αόριστες εξαγγελίες και μέτρα, όταν είναι γνωστό ότι η λεγόμενη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είναι ακριβώς αυτή που ευθύνεται και για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και για τον εγκλωβισμό μεταναστών στη χώρα μας, εξαιτίας της συμφωνίας «Δουβλίνο 2», καθώς και της Συνθήκης Σένγκεν, μετατρέποντάς την σε αποθήκη ψυχών.
Ο λαό μας υπήρξε ο ίδιος θύμα ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επεμβάσεων, πρόσφυγας στο παρελθόν και οικονομικός μετανάστης, πράγμα που ισχύει και σήμερα.

Είναι χρέος μας η ανάδειξη των πραγματικών αιτιών του σύγχρονου μαζικού ξεριζωμού των λαών και η καταγγελία των ενόχων. Είναι ευκαιρία να μετατρέψουμε το σημερινό φαινόμενο εφαλτήριο για νέους αγώνες κατά του συστήματος της εκμετάλλευσης, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Ζητάμε:
-.Άσυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες/μετανάστες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, κόντρα στις σχετικές Οδηγίες. Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις και φυλακίσεις σε βάρος των μεταναστών.
-Να υπάρξουν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας μέχρι να τακτοποιηθούν και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους
-Να καταργηθεί η ευρωενωσιακή και ελληνική νομοθεσία που επιτρέπει τη φυλάκιση των προσφύγων, όπως και των μεταναστών, χωρίς χαρτιά μέχρι 18 μήνες.
-Να χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους μετανάστες/πρόσφυγες έχουν τελικό προορισμό άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, απειθαρχώντας στη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ.
-Νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς στην Ελλάδα. Κατάργηση του καθεστώτος των συνεχών ανανεώσεων των αδειών διαμονής, των παραβόλων και των προστίμων. Διευκόλυνση οικογενειακής επανένωσης, κόντρα στη σχετική Οδηγία

Επίσης απαιτούμε:
-Την απομάκρυνση του ΦΡΟΝΤΕΞ από την Ελλάδα που εκτός από την κατασταλτική δράση του, με την παρουσία του υπονομεύονται κυριαρχικά δικαιώματα.
-Την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως η εξελισσόμενη στη Συρία, την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις και δυνάμεις κατοχής σε άλλες χώρες.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας