Ρεπορτάζ

Μέχρι 1.07 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ημαθία

2014-10-17-Reportaz-petreleo-thermansis-17-oct

Δηλώσεις του Προέδρου Βενζινοπωλών, στη Faretra.info

Με την αρχική τιμή πώλησης στα 1,05 ευρώ ανά λίτρο και μέγιστη μέχρι και 1,07, στα περισσότερα πρατήρια υγρών καυσίμων, άρχισε από προχθές 15 Οκτωβρίου η νέα περίοδος του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα το πρωί στη «ΦΑΡΕΤΡA» ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ημαθίας Στάθης Αθανασιάδης, ενδεικτικά για τις πρώτες δύο μέρες της νέας περιόδου, ο κλάδος ανακουφίστηκε με ένα ανοδικό ποσοστό ζήτησης της τάξης του 20%, με ασφαλώς πολύ καλύτερες προϋποθέσεις πώλησης από τις περσινές, που η τιμή λίτρου είχε αναρριχηθεί στα 1,20 ευρώ ανά λίτρο.

Τιμή που αποδείχτηκε αρκούντως απαγορευτική για μια μέση ελληνική οικογένεια, καθώς τα κοινόχρηστα στον οικοδομικό ιστό της Βέροιας για τους χρήστες της κεντρικής θέρμανσης είχαν σκαρφαλώσει σε ύψη… απόγνωσης και κυριολεκτικής αδυναμίας του κόσμου να εξασφαλίσει έναν ανθρώπινο χειμώνα.

2014-10-17-Reportaz-petreleo-thermansis-17-oct2Ωστόσο ο κ. Αθανασιάδης υπογράμμισε πως η κίνηση των δύο πρώτων ημερών, μπορεί να είναι παρήγορη αλλά δεν παύει να είναι απλώς ενδεικτική, εστιάζοντας στο γενικότερο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, γεγονός που δεν ισοσταθμίζει εύκολα την κατάσταση. «… Η σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε με καλύτερες συνθήκες και τιμές από πέρσι. Με την επιδότηση, για όσους τη δικαιούνται, τοπικά θα βγει γύρω στα 0,71 ευρώ το λίτρο. Πιστεύω ότι στην Ημαθία αλλά και στη Βέροια γενικότερα, είναι μεγάλο το ποσοστό που δικαιούται το επίδομα θέρμανσης. Ίσως και το 80% των χρηστών.
Από εκεί και πέρα το θέμα είναι ότι είναι τόσο μεγάλη η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, σε κάθε τομέα και κλάδο, που και να’ πεφτε η τιμή στα 0.50 ευρώ πάλι δε σωζόμασταν, ούτε εμείς οι βενζινοπώλες αλλά ούτε και ο κόσμος. Όλοι δυσκολευόμαστε ν’ αγοράσουμε καύσιμα.
Αλλά και ως Ένωση και ως Ομοσπονδία πάντα πιέζουμε την Πολιτεία για το καλύτερο. Να φθηνύνει το πετρέλαιο, όσο γίνεται περισσότερο, για να μπορεί ο κόσμος να αγοράζει. Να μειωθεί η φορολογία του καυσίμου, αυτό νομίζω είναι το κυριότερο…»., είπε συγκεκριμένα.

ΣΤΑ 0.71 ΕΥΡΩ / ΛΙΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΣΗΣ
Παρόλα αυτά οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, που σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη στην Ημαθία δε θα είναι λίγοι, θα ευνοηθούν με την πραγματική τιμή αγοράς στα 0.71 Ευρώ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, επίδομα θέρμανσης δικαιούνται οι άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ( 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά). Οι άγαμοι όμως χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.
Παράλληλα, στα 120 τετραγωνικά μέτρα ανέρχεται η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος φορολογούμενος.
Οι αιτήσεις για τους δικαιούχους θα υποβάλλονται από την επόμενη εβδομάδα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Τaxis.
(στοιχεία από http://www.newsbomb.gr/)

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας