Ρεπορτάζ

Από 16 μέχρι 35 ευρώ το κρέας στο φετινό Πασχαλινό τραπέζι

reportage chalatsis pasxalino kreas 20153

Τι πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής

Από 16 μέχρι 35 ευρώ κατά μέσο όρο αναμένεται να στοιχίσει το φετινό πασχαλινό τραπέζι, όσον αφορά την αγορά κρέατος , για μια τετραμελή οικογένεια, αναλογικά πάντα με τις επιλογές σε χοιρινό, μοσχάρι, αρνί , κατσίκι ή κοτόπουλο. Σε γενικές γραμμές το αρνί και το κατσίκι ειδικότερα, είναι ακριβότερα από πέρσι, χωρίς ωστόσο οι τιμές να ξεπερνούν το φράγμα των 10 ευρώ κατά περίπτωση, και σύμφωνα με όσα είπε στη Faretra.info ο Κρεοπώλης Σίμος Ταϊπλιάδης, το φαινόμενο οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση και στις ελλείψεις ποσοτήτων στην αγορά, λόγω του ότι το φετινό Πάσχα πέφτει πολύ νωρίς, ο καιρός δεν έχει ζεστάνει, ενώ παράλληλα είναι φθηνότερο και το κατσικίσιο δέρμα, κάτι που επηρεάζει τις τιμές και στην αγορά κρέατος.

reportage chalatsis pasxalino kreas 20152ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ταϊπλιάδη, «…ένα τραπέζι τεσσάρων ατόμων μπορεί πολύ εύκολα να βγει 16 με 18 ευρώ αγοράζοντας, για παράδειγμα, ένα κιλό κιμά, ένα κοτόπουλο, και τηγανιά ή μπριζόλες της κάθε επιλογής, δηλαδή με τρία δέματα αγοράς κρεάτων μπορεί και μια χαμηλής οικονομικής κατάστασης οικογένεια να κάνει Πάσχα.

ΑΠΟ 9.70 – 9.90 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ, ΤΟ ΑΡΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ
Από εκεί και πέρα, αν θέλουμε να τηρήσουμε κατά γράμμα τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού μας με το παραδοσιακό αρνί και το κατσίκι, εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο ακριβά. Και αυτό γιατί φέτος το αρνί και το κατσίκι βγαίνουν λίγο πιο ακριβά από πέρσι για συγκυριακούς λόγους. Ο καιρός που δεν έχει ζεστάνει ακόμα και σε συνδυασμό με το ότι το Πάσχα πέφτει πολύ νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές, έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ποσότητα σε κιλά και να υπάρχει μια έλλειψη στην αγορά, που συνεπάγεται άνοδο της τιμής, και πιο συγκεκριμένα το ντόπιο αρνί γάλακτος στοιχίζει 9.70 – 9.90 ευρώ το κιλό, μια τιμή που θα πουλήσει το σύνολο των κρεοπωλών στη Βέροια.

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ
«…Και βέβαια αυτή η τιμή βγήκε όχι αψήφιστα αλλά με πολύ κόπο και θυσίες παραγωγών, εμπόρων και κρεοπωλών, αφού όλοι εμείς θυσιάσαμε ένα ποσοστό κέρδους, προκειμένου να φτάσει η τιμή σε προσιτά επίπεδα για το μέσο όρο των καταναλωτών. Διαφορετικά θα έπρεπε εκτιναχτεί σε επίπεδα εποχής 2000, δηλαδή να φτάσει μέχρι και 12 ευρώ το κιλό. Επίσης φέτος παίζει σημαντικό ρόλο κάτι που δε γνωρίζει ο πολύς κόσμος ότι το δέρμα του κατσικιού, που πηγαίνει στους δερματάδες για επεξεργασία είναι πιο φθηνό, οπότε αναγκαστικά την απώλεια κόστους αυτή, την απορροφά η αγορά κρέατος. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα πασχαλινό τραπέζι τετραμελούς οικογένειας θα περιλαμβάνει και δύο κιλά κατσικάκι, με ένα κιλό κιμά και ένα άλλο κρέας επιλογής σε χοιρινό ή μοσχάρι, θα ξεπεράσει τα 30 ευρώ και ίσως φθάσει στα 35 ευρώ…», επεξηγεί ο Σίμος Ταϊπλιάδης

reportage chalatsis pasxalino kreas 2015ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ – ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ & ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
«…Ο καταναλωτής θα πρέπει απαραιτήτως να προσέξει να είναι φρέσκο το εμπόρευμα, σφαγμένο εντός της εβδομάδας. Άλλωστε γι αυτό και οι περισσότεροι κρεοπώλες φροντίζουν τα εμπορεύματά τους να τα προμηθεύονται όσο πιο αργά γίνεται, ώστε να είναι φρέσκα. Επίσης να κοιτάξουν τις ευδιάκριτες σφραγίδες που φέρει το εμπόρευμα, στις οποίες αναγράφεται ο κωδικός σφαγείου και η χώρα. Πρέπει να φαίνεται το «ΕΛΛΑΔΑ». Μην ξεχνάμε ότι στις εποχές μας, ειδικότερα, γίνονται πάρα πολλά και με λαθροσφαγές και ελληνοποιήσεις κρεάτων, οπότε η μεγαλύτερη εγγύηση, εκτός από τα παραπάνω είναι να κοιτάξει τον κρεοπώλη του στα μάτια, όπως τον κοιτά όλες τις εποχές και μέρες του χρόνου και το ίδιο να κάνει και ο κρεοπώλης. Με άλλα λόγια, να ψωνίζει από τον κρεοπώλη της γειτονιάς, ή της εμπιστοσύνης του, όπως και να’ χει…», καταλήγει ο Σίμος Ταϊπλιάδης

Διαβάστε επίσης:
Κρεοπωλείο Νίκου & Σίμου Ταϊπλιάδη – Μισός αιώνας επιτυχίας!

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ