Γράμματα & Τέχνες

For… stARTer, με νέες ιδέες και πρόσωπα

Texnes Smyrni for starter3

Εγκαίνια στην Γκαλερί Παπατζίκου

Μια έκθεση με έργα νέων παιδιών, με κοινή αφετηρία το Γ’ εργαστήριο ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, και επιμέλεια του καθηγητή του, Γιώργου Τσακίρη, φιλοξενεί από χθες (14-3-15) η «Γκαλερί Παπατζίκου». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και 14-4-15.

Την έκθεση τη χαρακτηρίζει η πολυθεματικότητα και η πολυγλωσσία, με τον αέρα ελευθερίας που παρέχει ο Γιώργος Τσακίρης στους φοιτητές του.

Texnes Smyrni for starter2

Texnes Smyrni for starter3

Στην έκθεση συμμετέχουν: Δόβρης Ηλίας, Κυρμακίδου Εύη, Παναγιώτου Μαρία, Παπαδοπούλου Ελένη, Πάσχου Αργυρώ, Παπαχρήστου Σουζάνα, Πετρίδου Ελευθερία και Σοφιανοπούλου Άννη.

Texnes Smyrni for starter4Στα εγκαίνια, χθες, η «ΦΑΡΕΤΡΑ» μίλησε με τέσσερις από τους οκτώ καλλιτέχνες, οι οποίοι και ήταν παρόντες.
Είπαν για τα έργα τους:

Texnes Smyrni for starterΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ
«Η ταντέλα κυριαρχεί στα έργα μου. Είναι για μένα παράδοση και μνήμη. Κι όμως, αυτή η τρυφερή μνήμη έρχεται σε αντίθεση με τη σκληρότητα που εκφράζει ένα σκουριασμένο κατσαβίδι, σύμβολο του σύγχρονου κόσμου μας. Τα έργα μου έχουν κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο. Αγγίζουν συχνά θέματα καυτά, όπως η παιδεραστία. Ο καθηγητής μου, ο Γιώργος Τσακίρης, είναι εκείνος που αφήνει ανοιχτούς τους ορίζοντές μου, για να εκφραστώ…».

Texnes Smyrni for starter9ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΗ
«Στη συγκεκριμένη έκθεση, θέμα μου είναι οι άνθρωποι του τσίρκου. Άνθρωποι και ζώα, που για αυτούς ήταν αναπόσπαστα δεμένα με το επάγγελμα και τη ζωή τους. Την ταύτισαν μαζί τους. Υλικά μου είναι οι γυάλινες χάντρες και τα στρας, χωρίς να απορρίπτω άλλες τεχνικές, όπως το κολάζ, που με απασχολεί επίσης. Αγαπώ τις χρωματικές αντιθέσεις. Είναι για μένα μια πρόκληση…».

Texnes Smyrni for starter7ΠΑΣΧΟΥ ΑΡΓΥΡΩ
«Αποτυπώνω στα συγκεκριμένα έργα τη μετενσάρκωση και τον άνθρωπο θύμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πώς ο άνθρωπος αναλώνεται μέσα στον πόλεμο. Δίνω την αντίθεση ζωής και θανάτου. Χρησιμοποιώ μικτή τεχνική, γραφίτη και ξηρό παστέλ. Αγαπώ τις αντιθέσεις ανάμεσα στο άσπρο – μαύρο και το κόκκινο – μαύρο. Με εκφράζουν…».

Texnes Smyrni for starter6ΚΥΡΜΑΚΙΔΟΥ ΕΥΗ
«Αγαπώ το τρισδιάστατο. Θέλω να κατασκευάζω πράγματα με τα χέρια. Το έργο θέλω να το βλέπω απ΄όλες τις πλευρές. Θέματά μου τα παιδιά σε σχέση με τον πόλεμο. Τι επιφέρει ο πόλεμος στις τρυφερές ψυχές και τα σώματά τους, ακόμη και στη μνήμη τους. Τα θέματά μου είναι καταγγελτικά. Ξορκίζω την ασχήμια του κόσμου, μέσα από την Τέχνη. Η Τέχνη είναι για μένTexnes Smyrni for starter10α ιαματική…».Texnes Smyrni for starter5

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας