Γενικά

Μοναδική ευκαιρία για το Διοικητήριο Υπηρεσιών Ημαθίας, το Στρατόπεδο “Καπετάν Ακρίτα”

stratopedo

Συνέντευξη Τύπου της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών Βέροιας»

Ενόψει της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, ανοιχτής συζήτησης στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο (απέναντι από το 3ο και 14ο Δημοτικό Σχολείο), στις 6.30μ.μ., με θέμα τη θέση και στέγαση του Διοικητηρίου Δημόσιων Υπηρεσιών της Ημαθίας, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας, παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, προκειμένου να ενημερωθεί το αναγνωστικό κοινό για τις ενέργειες και τις κεντρικές θέσεις του φορέα που διοργανώνει και τη μεθαυριανή εκδήλωση υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

2014-11-10-koinonika-syn-typou-energoi-dioikΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΚΡΙΤΑ
Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Κίνησης που πλαισίωσαν το πάνελ αναφέρθηκαν διεξοδικά στην ανάγκη συστέγασης όλων των Δημόσιων Υπηρεσιών της Ημαθίας σε έναν ενιαίο λειτουργικό χώρο με γνώμονα τόσο την εύρυθμη εξυπηρέτηση των πολιτών, με την απομείωση χιλιομετρικών διαδρομών για διεκπεραιώσεις υπηρεσιακού χαρακτήρα, εντός πόλης, άρα και με την αναλογική μείωση της γραφειοκρατίας, όσο και την εξοικονόμηση χρημάτων από το Κράτος που δαπανά αυτή τη στιγμή υπέρογκα ποσά σε ενοίκια υπηρεσιακών δομών που στεγάζουν περισσότερες από 14 δημόσιες υπηρεσίες, διάσπαρτες εντός και εκτός Βέροιας.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας, αφού μελέτησε εκτενώς για 2,5 χρόνια όλες τις προϋποθέσεις, με παράλληλη συλλογή πληροφοριών, για την επίτευξη αυτού του στόχου κατέληξε να προτείνει τόσο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και στην Αντιπεριφέρεια Ημαθίας ως ιδανική θέση στέγασης, το ελεύθερο πλέον στρατόπεδο του Μακεδονομάχου Καπετάν Ακρίτα, απέναντι από το πρώην Στρατηγείο του Β’ Σώματος Στρατού, με μόνη τροποποίηση την αλλαγή χρήσης γης και όχι ιδιοκτησίας. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα για τους εκπροσώπους της Κίνησης είναι ότι το στρατόπεδο διαθέτει ευρύχωρη έκταση, 116.528 τ.μ. και πολλά κτίρια παλιά και νέα, που υπερκαλύπτουν τις σημερινές ανάγκες όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών της πόλης. Το όλο ζήτημα χρήζει καθαρά πολιτικής βούλησης από την Πολιτεία και όχι κάτι διαφορετικό και σε αυτό το μήκος κύματος πρέπει να κινηθούν τόσο ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, είναι η πεποίθηση που διατυπώθηκε από τους «Ενεργούς Πολίτες».
Μάλιστα αποκάλυψαν ότι το αίτημα για τη στέγαση του διοικητηρίου έχει φτάσει ήδη στο Πρωθυπουργικό γραφείο.

2014-11-10-koinonika-syn-typou-energoi-dioik9ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Θ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ
Ο Θεόδωρος Πολυχρονιάδης τοποθετούμενος, υπογράμμισε ότι η Βέροια είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού που στερείται Διοικητηρίου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ταλαιπωρούνται αφάνταστα με τις διασκορπισμένες Δημόσιες Υπηρεσίες, χάνοντας χρόνο και χρήματα. Από την άλλη το κράτος πληρώνει σε ενοίκια περίπου 1.000.000 ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που ένας ιδανικός χώρος, όπως ο προτεινόμενος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί άμεσα με ελάχιστο κόστος παρεμβάσεων ή ανακαινίσεων των κτιριακών κ.α. εγκαταστάσεων.
«…Δεν είμαστε σοφοί αλλά δουλέψαμε πολύ πάνω σε αυτή την πρόταση, αφού τη μελετήσαμε στα σοβαρά και καλούμε τους πολίτες της Βέροιας να συμμετάσχουν ενεργά στη μεθαυριανή μας ανοιχτή συζήτηση και να τοποθετηθούν…», είπε χαρακτηριστικά καταλήγοντας ότι αν ο Πρωθυπουργός δεν αξιοποιήσει την πρόταση για την προοπτική της στέγασης του Διοικητηρίου Ημαθίας, τότε ψεύδεται, όταν δηλώνει ότι πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι με δικά μας μέσα…».

2014-11-10-koinonika-syn-typou-energoi-dioik5Κ.ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣ
Ο Κώστας Τσιτλακίδης, πρώην Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γεωργίας Ημαθίας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν επί θητείας του για την ενδεχόμενη στέγαση του Διοικητηρίου σε κτιριακό χώρο, μέσω ΣΔΙΤ, πλησίον του νέου Δικαστικού Μεγάρου. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε, δεν αποδείχτηκε η καλύτερη εφικτή λύση, αφού δεν ήταν δυνατό να συστεγάσει το σύνολο των τοπικών δημοσίων υπηρεσιών, πλην της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώ μια από τις αδυναμίες της πρότασης ήταν και η αναγκαστική κατασκευή παρκινγκ στο υπόγειο του κτιρίου, λόγω έλλειψης ικανών τετραγωνικών, κάτι που δεν ισχύει στην πρόταση του στρατοπέδου. «Η νέα πρόταση εγγυάται άνετη στάθμευση και συντονισμό των συστεγαζόμενων υπηρεσιών» σημείωσε.

Ζ. ΠΑΤΣΙΚΑΣ
Τέλος ο Ζήσης Πατσίκας εστίασε στην ανάγκη επίσπευσης των ενεργειών πίεσης προς την Πολιτεία για την υιοθέτηση του προτεινόμενου χώρου του Στρατοπέδου και επί τούτου κάλεσε με τη σειρά του τους Βεροιώτες να παραβρεθούν στη μεθαυριανή εκδήλωση στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο.
«Πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι άμεσα για να μην έχουμε την κατάληξη του παλιού Δικαστικού Μεγάρου. Να μη χάσουμε το στρατόπεδο μέσα από τα χέρια μας από το… ΤΑΪΠΕΔ», τόνισε.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Οι πολίτες που πλαισιώνουν την Κίνηση είναι οι κ.κ. Δημόπουλος Γεώργιος, Αρχιτέκτων, Θεοχαρόπουλος Αντώνης, Γεωπόνος, Νικολάου Κώστας, Φοροτεχνικός, Πατσίκας Ζήσης, Δημοσιογράφος, Ρίστα Έλενα, Πολεοδόμος – Χωροτάκτης, Πολυχρονιάδης Θεόδωρος, Ιατρός, Τσιτλακίδης Κώστας, Γεωπόνος, Χατζηγιάννης Κώστας, πρ. Επιμελητής Ανηλίκων.
Το θέμα του διοικητηρίου είναι το τρίτο κατά σειρά, ανάλογων πρωτοβουλιών κοινωνικού χαρακτήρα που προωθεί η Κίνηση για τα τοπικά πράγματα. Προηγήθηκαν, οι δράσεις για την αποκατάσταση της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας και του αύλειου χώρου της, όπως και η ανάδειξη και αξιοποίηση της κοίτης του Τριποτάμου.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας