Υγεία

“Τεστ Παπ”

Η μακροχρόνια έρευνά του πάνω στο κολπικό επίχρισμα τον οδήγησαν στην ανακάλυψη του «Τεστ Παπ». Το τεστ Παπανικολάου είναι μία αναίμακτη, ανώδυνη και απλή προληπτική μέθοδος, που εφαρμόζεται στον τράχηλο της μήτρας και μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του τραχήλου σε πρώιμα στάδια. Χρησιμοποιείται σήμερα παγκοσμίως σώζοντας κυριολεκτικά εκατομμύρια γυναίκες.

papanikolaou11

Πριν από είκοσι χρόνια έκανε την εμφάνισή του στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των Ελλήνων το χαρτονόμισμα των 10.000 δραχμών (το γνωστό ―στους παλαιότερους― δεκαχίλιαρο), στη μια πλευρά του οποίου απεικονιζόταν η μορφή του Γ. Παπανικολάου. Η συγκεκριμένη απεικόνιση αποτέλεσε τότε πρωτοτυπία καθώς με το χαρτονόμισμα αποδιδόταν τιμή σε μια προσωπικότητα που έζησε μόλις λίγες δεκαετίες πριν την έκδοσή του και όχι σε κάποιο ιστορικό πρόσωπο του μακρινού παρελθόντος όπως μέχρι τότε συνηθιζόταν.

Ένα ζήτημα βέβαια που αφορά κυρίως τους ιστορικούς και όσους ασχολούνται με την στατιστική επιστήμη και δευτερεύουσας σημασίας για τους εργαζόμενους και τον απλό λαό που αγωνίζεται σκληρά για το πενιχρό και δυσεύρετο πια μεροκάματο, ή δεν του φτάνει η σύνταξή του για να ζήσει. Διότι καμιά ―ή έστω μικρή― σημασία έχει για κάποιον που κάνει μαύρα μάτια να δει στην τσέπη του χαρτονόμισμα, ποιου τη μορφή έχει πάνω. Και σε αυτό ο σπουδαίος επιστήμονας Γ. Παπανικολάου, που έκανε σκοπό της ζωής του να κάνει καλύτερη τη ζωή των συνανθρώπων του, μάλλον δεν θα είχε αντίθετη άποψη…

Επιμέλεια: Οικοδόμος

Ατέχνως

banner-article

Ροη ειδήσεων