Τοπικά

Στέγη Οικογενειών & Φίλων για την Ψυχική Υγεία απέκτησε ο ομώνυμος Σύλλογος Ημαθίας

2014 12 05 Topika sofpsi stegi

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 6.00 μ.μ. τα εγκαίνια – Ανοίξεως 120, Βέροια

Κωστής Χαλάτσης

Μετά από μια «oδύσσεια» γραφειοκρατικών κωλυμάτων και κρατικής δυσκαμψίας, που διέπει ως γνωστόν τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα, ο σχετικά νεοσύστατος Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ημαθίας στεγάζεται πλέον στο δικό του χώρο σ’ ένα φωτεινό, χαρούμενο και λειτουργικό ισόγειο επιφάνειας 150 τ.μ., επί της οδού Ανοίξεως, στον αριθμό 120, στην πόλη της Βέροιας (μετά το γήπεδο μπάσκετ της Εληάς).

2014-12-05-Topika-sofpsi-stegi2Στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, το ΔΣ του Συλλόγου παραχώρησε χθες το απόγευμα συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Προέδρου Γιώργου Σαλιάγκα, του Ψυχίατρου Ηλία Γραμματικόπουλου, Προέδρου της επιστημονικής επιτροπής, και μελών, στο νέο χώρο στέγασης, προκειμένου για την επικοινωνιακή προώθηση των κοινωνικών στόχων του ΣΟΦΨΥ αλλά και των εγκαινίων της επόμενης Τετάρτης.

2014-12-05-Topika-sofpsi-stegi3Γ. ΣΑΛΙΑΓΚΑΣ: Ο ΛΟΓΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ – ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΟΦΨΥ
Όπως ανέφερε ο κ. Σαλιάγκας στην εισήγηση του, ο ΣΟΦΨΥ είναι ένας μη κερδοσκοπικός Σύλλογος που απαρτίζεται από οικογένειες με άτομα που πάσχουν από ψυχικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των στενών κύκλων των πασχόντων.
Δημιουργήθηκε ως ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης των παραπάνω με αποκλειστικά μεμονωμένες χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες των μελών του και με απώτερο στόχο, αφενός τον κοινωνικό αποστιγματισμό των προσώπων που πάσχουν, την έξοδο των ιδίων και των δικών τους ανθρώπων από την εσωστρέφεια και τον απομονωτισμό, και αφετέρου την κοινωνική αλλά και επαγγελματική τους επανένταξη, υπό την επίβλεψη επιστημονικής ομάδας ειδικών, που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Σύλλογο.
Σε αυτό το πλαίσιο επανακοινωνικοποίησης, φιλοδοξεί ο Σύλλογος να λειτουργήσει το νέο χώρο ως μια στέγη δημιουργικών δραστηριοτήτων αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους.
«…Πρώτο μας μέλημα είναι ο αποστιγματισμός της ψυχικής νόσου, γιατί ο κόσμος συνήθως όταν ακούει για τέτοιους είδους παθήσεις, κάνει συνειρμούς σύνδεσης με την εγκληματικότητα που προβάλει συνήθως ο Κινηματογράφος ή το Αστυνομικό Δελτίο, κάτι το οποίο δεν ισχύει…», είπε ο κ. Σαλιάγκας και σε αυτήν την κατεύθυνση συνηγόρησε και ο Ιατρός Ηλίας Γραμματικόπουλος.
«Ο ψυχικά ασθενής δεν είναι εγκληματίας, είναι αδύναμος και συνήθως φοβισμένος ή τρομαγμένος, συμπλήρωσε ο κ. Γραμματικόπουλος», ενώ παρατήρησε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας είναι εν δυνάμει πάσχοντες από καταθλιπτικά σύνδρομα και νευρωτικές διαταραχές.
Μάλιστα πολλοί έχουν ήδη παρουσιάσει συμπτωματολογία και είτε δεν είναι ακόμα διεγνωσμένη, είτε οι ίδιοι δε θέλουν να πλησιάσουν κάποιον ειδικό, λόγω ακριβώς αυτού του κοινωνικού στιγματισμού που παράγει αρνητισμό και προκαταλήψεις, παρατήρησε.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
Στο πλαίσιο λειτουργίας της δημιουργικής στέγης προβλέπονται προγράμματα αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου των πασχόντων, αίθουσα Η/Υ, τμήματα χορού, μουσικής, εκδρομών,
εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης, συντονισμός ψυχοεκπαιδετικών ομάδων των οικογενειών, για την ενημέρωση πάνω στην ψυχική ασθένεια, τις μεθόδους θεραπευτικής αγωγής (πρόληψη και θεραπεία), ακόμη και τη διοργάνωση σεμιναρίων με στόχο την ενημέρωση και τον προβληματισμό, όχι μόνο των άμεσα εμπλεκομένων στο πρόβλημα αλλά και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, όπως και υπηρεσιακών φορέων της ( νοσηλευτική κοινότητα, Αστυνομία κ.α.).
Στο σύνολο της δραστηριοποίησης του Συλλόγου μετέχει ενεργά ο ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) που δημιουργήθηκε σχεδόν χρονικά παράλληλα με το ΣΟΦΨΥ και του οποίου προΐσταται ο κ. Γραμματικόπουλος, μέσα και σε ένα ευρύτερο συντονιστικό πλαίσιο συνεργασιών με ομόλογους ΣΟΦΨΥ ανά την Ελλάδα, ενώ κάποιοι από τους ευρύτερους μακροπρόθεσμους στόχους του Συλλόγου είναι η δημιουργία ενός κέντρου ημέρας, μιας μονάδας ψυχικής υγείας στο νοσοκομείο της Βέροιας καθώς και μιας μονάδας κάλυψης των αναγκών της περιοχής της Αλεξάνδρειας.

2014-12-05-Topika-sofpsi-stegi4ΗΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ : ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
Την απερίφραστη συγκίνησή του κατέθεσε πολλάκις ο κ. Γραμματικόπουλος, σε μια συγκυρία ανυπαρξίας ειδικών δομών στήριξης της ψυχικής υγείας όχι μόνο σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο. Τόνισε την κοινή συμπόρευση του Συλλόγου και του ΚΟΙΣΠΕ με την παράλληλη αρωγή και του Σωτήρη Κουπίδη του Πανελληνίου Προέδρου των ΚΟΙΣΠΕ, ενώ όπως δήλωσε στη συνέχεια, και ο ίδιος φροντίζει ήδη για συνεννοήσεις με τοπικούς κοινωνικούς φορείς αλλά και με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ώστε να λειτουργήσει και μια οργανωμένη μονάδα ψυχικής υγείας για τις τοπικές ανάγκες γενικότερα.

 

Διαβάστε επίσης τη συνέντευξη του Γιώργου Σαλιάγκα στη “ΦΑΡΕΤΡΑ”:
https://faretra.info/index.php/sunenteuxeis/1045-synenteuxis-saliagas-sofpsi

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας