Γράμματα & Τέχνες

«Ο κινηματογράφος παράθυρο στον κόσμο»

2015 01 29 Politismos 10ofest gall

Ξεκίνησε το 10ο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, στη Βέροια

Με μια δυνατή αντιπολεμική ταινία, όπου ο ανθρωπισμός νικά τον πόλεμο, και σπάζει τα στεγανά εθνών και τάξεων, η παλιά γαλλική ταινία (1937) του Ζαν Ρενουάρ (γιου του μεγάλου ζωγράφου Αύγουστου Ρενουάρ), με τίτλο «Η μεγάλη χίμαιρα», άνοιξε τον κύκλο των προβολών του το 10ο Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, που διοργανώνεται από την Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ημαθίας σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας και υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

2015 01 29 Politismos 10ofest gall

Οι φίλοι της Ένωσης, που παρακολούθησαν και τις προηγούμενες χρονιές ανάλογες προβολές του Φεστιβάλ, έσπευσαν να δουν την πρώτη ταινία, η οποία, αν και γυρισμένη πριν από τόσα χρόνια, με μέσα μηδαμινά σε σχέση με τα σημερινά, κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και να το συγκινήσει.

2015 02 03 Texnes Smyrni Gallikos Kinimatografos2Για την ιστορία της Ένωσης, τους στόχους και τα σχέδιά της, μίλησε στη «ΦΑΡΕΤΡΑ» η Αντιπρόεδρός της, Μαριάννα Λούκα, λέγοντας:
«…Το Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου κινείται μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Ένωσής μας.
Η Ένωσή μας δημιουργήθηκε με στόχο την επικοινωνία του κοινού με τη γαλλική γλώσσα και το γαλλικό πολιτισμό. Θέλαμε το κοινό μας, το ευρύ κοινό, να γνωρίσει, πέρα από τη γλώσσα και το γαλλικό πολιτισμό, ξεφεύγοντας από το στερεότυπο «γαλλικά και πιάνο».

Πολιτισμός είναι ο Κινηματογράφος, είναι όμως και η Τεχνολογία. Λυπούμαστε, λοιπόν, όταν προχωρούμε σε παρουσίαση εξειδικευμένων θεμάτων, όπως η Τεχνολογία, ή η λειτουργία των γαλλικών πανεπιστημίων – πράγμα που θα ενδιέφερε παιδιά για σπουδές εκεί – και δεν έχουμε τον ανάλογο κόσμο να τις παρακολουθήσει.

Παρόλα αυτά, δεν είμαστε πεσιμιστές, είμαστε όλοι στην Ένωση οπτιμιστές, γιατί βλέπουμε ότι το κοινό μας σε γενικές γραμμές, ανταποκρίνεται με μεγάλη διάθεση. Το κοινό της Βέροιας αγκάλιασε την Ένωση.
Βέβαια, είμαστε Ένωση του Νομού Ημαθίας, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να καλύπτουμε και την Αλεξάνδρεια και τη Νάουσα, γιατί η διοργάνωση ενός Φεστιβάλ αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. Φέτος όμως, και το λέμε με χαρά, θα συνεργαστούμε για πρώτη φορά με το Διεθνές Φεστιβάλ Νάουσας, το Μάιο.

Όσο για το πώς συγκεκριμενοποιείται η απήχηση της δουλειάς μας, σάς μεταφέρω τα λόγια μιας συμπολίτισσας μας.
Μου είπε ότι παρακολουθώντας τα φεστιβάλ μας έμαθε να αγαπά το Γαλλικό Κινηματογράφο και να τον ψάχνει επίμονα εξαιτίας μας. Δεν είναι αυτό μια ικανοποίηση;
Μια ακόμη ταινία αφιερωμένη στη ζωή της Σιμόν Ντε Μποβουάρ θα την προβάλει η Ένωση με μια σχετική εισήγηση την ημέρα της γυναίκας, στις 8 Μάρτη…».

2015 02 03 Texnes Smyrni Gallikos Kinimatografos3Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Ένωσης, Σάντυ Παντελίδου προλογίζοντας την έναρξη της ταινίας είπε:
«…Ο Κινηματογράφος είναι παράθυρο στον κόσμο. Φέτος ξεκινούμε το 10 Φεστιβάλ μας με ένα αντιπολεμικό αριστούργημα, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες ταινίες του παγκόσμιου Κινηματογράφου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν τα ναζιστικά στρατεύματα μπήκαν στη Γαλλία κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δόθηκε εντολή από τον Γκαίμπελς να καταστραφούν οι κόπιες της ταινίας. Ευτυχώς η ταινία σώθηκε και έτσι μπορούμε να την απολαύσουμε σήμερα.

Την Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου, θα προβληθούν δύο νεανικές καινούργιες ταινίες. Και την Τετάρτη μια ταινία του Γκοντάρ, με πρωταγωνιστή τον Μπελμοντό. Να προστεθεί ότι στα 10 χρόνια ζωής της ‘Ένωσης, όλες οι εκδηλώσεις μας ήταν δωρεάν για το κοινό. Είναι προσωπική προσφορά των μελών της Ένωσης αλλά και διαφόρων χορηγών της πόλης, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση των καταστημάτων «Γερμανός», και μην ξεχνάμε πως το Σινεμά είναι ο Παράδεισος…».

Η βραδιά έκλεισε με επιτυχία και αναμένεται πως και οι επόμενες μέρες θα έχουν το ανάλογο ενδιαφέρον, ικανοποιώντας και το κοινό που εμπιστεύεται την Ένωση, αλλά και τους διοργανωτές της.

banner-article

Ροη ειδήσεων