Γενικά

Προβλήματα των δομών ειδικής αγωγής ΑμΕΑ στην Ημαθία & δράσεις της ΚΕΠΑ

eeek

Κοινή Συνέντευξη Τύπου Α. Ποτουρίδου & Γ. Σοφιανίδη

 Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν από κοινού σήμερα το μεσημέρι η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ Κηδεμόνων των Εργαστηρίων Ειδικής, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ – Ειδικό Σχολείο) Βέροιας Ανθούλα Ποτουρίδου και ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Π.Α. και Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης, με αφορμή την προγραμματισμένη συναυλία της Φωτεινής Δάρρα, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στις 8.00μ.μ., στον Χώρο Τεχνών, για τους σκοπούς του Σχολείου.

2014-11-10-koinonika-syn-typou-EEEK7Στο πλαίσιο της συνέντευξης δόθηκε η ευκαιρία και στις δύο πλευρές να εκθέσουν πτυχές της προβληματικής γύρω από τις τρέχουσες ανάγκες, τις ελλείψεις του σχολείου αλλά και της τοπικής κοινότητας των ΑμΕΑ όπως και του πλαισίου ενεργειών στήριξης του Δήμου Βέροιας και της ΚΕΠΑ σε επίπεδο διοργάνωσης φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και άλλων δράσεων.

2014-11-10-koinonika-syn-typou-EEEK11ΑΝΘΟΥΛΑ ΠΟΤΟΥΡΙΔΟΥ
Για σοβαρές ελλείψεις σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως και σε υλικοτεχνικό υλικό στο Ειδικό Σχολείο που λειτουργεί για τα ΑμεΑ της Βέροιας και των περιχώρων στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Λαζοχωρίου, μίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κ Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου Βέροιας, γεγονός που δημιουργεί πολλά προβλήματα. Μεταξύ αυτών οι προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς πολλών από τους 30 μαθητές του σχολείου, που μέχρι πρότινος ήταν ανύπαρκτες.
«Μέχρι πρότινος είχαμε παιδιά που θα έπρεπε να έρθουν εκεί με ταξί, αστικό ή άλλο μέσο χωρίς την παρουσία συνοδού», είπε εν προκειμένω η κ. Ποτουρίδου, ενώ συμπλήρωσε ότι η έλλειψη χαρακτηριστικών ειδικοτήτων διδασκαλίας είναι εξίσου σημαντική. «Δε χρειαζόμαστε Μαθηματικούς και Φιλολόγους για παιδιά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα συγκεκριμένα μαθήματα, ούτε 5 Γυμναστές για 30 Μαθητές. Χρειαζόμαστε καθημερινούς λειτουργούς ειδικών αντικειμένων, όπως ψυχολόγους και φυσικοθεραπευτές…», σημείωσε. Παράλληλα εστίασε και στο πρόβλημα τακτικής αντικατάστασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, γεγονός που διακόπτει τη γνωριμία δασκάλου – μαθητή πάνω που ο δεύτερος αρχίζει μόλις να συνηθίζει στη σχέση του με τον πρώτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε προσωπικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.
Ένα άλλο πρόβλημα κατά την κ. Ποττουρίδου είναι η διασπορά των δομών για ΑμΕΑ που παρατηρείται στην Ημαθία, χωρίς τη δυνατότητα συστέγασης σε έναν ενιαίο χώρο για την πιο εύρυθμη εξυπηρέτηση κοινών αναγκών των παιδιών.
Παρατηρείται δε, ότι κάποιοι κατά τόπους Σύλλογοι ανά το νομό παρουσιάζουν τάσεις αυτονόμησης, στην πράξη, από τον Μεγάλο Σύλλογο του Νομού. Τέλος σημείωσε ότι από πλευράς κάλυψης των υλικών αναγκών του σχολείου η μόνη συνεισφορά προς το παρόν είναι η προσωπική στήριξη των γονέων των παιδιών (ανήκει και η ίδια σε αυτούς), και για αυτό ευχαρίστησε θερμά την ΚΕΠΑ και το Δήμο Βέροιας για τις δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα που αναλαμβάνουν τα τελευταία δύο χρόνια, για το σκοπό στήριξης αυτών των δομών.

2014-11-10-koinonika-syn-typou-EEEK12Γ. ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ – Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος της ΚΕΠΑ Γιώργος Σοφιανίδης τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής διαμόρφωσης ενός σταθερού κοινωνικού προσώπου του Δήμου, ως προς την στήριξη όλων των δομών ΑμΕΑ της περιοχής, ως στοιχειώδους προϋπόθεσης παραγωγής και ανάδειξης πολιτισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε ότι ο ίδιος μελετά την ίδρυση ενός κέντρου απασχόλησης των ΑμΕΑ προκειμένου, όχι μόνο για τα οφέλη των ίδιων των παιδιών, αλλά και για την ημερήσια ανακούφιση των γονιών τους, δίνοντάς τους μια προοπτική ελεύθερου χρόνου προσωπικής και κοινωνικής ζωής.
Ακόμη αναφέρθηκε αναλυτικότερα στο φιλανθρωπικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ, συμπληρώνοντας ότι η μια εκ των δύο που διοργανώνονται πλέον, εξυπηρετεί φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ η Υπεύθυνη Προγραμματισμού της Επιχείρησης Νανά Καραγιαννίδου μίλησε ειδικότερα για το σχεδιασμό δύο νέων δράσεων:
Τη συνεργασία με τη Θεατρική Ομάδα ΑμΕΑ «ΘΕΑΜΑ» που θα ανεβάσει παραστάσεις που θα παρακολουθήσει το ευρύτερο κοινό της Βέροιας αλλά και σύμπασα η εκπαιδευτική κοινότητα.
Ακόμη μίλησε για τη δημιουργία Παιγνιοθήκης για Παιδιά ΑμΕΑ στη Στέγη, δράση για την οποία, όπως είπε, γίνονται ήδη επαφές με την Ελληνική Εταιρία Παιγνιοθήκης, για την ένταξη του νέου Τμήματος στα εκπαιδευτικά Τμήματα της ΚΕΠΑ, από το Σεπτέμβριο του 2015, με τρισκελή θεματική το θέατρο, τη μουσική και το χορό.

2014-11-04-Politismos-programma-noemv-kepa3ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ Φ. ΔΑΡΡΑ
Η Φωτεινή Δάρρα αποτελεί την επιλογή του μεγάλου έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο συνεργάζεται δισκογραφικά τους τελευταίους μήνες. Είναι η ερμηνεύτρια που έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους έλληνες συνθέτες όπως: τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Νίκο Μαμαγκάκη, τον Μίμη Πλέσσα κ.α. Έχει δώσει μεγάλες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ερμηνεύοντας κυρίως μελοποιημένη ποίηση. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους έλληνες και ξένους ερμηνευτές. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την απολαύσει σε μία εφ’ όλης της ύλης κατάθεση ψυχής, η οποία περιλαμβάνει τραγούδια-σταθμούς της πορείας της μέχρι σήμερα, με την υπογραφή των μεγάλων συνθετών που συνεργάστηκε. Τραγούδια από τα πλέον δημοφιλή τηλεοπτικά σήριαλ (Φεύγα, Λένη, Μάγισσες της Σμύρνης, Ιωάννα της καρδιάς), από τις συνεργασίες της με σπουδαίους έλληνες συνθέτες, από την έντεχνη και ροκ ελληνική και διεθνή σκηνή, καθώς και διαχρονικά λαϊκά τραγούδια, που ταξιδεύουν μέχρι το σήμερα. Επίσης τραγούδια από τον δίσκο “του έρωτα και της αμαρτίας” που έγιναν γνωστά από μεγάλες φωνές του παρελθόντος όπως της Τζένης Βάνου, της Ζωής Κουρούκλη και της Γιοβάννας που αγαπήθηκε από το κοινό και έκανε ρεκόρ πωλήσεων.
Στο πιάνο ο εξαιρετικός πιανίστας Γιώργος Παπαχριστούδης.
Είσοδος: 10 €. Προπώληση: Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας , Π.Μελά & Μπιζανίου γωνία , τηλ 2331078100 &78120 Βιβλιοπωλείο Επίκαιρο , Βενιζέλου 28 , 2331024612 και από τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Φίλων Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βέροιας, τηλ . 6978338534 κα Ποτουρίδου Ανθούλα.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας