Κόσμος

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Ellada-ert-epestrepse-deite-ta-prota-lepta-video

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Αργησε λίγο, αλλά τελικά κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

Είναι το αρχικό σχέδιο που δόθηκε προ μηνός περίπου σε διαβούλευση, με κάποιες μικρές αλλαγές. Η ΝΕΡΙΤ γίνεται ξανά ΕΡΤ, με το μέγιστο συνολικό προσωπικό, όπως εξήγησε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, να φτάνει τα 2.500 άτομα.

«Το άθροισμα των επιλέξιμων για πρόσληψη πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ συν όσων πρώην τακτικών υπαλλήλων απασχολούνται στη ΔΤ (ειδικός λογαριασμός διαχείρισης) με δίμηνες συμβάσεις και στη ΝΕΡΙΤ με συμβάσεις αορίστου χρόνου μετά από διαδικασίες ΑΣΕΠ, ανέρχεται σε 2.500 οι οποίοι αποτελούν το μέγιστο συνολικό προσωπικό της νέας ΕΡΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η πρόσθετη μισθοδοσία του προσωπικού της ΕΡΤ υπολογίζεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Με άλλα λόγια, οι υπάρχοντες εργαζόμενοι της ΔΤ και της ΝΕΡΙΤ (περίπου 746) μαζί με τους υπόλοιπους 1550 της παλιάς ΕΡΤ θα κοστίζουν συνολικά 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ας δούμε μερικά από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου:

• Η ΝΕΡΙΤ –φυσικά– μετονομάζεται ΕΡΤ.

• Υπογράφεται συμφωνία Αρχών με το ελληνικό Δημόσιο για την εδραίωση της ανεξαρτησίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Προβλέπονται αλλαγές ακόμα και στον κανονισμό της Βουλής, για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με την έγκριση-απόφασή της για το Δ.Σ.

• Το ανταποδοτικό τέλος ορίζεται στα 3 ευρώ, το οποίο θα χρεώνεται σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Εξαιρούνται μεταξύ άλλων και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Επταμελές Δ.Σ.
• Η ΕΡΤ θα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο – δύο άτομα θα προέρχονται από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και θα εκλέγονται με ψηφοφορία, ένας δημοσιογράφος κι ένας διοικητικός. Η θητεία των μελών θα είναι 5ετής και θα μπορεί να ανανεωθεί μία ακόμα φορά. Με απόφαση του Δ.Σ. θα ορίζονται οι γενικοί διευθυντές όπως και η διάρκεια της θητείας τους. Το ίδιο θα ισχύει και για τους προϊσταμένους διευθύνσεων.

• Τον έλεγχο στο πρόγραμμα της ΕΡΤ θα ασκεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

• Οι όροι του μισθολογικού και βαθμολογικού καθεστώτος του προσωπικού της εταιρείας καθορίζονται με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Οσοι προσλήφθηκαν σε ΝΕΡΙΤ με συμβάσεις αορίστου χρόνου παραμένουν με το ίδιο καθεστώς. Οι υπάλληλοι της ΕΡΤ θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο, ενώ για τους δημοσιογράφους οι μισθοί θα ορίζονται από τη σχετική ΚΥΑ του 2013.

• Οσοι θα προσληφθούν στην ΕΡΤ δεν θα μπορούν ταυτόχρονα να εργάζονται και αλλού, ανεξαρτήτως μέσου.

• Οι εξωτερικές παραγωγές, οι περίφημες μικτές παραγωγές, δεν θα ξεπερνούν σε κόστος το 25% του ετήσιου προϋπολογισμού.

• Το πρώτο Δ.Σ. της ΕΡΤ θα πρέπει εντός τριμήνου να καταρτίσει Συμφωνία Αρχών, Προϋπολογισμό, Κανονισμούς, Καταστατικό κι Επιχειρησιακό Σχέδιο.

Ενδιαφέρον εξαιρετικό παρουσιάζει το τελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου και το οποίο λύνει τα χέρια του αρμόδιου υπουργού για αποφάσεις του που αφορούν τα ΜΜΕ. Το παραθέτουμε, αυτούσιο: «Εννομο συμφέρον για τη λύση εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει και ο αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Υπουργός Επικρατείας». Μάλλον κάποια ΜΜΕ πρέπει να ανησυχούν λίγο.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας