Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ορέστη Σιδηρόπουλου “Γράμματα απ’ το Μόναχο”

2014-12-21-Politismos-smirni-sidiropoulos-paroysiasi

Στην αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, πλήθος κόσμου (και με την εκπροσώπηση της επίσημης πολιτείας) τίμησε το γιατρό και πάντα ενεργό πολίτη Ορέστη Σιδηρόπουλο, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του “Γράμματα απ’ το Μόναχο”, που εκδόθηκε πρόσφατα.

2014-12-21-Politismos-smirni-sidiropoulos-paroysiasi2Το βιβλίο, που αποτελείται κυρίως από κείμενα που γράφτηκαν με μορφή επιστολών, την εποχή που ο γιατρός Ορέστης Σιδηρόπουλος μετεκπαιδευόταν στο Μόναχο, παρουσιάστηκε σε συνδιοργάνωση της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας.

Παρουσιαστές οι Κώστας Μακρίδης ιστορικός, Μαρία Σιδηροπούλου φιλόλογος, και Μαρία-Άννα Ιωσηφίδη φοιτήτρια Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης.

2014-12-21-Politismos-smirni-sidiropoulos-paroysiasi3Προλογίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Καλαϊτζίδης, είπε: “Ό,τι κι αν πει κανείς για τον Ορέστη Σιδηρόπουλο, με τις πολλαπλές του ιδιότητες, του γιατρού, του λογοτέχνη, του πολιτικού, αλλά κυρίως τον άνθρωπο με Α κεφαλαίο, είναι λίγα. Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας έθεσε υπό την αιγίδα της τη σημερινή παρουσίαση της συγγραφικής του προσπάθειας… Θα ήθελα να ευχηθώ στον “αιώνιο έφηβο” να είναι πάντα γερός, για να μας χαρίσει πολλά βιβλία ακόμη.”

Ο ιστορικός Κ. Μακρίδης ,αφού χώρισε σε τέσσερα μέρη το βιβλίο, ασχολήθηκε με τα δύο πρώτα, τα “Γράμματα απ’ το Μόναχο” και τα χρονογραφήματα “Tης πόλης και της ζωής”.
Επιστολές το πρώτο μέρος, που γράφτηκαν το 1960, κατά προτροπή του Γιώργου Χιονίδη, για την εφημερίδα του “Φρουρός της Ημαθίας”. Ο κ. Μακρίδης, επισημαίνοντας την δυνατή ρεαλιστική αφήγηση του συγγραφέα αλλά και το υποδόριο χιούμορ του, ανέδειξε την ψυχογραφική του ικανότητα και την δυνατότητα ανάγνωσης των κειμένων του σε δύο επίπεδα, αυτό της αφήγησης κι αυτό του στοχασμού.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, στα χρονογραφήματα, αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα των προβλημάτων που αντιμετώπιζε τότε η Βέροια (1965), τα οποία εξακολουθούν να την ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα.
2014-10-14-Synenteuxis-Sidiropoulos-Smirni2Η Μαρία Σιδηροπούλου, κόρη του συγγραφέα, αναφερόμενη σε αφιέρωμά του στον Κωστή Παλαμά, κατέθεσε την προσωπική της μαρτύρια για την απεριόριστη αγάπη του πατέρα της στον ποιητή και το έργο του, ώστε να θέλει να κάνει όλο τον κόσμο κοινωνό της ποίησής του. Τονίζοντας ότι το κείμενο του συγγραφέα είναι δοσμένο από την πλευρά του αναγνώστη, του λογοτέχνη, αλλά και του κριτικού ,ολοκλήρωσε λέγοντας πως ο Παλαμάς ήταν για τον πατέρα της ποιητής του Έθνους, γιατί έκλεισε στην ποίησή του όχι μόνο την Ελλάδα μια εποχής, αλλά την Ελλάδα όλων των εποχών.

2014-12-21-Politismos-smirni-sidiropoulos-paroysiasi4

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την οπτική της εγγονής του συγγραφέα, της Μαρίας-Άννας Ιωσηφίδη, η οποία με ευαισθησία και ευστοχία παρατήρησε, στην ταξιδιωτική αφήγηση του βιβλίου “Βενετία”, όχι μόνο τη ρομαντική διάθεση του συγγραφέα, συνοδευόμενη πάντα από την κριτική του ματιά, αλλά και την ικανότητα του να μετατρέπει καθημερινά ερεθίσματα σε λογοτεχνικά κείμενα.

Συγκινημένος ο συγγραφέας από την προσέγγιση του βιβλίου του αλλά και από τη ζεστή παρουσία του κόσμου ευχαρίστησε το κοινό χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στο ρόλο που έπαιξε ο ιστορικός Γιώργος Χιονίδης στη γραφή του βιβλίου του.

Ο Ορέστης Σιδηρόπουλος απέδειξε για μια ακόμη φορά πως η προσωπική δημιουργία είναι η επικρατέστερη έκφανση της ζωής του, συνυφασμένη άρρηκτα με την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.

 

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας