Οικονομία

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για διεθνή οικονομία, ευρωζώνη και Ελλάδα

Oikonomia dnt proidopoiiseis

Θανάσης Κουκάκης

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,5% το 2015 προβλέπει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκε σήμερα Τρίτη του Πάσχα στη δημοσιότητα. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,5% το 2015 και στο 3,8% το 2016, ωστόσο προειδοποιεί για μια σειρά από αβεβαιότητες στις οποίες περιλαμβάνεται και η διαχείριση της ελληνικής κρίσης από τη ζώνη του ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί σημαντικά το 2015, ήτοι το ΑΕΠ θα αυξηθεί από 0,8% το 2014 στο 2,5% το 2015 και περαιτέρω κατά 3,7% το 2016. Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας. Εκτιμά πως θα διαμορφωθεί στο 24,8% στο σύνολο του 2015 για να μειωθεί στο 22,1% το 2016.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει πλεονασματικό, με το πλεόνασμα ωστόσο να μειώνεται από το 1,4% του ΑΕΠ εφέτος, στο 1,1% του ΑΕΠ το 2016.

Ο αποπληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί και να διαμορφωθεί στο 0,3% το 2015, ενώ για το 2016 αναμένεται ετήσια αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,3%.

Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να υιοθετεί τις απόψεις όσων υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν αποτελεί εν δυνάμει πηγή αδυναμίας για τη ζώνη του ευρώ. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του Ταμείου, η οικονομική πίεση στη ζώνη του ευρώ που προκλήθηκε από την πολιτική αβεβαιότητα που σχετίζεται με την Ελλάδα, αλλά και ενδεχομένως άλλες πολιτικές αναταράξεις στη ζώνη του ευρώ θα μπορούσαν να επαναφέρουν στο προσκήνιο τους δεσμούς μεταξύ τραπεζών, δημοσίου χρέους και πραγματικής οικονομίας. «Η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία σχετικά με την αποφασιστικότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της προκλήσεις είναι πιθανό να επιδεινώσουν την εμπιστοσύνη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Νικητές και ηττημένοι»
Παρουσιάζοντας σήμερα στην Ουάσιγκτον τα στοιχεία του World Economic Outlook ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ ανάφερε πως στις προηγμένες οικονομίες, η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί το 2015 σε σχέση με το 2014, αλλά στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες η ανάπτυξη αναμένεται να είναι ασθενέστερη.

«Ένας αριθμός πολύπλοκων δυνάμεων διαμορφώνουν τις προοπτικές σε όλο τον κόσμο. Η κληρονομία τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και της κρίσης στη ζώνη του ευρώ – αδύναμες τράπεζες και υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, εταιρικού χρέους και χρέους νοικοκυριών – εξακολουθούν να βαραίνουν τις δαπάνες και την ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες. Η χαμηλή ανάπτυξη με τη σειρά της καθιστά την απομόχλευση μια αργή διαδικασία» ανέφερε ο Μπλανσάρ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ τόνισε ακόμη πως ο συνδυασμός της γήρανσης του πληθυσμού, οι χαμηλότερες επενδύσεις και η αργή πρόοδος που διαπιστώνεται στην παραγωγικότητα θα οδηγήσουν σε σημαντικά χαμηλότερη δυνητική ανάπτυξη τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες.

Αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση ο Γάλλος αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε πως οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στην τιμή του πετρελαίου, δημιουργούν νικητές και ηττημένους. Ενδεικτικά επεσήμανε πως η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες προβλέπεται να ανέλθει από το 1,8% το 2014, στο 2,4% εφέτος και να σταθεροποιηθεί στο 2,3% το 2016.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται στο 3,1% το διάστημα 2015-2016, με την εγχώρια ζήτηση να υποστηρίζεται από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, την πιο μετριοπαθή δημοσιονομική προσαρμογή και τη διευκολυντική νομισματική πολιτική, παρά την προβλεπόμενη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου. Για την Βρετανία το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη 2,7% εφέτος και κατά 2,3% το 2016, ενώ για την Ιαπωνία αναμένει ανάπτυξη 1% εφέτος και κατά 1,2% το 2016.

Για την ευρωζώνη ο Ολιβιέ Μπλανσάρ ανέφερε πως μετά το αδύναμο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2014 η ανάπτυξη δείχνει σημάδια ανάκαμψης, υποστηριζόμενη από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, τα χαμηλά επιτόκια και το πιο αδύναμο ευρώ. Στη βάση αυτό το ΔΝΤ αναμένει μέση ανάπτυξη 1,5% στη ζώνη του ευρώ το 2015 και 1,6% το 2016. Για την Γερμανία αναμένεται ανάπτυξη 1,6% εφέτος και 1,7% το 2016, ενώ στην Ισπανία αναμένεται ανάπτυξη 2,5% το 2015 και 2% το 2016.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες από 4,6% το 2014, στο 4,3% το 2015 και επανάκαμψη στο 4,7% το 2016. Για την Κινά προβλέπει ανάπτυξη 6,8% εφέτος και κατά 6,3% το 2016, για τη Ρωσία αναμένει ύφεση 3,8% εφέτος και κατά 1,1% το 2016, ενώ για την Ινδία αναμένει επέκταση της οικονομίας με ρυθμό 7,5% το 2015 και το 2016. Για την Βραζιλία το ΔΝΤ αναμένει ύφεση 1% εφέτος και ανάπτυξη 1% το 2016.

Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ υπογράμμισε πως αν και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία εμφανίζονται λιγότεροι σε σχέση προ εξαμήνου, ωστόσο υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένες αβεβαιότητες που σχετίζονται με:

Μια περαιτέρω απότομη ανατίμηση του δολαρίου που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αλλού, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές.
Την πολύ διευκολυντική νομισματική πολιτική στις προηγμένες οικονομίες, όπου οι μεταβολές των τιμών των περιουσιακών στοιχείων δεν αποτυπώνουν επαρκώς τους κίνδυνους, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για εκπλήξεις και έντονες αντιδράσεις της αγοράς.
Τις γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες προκύπτουν από τα εν εξελίξει γεγονότα στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή και στη Δυτική Αφρική και που οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περιφερειακή και παγκόσμια διάχυση.

Η στασιμότητα και ο χαμηλός πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες, που θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ανάκαμψη
Ο Μπλανσάρ, αναφερόμενος στο βασικό μήνυμα της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως αποφασιστικές πολιτικές για την ενίσχυση της πραγματικής και της δυνητικής παραγωγής.

«Το σωστό μενού διαφέρει ανάλογα με τη χώρα. Λαμβάνοντας υπόψη το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος που σχετίζεται με πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η πρόκληση για όσους λαμβάνουν αποφάσεις θα είναι να επιλέξουν προσεκτικά ανάμεσα στις πολιτικές» είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Πηγή: http://news.in.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας