Τοπικά

Συνεργασία του Δήμου Βέροιας με το Αλβανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης

Topika Vorgiazidis Alvaniko Proxenio

Συνάντηση με τη Γενική Πρόξενο της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη, Pavlina Ylli, και τον Πρόξενο της Αλβανίας, Artur Porpollogu, είχε το πρωί της Τρίτης, 10 Μαρτίου, ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, οι Αλβανοί διπλωμάτες έθεσαν μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το μεγάλο αριθμό κατοίκων της ευρύτερης περιοχής με αλβανική καταγωγή.

Συγκεκριμένα, επαναδιατύπωσαν ένα παλαιότερο αίτημα για τη λειτουργία αλβανικού σχολείου στην περιοχή έτσι ώστε οι νεαροί μαθητές αλβανικής καταγωγής να έχουν τη δυνατότητα παράλληλα με τη φοίτησή τους στα ελληνικά δημόσια σχολεία να παρακολουθούν τις Κυριακές μαθήματα στην αλβανική γλώσσα. Επιπλέον, έθεσαν το ζήτημα των ομαδικών μετακλήσεων των αλλοδαπών εργατών γης, θέμα το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρήσει τόσο τους ίδιους τους εργάτες όσο και τους εργοδότες-παραγωγούς.

Aπό την πλευρά του ο κ. Βοργιαζίδης, για το ζήτημα δημιουργίας αλβανικού σχολείου υπενθύμισε ότι στο παρελθόν ο Δήμος είχε αναλάβει ανάλογες ενέργειες που μπορούν να αποτελέσουν οδηγό. Ωστόσο, τόνισε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να παραμείνει αυστηρά σε επίπεδο ουσίας, αποφεύγοντας επικοινωνιακές υπερβολές που ενδεχόμενα να υπονόμευαν την τελική έκβασή του.
Σχετικά με το ζήτημα των εργατών γης, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι η απλοποίηση της διαδικασίας μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα της τοπικής αγροτικής κοινότητας και θα πρέπει να υπάρξει πίεση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να λυθεί το συντομότερο. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι τοπικοί αγροτικοί σύλλογοι και παραγωγικοί φορείς καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια προς την κατεύθυνση μείωσης του κόστους μετάκλησης εργατών γης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος.
Τέλος, εξετάστηκε η πιθανότητα συνεργασίας του Δήμου Βέροιας με την περιοχή της Κορυτσάς, μέρος με έντονο ελληνικό και χριστιανικό στοιχείο, στο πλαίσιο ενίσχυσης των οικονομικών, θεσμικών και πολιτιστικών σχέσεων των δυο χωρών.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας