Πολιτισμός

Για 4η σεζόν το Εκπ. Πρόγραμμα Κινηματογράφου της Κ.Ε.Π.Α. για μικρούς και μεγάλους

2014-12-10-Politismos-Kepa-kinimat

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 12.00 – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας

Κωστής Χαλάτσης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι Υπεύθυνοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Κινηματογράφου της Κ.Ε.Π.Α. με αφορμή την φετινή έναρξη των μαθημάτων, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το ερχόμενο Σάββατο το μεσημέρι στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο προαιρετικό (αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον δεν είναι υποχρεωτική η περεταίρω παρακολούθηση) μάθημα γνωριμίας με το αντικείμενο.

Αφήγηση, σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή, μοντάζ και ψηφιακή κάμερα, είναι κάποια από τα κύρια θέματα διδασκαλίας που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι φίλοι του Κινηματογράφου που θα μετέχουν στο Τμήμα της Κ.Ε.Π.Α.

2014-12-10-Politismos-Kepa-kinimat2Σε αυτά αναφέρθηκαν διεξοδικά, από την πλευρά της Επιχείρησης ο Πρόεδρος Γιώργος Σοφιανίδης, ο Διευθυντής Γιάννης Καμπούρης και από την πλευρά του Τμήματος ο Εισηγητής – Σκηνοθέτης Νίκος Καλλαράς και η Ενδυματολόγος – Σκηνογράφος Ιωάννα Στεφανοπούλου, ενώ στο τέλος της συνέντευξης προβλήθηκε και η ταινία μικρού μήκους, «Σταθμός», μια παραγωγή των μαθητών του Προγράμματος, με πρωταγωνιστή το Γιάννη Ταϊπλιάδη.
Αναλυτικότερα, όπως είπε αρχικά ο κ. Σοφιανίδης, η Κ.Ε.Π.Α. πάντοτε στηρίζει δράσεις δημιουργικής επιμόρφωσης και ειδικά όταν αφορούν τη νεολαία, που πρέπει να έχει διεξόδους αξιοποίησης των ταλέντων και των χαρισμάτων της και σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κινηματογράφου, ενώ ο κ. Καμπούρης συμπλήρωσε ότι οι καρποί που έδωσε το Πρόγραμμα μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόροι, αφού αποδεικνύουν ότι υπάρχει τόσο η διάθεση για συμμετοχές, όσο και η σχετική υποδομή που θα δώσει αποτελέσματα και στο μέλλον. «…Όταν ξεκινήσαμε το Τμήμα Κινηματογράφου δε φανταζόμασταν πόσο γρήγορα αλλά και πόσο καλά θα τρέξει κάτι τέτοιο. Όχι απλά έτρεξε, αλλά και παρήγαγε αποτελέσματα και μάλιστα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα…», είπε ο κ. Καμπούρης κι έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ταινία μικρού μήκους «Σταθμός» που προβλήθηκε πρόσφατα σε εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ, η οποία μέσα σε 7,5 λεπτά μπόρεσε να συμπυκνώσει πετυχημένα το παρόν μιας πόλης, όπως η Βέροια αλλά και την αλλαγή στην ιστορία της, είπε αναφερόμενος και στο θάνατο του Γιάννη Ταϊπλιάδη, λίγο μετά την παραγωγή της ταινίας.

Για το Πρόγραμμα και τα μαθήματα μίλησε αναλυτικότερα ο κ. Καλλαράς, ο οποίος αναφερόμενος στο ιστορικό ίδρυσης και λειτουργίας του δήλωσε ικανοποιημένος αφού η φετινή σεζόν θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη, γεγονός που μαρτυρά την επιτυχία του θεσμού, παρόλες τις επιφυλάξεις που ο ίδιος είχε αρχικά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, όπως ομολόγησε.

2014-12-10-Politismos-Kepa-kinimat3Μάλιστα έκανε λόγο για την παραγωγή πέντε ταινιών – ασκήσεων μικρού μήκους μέχρι στιγμής, αποκλειστικό αποτέλεσμα συνεργασίας των μαθητών, οι οποίοι γράφουν, παίζουν και σκηνοθετούν, με την επίβλεψη του ιδίου ως δασκάλου και των συνεργατών του και ειδικότερα της Ελπίδας Παναγιωτίδου με την οποία ξεκίνησε ο κ. Καλλαράς το εγχείρημα.

Ο κύκλος των μαθημάτων εξαντλείται ως επί το πλείστον σε 12 δίωρα θεωρητικής και πρακτικής διδασκαλίας και άσκησης, αν και όπως συμπλήρωσε ο σκηνοθέτης, όσες φορές χρειάστηκε δαπανήθηκε πολύ περισσότερος χρόνος από τον προβλεπόμενο. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν ιστορία του κινηματογράφου, κινηματογραφικά είδη, σεναριογραφία (αξιολογούνται και επιλέγονται κείμενα), υλοποίηση στην πράξη (casting – εξεύρεση, σκηνογραφία, διαμόρφωση χώρων, σκηνοθεσία κλπ).

2014-12-10-Politismos-Kepa-kinimat4Ακολούθως η Ιωάννα Στεφανοπούλου, συνεργάτιδα του κ. Καλλαρά, σημείωσε ότι η ίδια αποκόμισε πολύτιμη εμπειρία από τη γνωριμία της με τους μαθητές του Προγράμματος, ειδικότερα μέσα από την παραγωγή της πρώτης ταινίας, που μέσα από τη διαδικασία συμμετοχής τους δημιουργήθηκαν ισχυροί δεσμοί που προάγουν τον ίδιο τον πολιτισμό. Αναφερόμενη ειδικότερα στο σκηνογραφικό και ενδυματολογικό κομμάτι είπε πως έχει μεγάλη έκταση και θα επιθυμούσε να ασχοληθεί και περισσότερος κόσμος από τους ίδιους τους επαγγελματίες.

Τέλος πραγματοποιήθηκε προβολή της ταινίας «Σταθμός» και ακολούθησε διάλογος μεταξύ δημοσιογράφων και συντελεστών.

Διαβάστε επίσης:
https://faretra.info/index.php/politismos/1509-politismos-kinimatogr-mnimi-smirni3

banner-article

Ροη ειδήσεων