Ρεπορτάζ

Φιλανθρωπία και Εθελοντισμός στην πρώτη γραμμή κατά της ανθρωπιστικής κρίσης

Reportage Chalatsis Anthropistiki Krisi Hmathia 2

Η «ΦΑΡΕΤΡΑ» μιλά με τη Μητρόπολη και τους Δήμους της Ημαθίας

Η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι το θέμα – πρωταγωνιστής της πολιτικής σκηνής, σε επίπεδο δηλώσεων, εξαγγελιών και προγραμματισμών της νέας Κυβέρνησης, ωστόσο η καθημερινή διαχείριση του συνόλου των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη μνημονιακή πενταετία που προηγήθηκε, και έπληξαν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, είναι ένα καυτό ζήτημα που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν στις πλάτες τους οι πολίτες κάθε μικρής ή μεγάλης κοινωνίας για τους ανήμπορούς συμπολίτες τους, ελλείψει της οργανωμένης Κρατικής Κοινωνικής Πολιτικής και Πόρων.

Reportage Chalatsis Anthropistiki Krisi Hmathia 2Τόσο η Εκκλησία με την, εν πολλοίς άγνωστη στις ευρείες μάζες του κόσμου, ποιμαντική διακονία της, ως διαχειρίστρια των Φιλόπτωχων Ταμείων της, όσο και οι κατά τόπους φορείς κοινωνικής πολιτικής της Α/Θμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως εργαλεία αξιοποίησης του εθελοντισμού και των ανιδιοτελών προσφορών και χορηγιών πολιτών και επιχειρηματιών, αποτελούν δυναμικά κύτταρα απορρόφησης μέρους των κραδασμών της κοινωνικής παθογένειας που στιγματίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σε μια εποχή που – κατά τα άλλα – έχει αξιώσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΦΑΡΕΤΡΑ»
Η Faretra.info, με στόχο την ενημέρωση και τον προβληματισμό, καταγράφει την τοπική εικόνα διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης της Ημαθίας, μιλώντας με εκπροσώπους της Μητρόπολης και των τριών Δήμων, Βέροιας, Νάουσας & Αλεξάνδρειας, καθώς διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην πορεία μας προς το Πάσχα, εν μέσω μιας περιόδου, δηλαδή, που έχει ως κέντρο αναφοράς της την αγάπη και την αλληλεγγύη. Αξίες που υπαγορεύει η Ορθόδοξη αλλά και η ελληνική, γενικότερα, παράδοση σύμφυτες με την εθνική μας ιδιοπροσωπία.

Reportage Chalatsis Anthropistiki Krisi Hmathia9Αρχ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ ΜΠΙΡΔΑΣ – ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – ΝΑΟΥΣΗΣ & ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΥ
Ο π. Αθηναγόρας Μπίρδας, Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης και Υπεύθυνος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, δήλωσε αναλυτικά στη «Φ» για το έργο της τοπικής μας Εκκλησίας:
«… Στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο ανήκουν τα συσσίτια της Μητρόπολης αλλά και εν γένει το φιλανθρωπικό έργο της. Ο κάθε ναός είναι ιδιαίτερο ΝΠΔΔ και έχει το δικό του φιλόπτωχο ταμείο. Συνήθως σε περιπτώσεις πιο «ελαφρές» απευθύνεται ο κόσμος στα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία, όπου με τις μικρές τους δυνατότητες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάποιες υποχρεώσεις διενοριακές.
Αλλά όταν τα προβλήματα είναι πιο πολύπλοκα τότε και η ίδια η ενορία τους παραπέμπει στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, ώστε με τις δυνατότητές του να αντιμετωπίσει όσο μπορεί τα «βαριά» προβλήματα.
Για παράδειγμα, στα διενοριακά ταμεία συνήθως δίνονται κάποια τρόφιμα, όπως και μικρές οικονομικές ενισχύσεις, είτε σε εορταστική βάση (Χριστούγεννα, Πάσχα, 15Αυγουστο), είτε σε μηνιαία, ανάλογα πώς θα το κρίνει το συμβούλιο του ενοριακού φιλοπτώχου, που αποτελείται συνήθως από τέσσερις κυρίες της ενορίας, διορισμένες από το Μητροπολίτη και τον προϊστάμενο του ναού.
Επίσης, δίνονται και οικονομικά βοηθήματα που αφορούν κάποια επιδότηση ενοικίων ή θέματα θέρμανσης, δηλαδή αγορά καυσόξυλων ή πετρελαίου ή αντιμετώπιση αναγκών σε φάρμακα.
Στη Μητρόπολη υπάρχουν όλα αυτά αλλά και επιπρόσθετα προβλήματα, όπως υποθέσεις φοιτητών που λόγω ανέχειας των γονέων τους δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες στις σπουδές τους, όπως ενοίκιο, πληρωμή διδάκτρων κλπ. Πολλά περιστατικά επίσης πληρωμής φαρμάκων μικροσυνταξιούχων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και μάλιστα σε βαριές περιπτώσεις, όπως εγκεφαλικά, καρδιοπάθειες, διαβήτη, καρκίνων κλπ, με υψηλό κόστος, ακόμη και στην συμμετοχή της αγοράς των φαρμάκων.
Επίσης έχουμε περιπτώσεις με ανήμπορες μητέρες βρεφών και νηπίων, που καλύπτουμε τις ανάγκες τους σε γάλα, όταν ειδικά πρέπει να γίνουν αγορές από φαρμακεία και όχι απλώς super market. Ακόμη καλύπτουμε τις ανάγκες μικρών μαθητών με την αγορά σχολικών ειδών, όπου χρειαστεί. Επίσης υπάρχουν σε μηνιαία βάση δέματα παράλληλα με τα συσσίτια Βέροιας και Νάουσας που δίνονται σε 250 άτομα ημερησίως. Εκτός αυτών, φέτος, για τρίτη ή τέταρτη χρονιά καλύπτουμε και το πρωινό των παιδιών ROMA που είναι ενταγμένα σε σχολεία της Ημαθίας και σε ενοριακή βάση καλύπτουμε και κάποιες περιπτώσεις παιδιών που φοιτούν σε Δημοτικά και Γυμνάσια. Αυτό καθορίζεται απ΄τους προϊσταμένους των κατά τόπους ενοριών, με τους καθηγητές και τους διευθυντές των σχολείων.
Προϋπόθεση για τη στήριξη μας, η προσκόμιση δικαιολογητικών (φωτοτυπία ταυτότητας και τελευταίο εκκαθαριστικό) για την εξακρίβωση των πραγματικών αναγκών των αιτούντων, και γιατί δεχόμαστε έλεγχο τόσο από την Ιερά Σύνοδο, αλλά και από όποιον μας τον ζητήσει, αν και πολλές φορές, με την κρίση που επικρατεί, οι μεταβολές των οικονομικών στοιχείων των αιτούντων είναι τέτοιες από καιρό εις καιρόν, που δεν ξέρουμε αν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα. Ωστόσο δεν αφήνουμε ανθρώπους ακάλυπτους, ειδικά όταν είμαστε οι ίδιοι γνώστες μιας κατάστασης.

Reportage Chalatsis Anthropistiki Krisi Hmathia10ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΟΡΩΝΑΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΠΑ TOY ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
700 άτομα μέλη του κοινωνικού παντοπωλείου θα έχουν εξασφαλισμένο το φετινό πασχαλινό τραπέζι και τις τρέχουσες ανάγκες των οικογενειακών αναγκών σε διατροφή, όπως σε κρέας, λάδι, ζυμαρικά, γάλατα και αλεύρι αλλά και σε είδη ρουχισμού (το φωτογραφικό υλικό είναι από το αρχείο της ΦΑΡΕΤΡΑΣ, περασμένων περιόδων), από τις προσφορές εθελοντών συμπολιτών μας και επιχειρηματιών, που ωστόσο ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους. Παράλληλα η φροντίδα του Δήμου επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και της στήριξης ειδικών ομάδων όπως κακοποιημένων γυναικών και παιδιών.

Reportage Chalatsis Anthropistiki Krisi Hmathia6Μιλώντας χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΚΑΠΑ και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Βέροιας Θεόφιλος Κορωνάς στη «Φ» είπε μεταξύ άλλων:
«…Γενικότερα εμείς, στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου λειτουργούμε τρεις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Δημοτικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο. Το πρώτο εξυπηρετεί 700 άτομα περίπου, άλλα τόσα εξυπηρετεί το Δημοτικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο εξυπηρετεί γύρω στα 415 άτομα, φέτος. Σε σχέση με τα τρία προηγούμενα χρόνια, η τάση είναι αυξητική. Υπάρχει ένα πλέγμα δομών στο Δήμο Βέροιας, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων γυναικών, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου, και πέρα από την «Πρωτοβουλία για το Παιδί» υπάρχει μια προγραμματική σύμβαση στην οποία ορίζουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας. Όποιο περιστατικό έρχεται και αφορά τις δομές που προαναφέρθηκαν, προωθείται εκεί και το αντίθετο.

Reportage Chalatsis Anthropistiki Krisi Hmathia8Άρα υπάρχει μια αλληλεπίδραση των δομών του Δήμου μεταξύ τους και με τις συνεργαζόμενες.
Παράλληλα η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας επιδοτεί, με βάση εισοδηματικά κριτήρια και με τη μέριμνα του κοινωνικού λειτουργού, για ένα εξάμηνο, ανθρώπους που είχαν μια αδυναμία να πληρώσουν το ενοίκιό τους…».

Reportage Chalatsis Anthropistiki Krisi Hmathia3ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ TOY ΔΗΜΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
Η Μαρία Χατζηκυριάκου, συνεργάτιδα του Δημάρχου Νάουσας Ν. Κουτσογιάννη, υπεύθυνη του τομέα κοινωνικής πολιτικής αναφέρθηκε στην οργάνωση των τοπικών δομών στήριξης απόρων και ανέργων και μαθητών που έχει ξεκινήσει δυναμικά προ εξαμήνου και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.
«… Η πρώτη δράση κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Νάουσας που πραγματοποιήθηκε, ήταν η δημιουργία του κοινωνικού φροντιστηρίου, ώστε να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά, με την ανιδιοτελή ανταπόκριση εθελοντών καθηγητών για την εξυπηρέτηση 70 περίπου οικογενειών στο διευρυμένο Δήμο (και από τα χωριά).
Τα Χριστούγεννα, μέσω επιχειρηματικής χορηγίας, μοιράστηκαν δώρα σε 300 παιδιά άπορων οικογενειών. Παράλληλα ο Δήμος έχει συνεργασία με τη διοίκηση των ΤΑΞΙ για τη δωρεάν μεταφορά προσώπων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπου υπάρχει εξακριβωμένη ανάγκη, σε συνεννόηση αρχικά με εμένα για κάθε περιστατικό. Έχει επίσης βγει σχετική προκήρυξη και είμαστε στην αναμονή για τη στελέχωση του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Στήριξης, με έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν ψυχολόγο, για υποστήριξη και παραπομπή των ομάδων στις αρμόδιες υπηρεσίες. Γίνονται επιπροσθέτως προσπάθειες για θερινή εργασία με υποβολή αιτήσεων στο Δήμο, ανθρώπων που θα ήθελαν να δουλέψουν το καλοκαίρι σε αγροτικές δουλειές, με την εξεύρεση υποψηφίων εργοδοτών για ικανά μεροκάματα. Τέλος στα σχέδια του άμεσου μέλλοντος είναι η δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, καθώς υπάρχουν εξακριβωμένες ανάγκες απόρων οικογενειών, όπως και ενός ξενώνα αστέγων, καθώς έχει διαπιστωθεί παρουσία άστεγων που κοιμούνται σε πάρκα και παγκάκια…», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, παρότι, κατά την κ. Χατζηκυριάκου, ακόμα το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν έχει λάβει «σάρκα και οστά», ο Δήμος Νάουσας μεριμνά από τώρα για το Πασχαλινό τουλάχιστον τραπέζι απόρων, καθώς γίνονται ήδη επαφές με super markets και καταστήματα που θα συμβάλλουν εθελοντικά σε αυτό το σκοπό.

Reportage Chalatsis Anthropistiki Krisi Hmathia4ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΔΕΒΡΗ – ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αλεξάνδρειας, ενεργό από το Νοέμβριο του 2012, καλύπτει και σήμερα βασικές ανάγκες ανθρώπων της περιοχής, ενώ τη δομή επισκέπτονται εβδομαδιαίως 15 – 20 άτομα. Αυτά σύμφωνα με όσα μας είπε η υπάλληλος του θεσμού Σταυρούλα Δέβρη, μιλώντας στη «Φ» (η επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο κ. Μπρουσκέλη δεν κατέστη εφικτή) με τα εξής:

Reportage Chalatsis Anthropistiki Krisi Hmathia5«…Άνθρωποι κάθε κατηγορίας που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, από απόρους και ανέργους, μέχρι και αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, έρχονται στο τμήμα πρόνοιας του Δήμου, υποβάλουν αιτήσεις, μαζί με την προσκόμιση δικαιολογητικών (ταυτότητα, εκκαθαριστικό εφορίας), ακολουθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος και αφού περάσουν τα περιστατικά από τριμελή επιτροπή ακολουθεί η έγκριση παροχής βοήθειας σε όσους, εξακριβωμένα, έχουν ανάγκη. Όπως, ας πούμε, άνθρωποι με μηδενικό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.α. Όσον αφορά τα είδη ρουχισμού, μια ημέρα την εβδομάδα δίνονται δωρεάν ρούχα και παπούτσια, ανεξαρτήτως δικαιολογητικών, σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Μέσα στη βδομάδα έρχονται 15 με 20 άτομα, κάθε Παρασκευή συγκεκριμένα, 9.00π.μ. – 13.00π.μ…».

banner-article

Ροη ειδήσεων