Ρεπορτάζ

“Εθελοντική Δράση – Γη των αδέσποτων”

2014-11-21-Reportaz-adespota-gh-ethelontes

Μια μοναχική προσπάθεια λίγων, προς όφελος της αξιοπρέπειας των πολλών, ανθρώπων και ζώων

Το θέμα του ανεξέλεγκτου αριθμού αδέσποτων στους δρόμους της Βέροιας επαναφέρει σήμερα η «ΦΑΡΕΤΡΑ», με αφορμή την έκθεση – bazaar που πραγματοποιεί η Εθελοντική Δράση «Γη των αδέσποτων», από χθες (20-11-14) στην πλ. Δημαρχείου.

2014-11-21-Reportaz-adespota-gh-ethelontes2Πρόκειται για  μια αμιγώς εθελοντική ομάδα ανθρώπων που χωρίς καμία σχεδόν στήριξη από θεσμούς ή συναφείς φορείς της Πολιτείας προσπαθεί «με νύχια και με δόντια» να διαφυλάξει μια αυτονόητη – για τα ευρωπαϊκά τουλάχιστον δεδομένα – ισορροπία δικαιωμάτων σε μια ποιότητα ζωής τόσο των ανθρώπων, όσο και των αδέσποτων ζώων, από τη στιγμή που αφενός η νομοθεσία για την εγκατάλειψη, με όσα αυτή συνεπάγεται, δεν εφαρμόζεται, ώστε να παρεμποδίσει την ανεξέλεγκτη
είσοδό  τους στον αστικό ιστό και αφετέρου δεν γίνονται οι απαραίτητες στειρώσεις.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που δεν υφίσταται προς το παρόν μια οργανωμένη δομή φιλοξενίας των ζώων, ώστε να μην ενοχλούνται ούτε αυτά αλλά ούτε και ο κόσμος που υποφέρει από το πρόβλημα.
Οι δε προσπάθειες που γίνονται τόσο από πλευράς Δήμου, όσο και από άλλες εθελοντικές πρωτοβουλίες κινούνται μάλλον στη σφαίρα των αποσπασματικών δράσεων που, όπως είναι αναμενόμενο, δεν μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2014-11-21-Reportaz-adespota-gh-ethelontes3ΓΙΑΝΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗ: «ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ»
Για το θέμα μας μίλησε μια εκ των εθελοντών της Ομάδας, η Γιάννα Καραγιαννάκη η οποία όπως είπε είναι μία εκ των αποδεκτών της άδικης εν πολλοίς κατακραυγής των περαστικών από την έκθεση της πλ. Δημαρχίας, που βλέποντας την προσπάθεια της ομάδας την ταυτίζουν με το κοινωνικό πρόβλημα των αδέσποτων.
«…Είμαστε γύρω στους έξι εθελοντές και κάναμε μια ομάδα στην προσπάθεια να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα αδέσποτα στην περίθαλψή τους και υιοθεσίες πάνω από όλα. Προσπαθούμε να μειώσουμε τον πολλαπλασιασμό τους. Είναι όμως πολύ δύσκολο όταν υπάρχουν τόσα σκυλιά και κουτάβια και γίνεται ένας πανικός. Βοηθάει ο κόσμος σε γενικές γραμμές αν και δεν υπάρχει μεγάλη στήριξη από την τοπική κοινωνία. Μεγαλύτερη στήριξη δεχόμαστε από άλλες πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό. Είμαστε από χθες εδώ και ακούμε τα χειρότερα …Μαζέψτε τα, εσείς φταίτε για τα αδέσποτα στους δρόμους κ.α.
Μα ούτε εμείς θέλουμε τα αδέσποτα στο δρόμο αλλά δεν είναι λύση και το καταφύγιο που θα τα κλείσει απλώς σε ένα κλουβί.
Αν υποθέσουμε ότι μαζεύουμε όλα τα αδέσποτα της Ημαθίας σε ένα μήνα θα κυκλοφορούν άλλα τόσα, αν δε στειρώνουν τα σκυλιά τους αυτοί που πρέπει.
Χρειάζεται διαρκής ενημέρωση και συνεργασία με το Δήμο Βέροιας, μάλιστα βοηθήσαμε κι εμείς εθελοντικά στις πρόσφατες στειρώσεις που έγιναν στην πόλη και σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε για τα καλύτερα και εμείς κι αυτοί αλλά όλα πάνε με αργούς ρυθμούς και χωρίς άμεσα αποτελέσματα. Το κακό για μας ξεκινάει από τη νομοθεσία και την πολιτεία. Πρέπει κάποτε να αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος για την εγκατάλειψη ζώων και να επιδίδονται τα ανάλογα πρόστιμα…», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Καραγιαννάκη.

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει ρεπορτάζ από τη «ΦΑΡΕΤΡΑ» για τα αδέσποτα του Δήμου Αλεξάνδρειας, με σχετική συνέντευξη που θα παραχωρήσει στην εφημερίδα μας εθελόντρια που δραστηριοποιείται εκεί.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας