Τα κέρδη και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία στο Eurogroup
Νένα Σώκου
Σε συμφωνία που δίνει τετράμηνη -κι όχι εξάμηνη- ανάσα στην ελληνική πλευρά κατέληξε το χθεσινοβραδινό Eurogroup,
του οποίου προηγήθηκαν πολύ σκληρές και εντατικές διαπραγματεύσεις διάρκειας τριών ωρών, στη διάρκεια των οποίων δόθηκε και η συμβιβαστική λύση.
Με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα καταθέσει ώς τη Δευτέρα σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων, τα οποία και θα εγκριθούν από τους θεσμούς, από την Τρίτη τα εθνικά κοινοβούλια θα μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας.
Σκοπός της παράτασης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement ή MFAFA) είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη βάση των όρων της τρέχουσας συμφωνίας (current arrangement).
Από τη συμφωνία η Ελλάδα δεσμεύεται:
Να καταθέσει ώς τη Δευτέρα κατάλογο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς και το Eurogroup. Η λίστα θα αποτελέσει και τη βάση για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος.
Να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του υφιστάμενου προγράμματος, με καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας που θα εξεταστεί από κοινού. Μόνο υπό την αίρεση της υλοποίησης θα υπάρξει εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν.
Να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους («παγώνουν» μέχρι νεωτέρας ορισμένες κυβερνητικές εξαγγελίες).
Να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές στο ακέραιο και εγκαίρως.
Από τη συμφωνία η Ελλάδα κερδίζει:
Να αποφύγει τα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.
Να επαναδιαπραγματευτεί τον όρο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι εταίροι φαίνονται να δέχονται το αίτημα για μείωση. Σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση, η Ελλάδα έπρεπε να επιτυγχάνει πλεονάσματα 3,0% του ΑΕΠ φέτος, 4,5% του ΑΕΠ το 2016.
Να ξανακερδίσει φτηνή ρευστότητα για τις τράπεζες, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να δέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα και θα σταματήσει η ακριβότερη χρηματοδότηση από τον ELA.
Να αντικατασταθεί ο έλεγχος από την τρόικα από τον έλεγχο των θεσμών.
Να χρησιμοποιήσει το τετράμηνο για να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.
Το μαξιλάρι των 11 δισ. ευρώ
Από τη χθεσινή συμφωνία προκύπτει πως τα 11 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από το μαξιλάρι του ΤΧΣ επιστρέφουν στον EFSF. Οι πόροι αυτοί θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμοι στην τετράμηνη παράταση του MFAFA μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -κι όχι για άλλες χρήσεις για χρηματοδοτική κάλυψη αναγκών του Δημοσίου, όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση- και έπειτα από αίτημα της ΕΚΤ.
Πηγή: http://news.in.gr