Ενημερωτική συνάντηση φορέων από το Δήμο Βέροιας για το πρόγραμμα επισίτισης των απόρων
Με έντονες αντιδράσεις για τη χθεσινή σχετική σύσκεψη Καλαϊτζίδη
Τι απάντησε αργότερα ο Αντιπεριφερειάρχης
Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη από το Δήμο Βέροιας σημερινή ενημερωτική συνάντηση, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας, προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα συγκρότησης «Κοινωνικής Σύμπραξης» στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, με στόχο την παροχή επισιτιστικής και υλικής συνδρομής στους απόρους, σε επίπεδο διαβούλευσης κοινωνικών φορέων, στο πλαίσιο δράσης του “Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους” (ΤΕΒΑ/FEAD).
Ο Δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης κατήγγειλε τον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Καλαϊτζίδη, για πραξικοπηματική ενέργεια, αναφορικά με τη χθεσινή σχετική με το πρόγραμμα κίνηση, που ο δεύτερος έκανε, με σύσκεψη στο γραφείο του. Αναφερόμενος ειδικότερα στο ιστορικό των γεγονότων των ημερών που προηγήθηκαν, είπε ότι ενώ είχε προγραμματιστεί η σημερινή συνάντηση από την περασμένη ακόμα Παρασκευή, δέχτηκε τηλεφώνημα από την Περιφεριεακή Σύμβουλο Νίκη Καρατζιούλα, η οποία τον ενημέρωσε ότι μετά από επαφή της με τον αρμόδιο θεματικό Αντιπεριφερειάρχη, η συγκεκριμένη συνάντηση ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και όχι των Δήμων, κάτι που ο κ. Βοργιαζίδης διέψευσε κατηγορηματικά και στην ίδια. “…Δε θα γίνουμε παιχνιδάκι για κανέναν, ούτε και για τον κ. Καλαϊτζίδη. Έχουμε μάθει να τηρούμε την ηθική τάξη και δε θέλουμε την Περιφέρεια πάνω από το κεφάλι μας να κάνει τη δουλειά που κάνει ο Δήμος, η Εκκλησία και οι άλλοι συναρμόδιοι φορείς…”, συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Τ. Χατζηαθανασίου είπε ότι κανένας δε διανοείται ότι ο Δήμος χρειάζεται επιτηρητή για να κάνει ό,τι είναι να κάνει και έφερε αρχικά ως παράδειγμα τη συγκρότηση μονάδας του ΟΚΑΝΑ, που όπως είπε, έγινε με πλάτες του Δήμου, χωρίς ωστόσο καμιά διαφήμιση των ονομάτων των εμπλεκομένων και της πρωτοβουλίας τους. “…Οι Δήμοι είναι κοντά στον πολίτη. Ποιοι έχουν τις κοινωνικές δομές, σε συνεργασία με όλους τους φορείς…”; αναρωτήθηκε. “…Σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα σε όλα. Ως αυτοτελείς διοικητικές μονάδες. Για ποια αποκέντρωση μπορούμε να μιλούμε, όταν χρειαζόμαστε επικεφαλής και επιτηρητές, όπως την Περιφέρεια; Οι Δήμοι με τους φορείς μπορούν να υλοποιήσουν τα πάντα προς όφελος των πολιτών, χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατίες. Η “Πρωτοβουλία για το παιδί”, ο ”Ερασμος” κ.α. στεγάζονται σε δομές του Δήμου. Είναι λυπηρό να θέλουν κάποιοι να παριστάνουν τους προστάτες…”, κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του ΚΑΠΑ του Δήμου Βέροιας Θεόφιλος Κορωνάς σημείωσε με έμφαση: “…Δεν έχουμε καμία πρόθεση να εκμεταλλευτούμε πολιτικά το θέμα. Είχαμε την πληροφόρηση για το πρόγραμμα από τα τέλη Σεπτεμβρίου και πράξαμε τα δεόντα για να μη χαθεί. Η χρηματοδότηση προϋπέθετε την κοινωνική σύμπραξη για την οποία βρεθήκαμε σήμερα. Λειτουργούν αυτοτελώς οι κοινωνικές δομές του Δήμου με 2.500 ωφελούμενους. Έχουμε υποστηρικτική επάρκεια σε όλα τα θέματα. Όλα τα κοινωνικά επιδόματα του νομού μοιράζονται από το Δήμο Βέροιας. Δε μαλώνουμε με την Περιφέρεια για το φαίνεσθαι αλλά για λόγους ανεπάρκειας υποστηρικτικής από την πλευρά της. Για να μη χαθεί το πρόγραμμα θέλαμε να είμαστε λοιπόν οι επικεφαλής. Στη χθεσινή συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη ο Δήμος αποκλείστηκε κανονικά…”.
Ο Αργύρης Φουκαλάς για λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας πρότεινε κοινή σύμπραξη όλων των φορέων και με την Περιφέρεια, με σκοπό την αποφυγή του κινδύνου να μείνει ο Δήμος Βέροιας έξω από την υλοποίηση του προγράμματος και για αυτό επέμεινε στη σύμπνοια, όλων των φορέων. “…Ο Δήμος Βέροιας έχει κάνει τις προετοιμασίες του φακέλου του από το Σεπτέμβριο και δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο…”, απάντησε ο κ. Χατζηαθανασίου, ενώ ο Δήμαρχος Βέροιας συμπλήρωσε ότι από το Υπουργείο δεν έχει δοθεί ακόμα η φόρμα εφαρμογών, συνεπώς δεν υπάρχει κανένα άγχος.
Ο εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας για το Παιδί”, Ν. Καρατόλιος, είπε ότι φιλοσοφία της δομής είναι να προκύψουν ωφέλη για όσο γίνεται περισσότερο κόσμο, ανεξαρτήτως του πώς και με ποιους θα κινηθούν οι αρμόδιοι.
Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης και Πρωτοσύγκελος, Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας τόνισε ότι είναι ενωτικός ο σκοπός της συνάντησης και όχι διασπαστικός. “…Αν φύγουν δύο προτάσεις από την Π.Ε. Ημαθίας προς τη διαχειριστική αρχή, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει το πρόγραμμα, θα το χρεωθούμε όλοι οι συναρμόδιοι φορείς…”, επεσήμανε.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας Ν. Μπρουσκέλης παρατήρησε: “…Είναι θλιβερή η κατάσταση να ερχόμαστε για να βοηθήσουμε ανθρώπους και να βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση τέτοιας κόντρας Δήμου και Αντιπεριφέρειας. Οι Δήμοι έχουν τις αρμοδιότητες μεν αλλά ρίξτε και εσείς νερό στο κρασί σας για να τα βρείτε, με σκοπό την επίτευξη του στόχου μας…”.
Τέλος ο Γιάννης Κανάβας, Τεχνικός Σύμβουλος του Προγράμματος από το Υπουργείο Εργασίας, δήλωσε ότι το αρχικό κείμενο του ΤΕΒΑ μιλά για υλοποίηση σε επίπεδο Δήμων. “…Οι Ευρωπαίοι είναι σαφέστατοι στους ορισμούς τους. Το Πρόγραμμα έχει ως συστατικό επιτυχίας του την κουλτούρα συνεργασίας ετερόκλητων φορέων. Μπορεί να υπάρχουν διαθέσεις προβολής, ωστόσο, για πρωτη φορά στην Ελλάδα, έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ένα τόσο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, εκτός ΕΣΠΑ, ύψους άνω των 3,8 εκατ. ευρώ, με τη δυνατότητα όμως συγχρηματοδότησης του ενός κλάδου του Προγράμματος με το ΕΣΠΑ. Η φιλοσοφία της Ε.Ε. δεν είναι απλώς μια συστηματική στήριξη ανθρώπων που την έχουν αναγκη. Τέτοια προγράμματα φάνηκαν αναποτελεσματικά στην συνολική κάλυψη πληθυσμών. Αντίθετα πρέπει να βρεθούν οι πληθυσμοί που χαρακτηρίζονται ως φτωχοί. Το ΤΕΒΑ με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις των επισιτιστικών, της ένδυσης, της υπόδησης, αλλά και υπηρεσιών ψυχολογικής & κοινωνιολογικής υποστήριξης, όπως και νομικών υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο οι Δήμοι πρέπει να δημιουργήσουν και νέες δομές για απορρόφηση των αναγκών αυτών των ανθρώπων με στόχο την κοινωνική τους επανένταξη. Το όριο της φτώχειας άλλωστε σήμερα αγγίζει την ηλικιακή κατηγορία 35 – 45, την πιο ενεργή ζώνη πληθυσμού για την εργασία, ενώ η παιδική φτώχεια αυξήθηκε κατακόρυφα…”, είπε μεταξύ άλλων ο Τεχνικός Σύμβουλος για να καταλήξει, απευθυνόμενος στον κ. Βοργιαζίδη ότι με τη σημερινή ενημερωτική συνάντηση των τοπικών φορέων θεμελιώνεται η εφαρμογή του Προγράμματος.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗ
Λίγες ώρες μετά το πέρας της συνάντησης ο Κώστας Καλαϊτζίδης απάντησε, με δελτίο Τύπου, σε όσα υποστήριξε ο Δήμαρχος Βέροιας περί πραξικοπηματικών ενεργειών του πρώτου, με τα εξής:
“Αντιπαρερχόμενος ως ανάξια σχολιασμού, τα όσα δήλωσε ο δήμαρχος Βέροιας κ.Βοργιαζίδης περί «πραξικοπηματικών» ενεργειών εκ μέρους μου, στην υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας στην Ημαθία, με συντονιστή-εταίρο την Π.Ε Ημαθίας, δηλώνω τα εξής:
Ο δήμαρχος Βέροιας ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ότι από τους 38 δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένου και του Μητροπολιτικού δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμπράττουν στην διαβούλευση υλοποίησης του προγράμματος υπό την αιγίδα της ΠΚΜ και των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων στην Κεντρική Μακεδονία, ο μόνος που επέλεξε να αυτονομηθεί, είναι ο δήμος Βέροιας.
Επίσης σε όλη τη χώρα , ακόμη και στην Αττική, αρμόδιοι φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι οι Περιφέρειες και οι αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες.
ΨΕΥΔΕΥΤΑΙ όταν αναφέρεται σε μη πρόσκληση του στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο μου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, το μεσημέρι της Τετάρτης 21ης Ιανουαρίου. Επισυνάπτω το αποδεικτικό του φαξ, το οποίο εστάλη στον δήμο Βέροιας, στις 20 Ιανουαρίου και ώρα 14.51.
Ο δήμος Βέροιας ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ, παρά την πρόσκληση, στο κάλεσμα της ΠΚΜ, στις 18 Δεκεμβρίου 2014, στην σχετική διαβούλευση που κάλεσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ όταν δηλώνει ότι ήταν «έτοιμος» για το πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο, όταν αυτό βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης και το ίδιο το Υπουργείο δεν έχει ακόμη καθορίσει συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης.
Καλώ τον κ.Βοργιαζίδη να κατανοήσει το γεγονός ότι δεν εξελέγη στην θέση του αντιπεριφερειάρχη, αλλά σε αυτή του δημάρχου.
Ας ασχοληθεί λοιπόν με τα πολλά και σημαντικά προβλήματα του δήμου Βέροιας και ας αφήσει κατά μέρος τα διχαστικά διλήμματα.
Προσωπικά σέβομαι τον θεσμικό ρόλο που μου ανέθεσε η μεγάλη πλειοψηφία των Ημαθιωτών, χωρίς να μπαίνω σε «ξένα χωράφια». Αυτή τη νωπή εντολή θα τηρήσω, ενδιαφερόμενος για το σύνολο των συμπολιτών μας στην Βέροια, τη Νάουσα, την Αλεξάνδρεια.
Η αγωνία μου, στη οποία δήλωσαν συμπαράσταση οι 20 φορείς της Ημαθίας που συνυπέγραψαν το σύμφωνο συνεργασίας, είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για τους ανέργους, τους εξαρτημένους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες .
Δεν μπορεί να θεωρεί ένας δήμος ότι μπορεί να αναλάβει τον συντονισμό υπηρεσιών οι οποίες βρίσκονται εκτός των διοικητικών του ορίων και βρίσκονται στην διοικητική αρμοδιότητα των δήμων της Αλεξάνδρειας και της Νάουσας.
Η σωστή προετοιμασία που ισχυρίζεται πως έχει κάνει για την περιοχή αρμοδιότητάς του ο δήμος Βέροιας, θα μας είναι πολύ χρήσιμη έτσι ώστε να μην μείνει ούτε ένας δυνητικός δικαιούχος του προγράμματος χωρίς την παροχή βοήθειας, πράγμα που είναι και το βασικό ζητούμενο για όλους τους φορείς της Ημαθίας που συμμετέχουμε στη Σύμπραξη.
Έστω και την ύστατη στιγμή τον καλώ φιλικά, αντιλαμβανόμενος τον θεσμικό του ρόλο, να προσέλθει στην διαβούλευση για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, συμπράττοντας με τις υπηρεσίες του, όπως έπραξαν οι ομόλογοι του σε Νάουσα και Αλεξάνδρεια κ.κ Κουτσογιάννης και Γκυρίνης, ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, τα Γηροκομεία της Ημαθίας οι κοινωνικοί φορείς και φυσικά η Μητρόπολη μας”