Οικονομία

Ο Αλέξης Τσίπρας στον Ο.Ο.Σ.Α. και η συμφωνία που υπεγράφη

Oikonomia tsipras ypografi oosa

Νατάσα Γκότση

Ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργός,

ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε για δεύτερη φορά στη γαλλική πρωτεύουσα. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ στις 4 Φεβρουαρίου στο Ελιζέ, σειρά πήρε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου μεταξύ του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους ειδικούς και τους εμπειρογνώμονες του Ο.Ο.Σ.Α. στην έδρα του οργανισμού, στο Παρίσι.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Ο.Σ.Α.,AngelGurria, υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα συνοδευόμενο από τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Επικρατείας και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στη μια, ώρα Ελλάδος.Ακολούθησε συνάντηση κεκλεισμένων των θηρώνπροκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα, που αφορούν κυρίως τον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Στις τέσσερις και μισή ώρα Ελλάδος παραχωρήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα και τον Έλληνα Πρωθυπουργό κοινή συνέντευξη τύπου κατά την οποία απάντησαν και στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ακολούθησεομιλία του Αλέξη Τσίπρα με θέμα «Η μεταρρύθμιση της Ελλάδας, μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει» στο κέντρο συνεδριάσεων.
Όπως γνωστοποιήθηκε, η συνάντηση οδήγησε στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ο.Ο.Σ.Α.. Ο διεθνής Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έδωσε τη συγκατάθεσή του στο να παράσχει στη χώρα την τεχνογνωσία που κατέχει, λόγω της εμπειρίας του, προκειμένου να εφαρμόσει την αναγκαία σειρά των δομικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται. Πιο συγκεκριμένα, οι μεταρρυθμίσεις εναπόκεινται στους τομείς:

Ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας
Μείωση του κόστους διοίκησης, ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα
Δημόσια οικονομικά και δαπάνες
Διάδοση ενός σκεπτικού διαφάνειας και ακεραιότητας
Ενδυνάμωση του φορολογικού συστήματος
Διάσπαση των ολιγοπωλίων και των καρτέλ μέσω αύξησης της ανταγωνιστικότητας και μεταρρύθμισης της αγοράς προϊόντων

Το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν εύθυμο ενώ και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την μετέπειτα πορεία. Ο AngelGurriaμάλιστα κάνοντας ένα ευφυολόγημα δήλωσε πως έχουν περάσει στο στάδιο του «activating» θέλοντας να τονίσει την ανάληψη δράσης επί του πρακτέος. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα του πως η συμφωνία με τον Ο.Ο.Σ.Α. θα αποτελέσει την πιστοποίηση πως η χώρα προτίθεται πραγματικά να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και έτσι να επιτευχθεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. Δεν παρέλειψε να σταθεί επικριτικός απέναντι στα μέτρα της λιτότητας των τελευταίων πέντε ετών και να τονίσει πως σε περίπτωση μη εκταμίευσης δε θα είναι η Ελλάδα αυτή που θα φανεί να μην έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Την επομένη, ο γαλλικός τύπος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως ο Ο.Ο.Σ.Α. είναι ένας οργανισμός, ο οποίος δε χρηματοδοτεί κανένα κράτος και όπως ξεκαθάρισε και ο AngelGurria «δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τρόικα» καθώς ο «καθένας έχει τον δικό του ρόλο». Παρατηρήθηκε επίσης η διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και εμπιστοσύνης ενώ γαλλική εφημερίδα σχολίασε την επιλογή της εκφώνησης των ομιλιών στα ελληνικά ως μια πιθανή ένδειξη της αποκατάστασης της κυριαρχίας της κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του Πρωθυπουργού αναρτήθηκε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, το οποίο έκανε λόγο για «νέα σχέση με τον Ο.Ο.Σ.Α., μακριά από εργαλειοθήκες του παρελθόντος,οι οποίες ποτέ δεν έγιναν αποδεκτές από τους πολίτες» δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως οι συστάσεις του Ο.Ο.Σ.Α. ενέχουν θέση προτάσεων και όχι επιβολών.

Πηγή: http://www.ertopen.com

banner-article

Ροη ειδήσεων