“Σχολείο για Κλόουν”, μια παιδική παράσταση για μικρούς & μεγάλους
Συνέντευξη Τύπου των συντελεστών
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν, σήμερα το μεσημέρι
οι συντελεστές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και ο νέος Πρόεδρος του ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης με αφορμή τη θεατρική παιδική παράσταση “Σχολείο για Κλόουν”, του Friedrich Karl Waechter , που ανεβαίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας την ερχόμενη Κυριακή 26 Οκτωβρίου για τους εκπαιδευτικούς αρχικά και από την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου για τον υπόλοιπο μαθητικό και όχι μόνο κόσμο.
Πιο συγκεκριμένα, το πάνελ της συνέντευξης από το ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ Καβάλας πλαισίωσαν η νέα Πρόεδρος του, Μαρία Καραβία, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Θοδωρής Γκόνης, ο σκηνοθέτης του έργου Τάσος Ράτζος και οι πέντε νεαροί πρωταγωνιστές, Πασχάλης Αραμπατζής, Θωμάς Μπάντας, Μαριλού Βόμβολου, Μάριος Κωνσταντίνου και Ανδρέας Βασιλείου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Αναλυτικότερα, όπως τόνισαν και οι συντελεστές, η παράσταση που αποτελεί συμπαραγωγή των δύο ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ., απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θεατές, καθώς «αποτελεί έναν ύμνο στην παιδική αθωότητα και φαντασία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το πόσο εύθραυστη και ευάλωτη μπορεί να γίνει, όταν έρθει αντιμέτωπη με την αυταρχικότητα, την απαξίωση και τα διδακτικά στεγανά».
Η μετάφραση είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου, την κινησιολογία επιμελήθηκε η Ειρήνη Καλογηρά, τα σκηνικά και τα κοστούμια η ομάδα της Σχολής Καλών Τεχνών «Πανω-Κατω7», τη μουσική έγραψε ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, ενώ στο πλευρό του σκηνοθέτη Τάσου Ράτζου υπήρξε βοηθός η Παυλίνα Βασιλειάδου.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Σε ένα σχολείο για κλόουν δάσκαλος και μαθητές προσπαθούν να συνυπάρξουν μέσα από καθημερινές συγκρούσεις, με κοινό παρονομαστή την αγάπη και των δυο για τον κόσμο των κλόουν.
Η αυταρχικότητα και η πειθαρχία του δασκάλου κλόουν έρχονται αντιμέτωπες με τον αυθορμητισμό και τη φαντασία των εκκολαπτόμενων κλόουν.
Οι μαθητές με γνώμονα τη παιδική αθωότητα τους και τον κόσμο του ονείρου αντιδρούν στη στείρα διδασκαλία…στο τέλος οι ήρωες πάντα νικάνε και το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ.
Μια φαντασμαγορία χρωμάτων και μουσικής περιβάλει όλη τη σκηνοθετική ματιά, ενώ χορογραφίες με πατίνια , κορδέλες, μηχανάκια , ξυλοπόδαροι, μεταφέρουν τους θεατές σε ονειρικούς κόσμους.
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΛΟΟΥΝ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
Η προετοιμασία της παράστασης ξεκίνησε, όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης, με ένα σεμινάριο από την ηθοποιό του ΚΘΒΕ Ερατώ Πίσση, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο πάνω σε τεχνικές κλοουνερί, έτσι ώστε οι ηθοποιοί του έργου να έρθουν σε μια πιο κοντινή επαφή με τη μαγεία του κόσμου των κλόουν, να κατανοήσουν πλήρως το μεγαλείο του και να το επικοινωνήσουν απλόχερα στο κοινό, ενώ η χορογράφος του ΚΘΒΕ Ειρήνη Καλογηρά έχει αναλάβει να πλάσει το ιδιόμορφο σώμα, που εκφράζει τον ψυχισμό, που φέρει ο κάθε κλόουν ξεχωριστά πάνω στη σκηνή.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ
Το λόγο αρχικά έλαβε ο νέος Πρόεδρος του ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος υποδεχόμενος τους συντελεστές της Καβάλας σημείωσε την ιδιαίτερη αξία που έχει για τα καλλιτεχνικά δρώμενα και δη τα θεατρικά, το πνεύμα συνεργασίας, μάλιστα σε μια εποχή που διενεργείται η αποδόμηση του θεσμού των ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ. γενικότερα, ενώ δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει, με αφορμή και την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα κτίσουν επάνω σε ό,τι ήδη έχουν βρει στο χώρο του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ.,
με γνώμονα πάντοτε την πρόοδο προς την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος. Μιλώντας για το έργο ειδικότερα, ο κ. Μαυροκεφαλίδης σημείωσε πως είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παράσταση για τα παιδιά, εικόνα που αποκόμισε και ο ίδιος από τις πρόβες στις οποίες παραβρέθηκε, που ωστόσο αφορά άμεσα και τους μεγάλους, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς το πνεύμα του έργου «φωτίζει» το μοντέλο ενός σχολείου που θέλει να φτιάχνει ανοιχτούς και ελευθέρους στο πνεύμα μαθητές, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με το παλαιού τύπου εκπαιδευτικό οικοδόμημα του αυταρχικού σχολείου.
Δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί μάλιστα επ’ αυτού και με την ίδια ιδιότητα του συνταξιούχου δασκάλου. Παράλληλα υπογράμμισε και τα οφέλη που θα αποκομίσουν και τα μικρά παιδιά, των οποίων η επαφή με ένα παιδικό θέατρο υψηλών ποιοτικών και αισθητικών προδιαγραφών, όπως η παρούσα παράσταση, τα προπαρασκευάζει ως εν δυνάμει θεατρόφιλους στην ενηλικίωσή τους, κάτι που πρέπει να συνιστά πρώτιστο εκπαιδευτικό στόχο.
«Το θέατρο έχει μεγάλη δύναμη ανατροπών μέσα στην κοινωνία», κατέληξε.
ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΒΙΑ
Η Πρόεδρος του ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας Μαρία Καραβία, με τη σειρά της, ηθοποιός και σκηνοθέτης η ίδια, όπως είπε αρχικά, μίλησε για την ιδιαίτερη ικανοποίησή της από τη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη Τάσο Ράτζο, (αυτή είναι η δεύτερη φορά) εστιάζοντας στη σοβαρότητα και τη σταθερότητα των ποιοτικών προδιαγραφών της δουλειάς του.
«…Οι εντυπώσεις μου από τη σκηνοθεσία της Ηλέκτρας του Σοφοκλή υπήρξαν άριστες, όσο και αυτές από την παιδική του παράσταση «Σχολείο για κλόουν…», είπε χαρακτηριστικά.
Συμπληρωματικά συμφώνησε με τον κ. Μαυροκεφαλίδη στα όσα ανέφερε για το θεσμό των ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. και το αναγκαίο πνεύμα συνεργασιών για τη διάσωση του θεσμού αλλά και για την παραγωγή ποιοτικών αποτελεσμάτων.
Όσον αφορά την παράσταση ειδικότερα, σημείωσε ότι πρόκειται για μια παιδική μεν παράσταση, που ωστόσο πρέπει να την δουν και οι μεγάλοι οπωσδήποτε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΚΟΝΗΣ
«Σε μια δύσκολη εποχή για το θέατρο και τα ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. είναι πολύ σημαντικές οι συμπαραγωγές», υπογράμμισε και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας μιλώντας για τη σοβαρότητα των παραγωγών που πρέπει να διέπει το θεσμό, ενώ έκανε λόγο και για την υπάρχουσα υποχρηματοδότηση από την Πολιτεία, που αποτελεί τροχοπέδη στην παραγωγή υψηλών αποτελεσμάτων ποιότητας και αισθητικής.
«…Τα ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ. τα φορτώθηκαν πλέον οι Δήμοι. Μπορούμε όμως να έχουμε την απαίτηση από τους Δημάρχους να γνωρίζουν από θέατρο…;», διερωτήθηκε.
Αντίθετα μίλησε για την ανάγκη επένδυσης σε χρήματα και την υποχρεωτική στελέχωση από ειδικούς του θεάτρου, σε μια αναγκαία διάρθρωση ρόλων για την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού, που διανύει δύσκολες μέρες, ενώ δεν παρέλειψε να παρατηρήσει και την απουσία Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο ΔΗ. ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.
ΤΑΣΟΣ ΡΑΤΖΟΣ
Για την παράσταση μίλησε διεξοδικά ο σκηνοθέτης Τάσος Ράτζος, ο οποίος τη χαρακτήρισε ως «Ύμνο στην αντιαυταρχική εκπαίδευση». Αναφέρθηκε, δοθείσης της ευκαιρίας, στην άρτια, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία του με το ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Βέροιας για δεύτερη φορά, μετά την περσινή παράσταση «Παραμύθια στο ασανσέρ», που όπως τόνισε, σημείωσε αφενός μεγάλη επιτυχία και αφετέρου άφησε στον ίδιο τις καλύτερες εντυπώσεις από την επαφή του με το ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ και τον κόσμο της Βέροιας.
Ειδικότερα, μιλώντας για το ρόλο του Κλόουν, σε μια τέτοιου είδους παράσταση, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο υποκριτικό μοντέλο ανήκει ιστορικά στα αρχέγονα στερεότυπα του βωβού κινηματογράφου, από την εποχή Τσάρλι Τσάπλιν, «Χοντρού – Λιγνού» κλπ, ωστόσο βρίσκει σήμερα, μέσα από ένα τέτοιο εγχείρημα, ιδανικό έδαφος έκφρασης απόδοσης των ρόλων και των αλληγορικών νοημάτων που θέλει να δώσει αυτό στο κοινό του, επικοινωνώντας μηνύματα της εποχής και ιδιαίτερα της σημερινής.
Αν και το έργο γράφτηκε το 1975, ωστόσο το θεωρεί διαχρονικό, καθώς οι ανάγκες για ένα παραγωγικό, δημιουργικό και πρωτίστως βιωματικό σχολείο αποτελούν σύγχρονα ζητούμενα στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε λεπτομερώς στους λοιπούς συντελεστές, ενώ έδωσε το λόγο στους πέντε νεαρούς ηθοποιούς που παρουσίασαν ως δείγμα της δουλειάς τους ένα χαρακτηριστικό τραγούδι από την παράσταση, κατά το κλείσιμο της συνέντευξης.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=eeVUN3Hk2GY&feature=youtu.be
Η πρώτη παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014, ώρα 11π.μ μόνο για τους εκπαιδευτικούς, ενώ από την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, καθημερινά θα δίδονται παραστάσεις για τους μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων, στο Θέατρο της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.
Κωστής Χαλάτσης