Γράμματα & Τέχνες

Ο Μπρεχτ και οι σκοτεινοί καιροί

Grammata Smyrni Mprext6

Σε μια βραδιά λόγου και μουσικής

Grammata Smyrni Mprext6

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα βραδιά λόγου και μουσικής, αφιερωμένη στον Μπρεχτ, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό της Βέροιας, χθες 11-3-15, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας, σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Ημαθίας και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Grammata Smyrni Mprext

Ο Μπρεχτ, επίκαιρος, όσο ποτέ σήμερα για μας, που διανύουμε μια σκοτεινή και ασφυκτική περίοδο, εθνικών και ατομικών αδιεξόδων, έδειξε με τη χθεσινή προσέγγιση του έργου του πως η Τέχνη και η ζωή είναι άρρηκτα δεμένες, εφόσον η πρώτη γεννιέται, για να υπηρετήσει τη δεύτερη.

Γι αυτόν, τον στρατευμένο ποιητή και δραματουργό, που έθεσε την τέχνη στην υπηρεσία της ζωής, είπε προλογίζοντας η Πρόεδρος των Φιλολόγων Ευγενία Καβαλάρη:
«… Για τον Μπρεχτ, τον ποιητή της εργατικής τάξης, οι ιδέες του ήταν τρόπος ζωής…».

Ο πανεπιστημιακός Βασίλης Αλεξίου, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, στο Τμήμα της Θεωρίας της Λογοτεχνίας, ένας από τους εγκυρότερους μελετητές του Μπρεχτ στην Ελλάδα σήμερα, προσέγγισε το θέμα του με γνώση αλλά και πρωτοτυπία, πετυχαίνοντας την άμεση και ζωντανή επικοινωνία με το κοινό του.
Διαγράφοντας το περίγραμμα της εποχής, μέσα στην οποία ζει, εμπνέεται και γράφει ο Μπρεχτ, τονίζοντας την ιδιαιτερότητα της γραφής του και τον πολυπρισματικό χαρακτήρα της – ποιητής, δραματουργός, κριτικός, παιδαγωγός – προχώρησε στην ανάδειξη της προσωπικότητας του δημιουργού και του έργου του, με σεβασμό και αγάπη και για τα δύο.

Grammata Smyrni Mprext4Το θέατρο, η ποίηση, στα ταραγμένα χρόνια του Μπρεχτ, η απήχηση του έργου του στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο, η στρατευμένη Τέχνη, οι αφετηρίες και τα όριά της, στάθηκαν για τον ομιλητή και το κοινό του άξονες, γύρω από τους οποίους κινήθηκε, εξαιρετικά ενδιαφέροντες και γόνιμοι, για σκέψεις και συμπεράσματα.

Το πορτραίτο του Μπρεχτ ολοκληρώθηκε μέσα από τη μουσική διάσταση που δόθηκε στους στίχους του από τον Κουρτ Βάιλ και τον Θάνο Μικρούτσικο.

Grammata Smyrni Mprext5Οι αδελφές Μπραβάκη, η Νεφέλη στο πιάνο – γοητευτική ως πιανίστρια και ως παρουσία – και η μικρότερη Νίκη – με το βιολί της και τη γεμάτη αθωότητα και κρυφό δυναμισμό φωνή της – κατάφεραν όχι μόνο να αποδώσουν το μπρεχτικό κλίμα, αλλά και να αφήσουν στο κοινό την αίσθηση μιας απόλυτα ουσιαστικής και ενδιαφέρουσας βραδιάς, όπου λόγος και μουσική συμπορεύτηκαν ισοδύναμα και με απόλυτη επιτυχία.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας