Παιδεία

“Δωρέαν μεταφορά τώρα, αλλιώς ξεκινάμε κινητοποιήσεις”

2014-10-09-paideia-syn-typou-kalaitzidi-dromologia2

Τελεσίγραφο μαθητών & γονέων για τα μαθητικά δρομολόγια στην Ημαθία

 

Συνέντευξη Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, παρουσία αντιπροσωπείας των Γυμνασίου & ΓΕΛ Πλατέος

Τη ρητή δέσμευσή του ότι θα ασκήσει πέσεις στη διοίκηση του ΚΤΕΛ Ημαθίας προκειμένου να μεταφερθούν δωρεάν οι μαθητές προς και από τα σχολεία τους, μέχρι να τροποποιηθεί η σχετική ΚΥΑ που τους επιβαρύνει με κόμιστρο ανά δρομολόγιο, κατέθεσε σήμερα το μεσημέρι ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ για το γνωστό πρόβλημα των μαθητικών δρομολογίων.

2014-10-09-paideia-syn-typou-kalaitzidi-dromologia5Νωρίτερα προηγήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας μαθητών και γονέων από το Γυμνάσιο και ΓΕΛ Πλατέος, συνοδεία του Αντιδημάρχου Αλεξάνδρειας Ισαάκ Χαλκίδη, προκειμένου να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη στον Πρόεδρο των ΚΤΕΛ, ώστε να εξυπηρετήσει ο φορέας τους μαθητές, έστω και προσωρινά, μέχρι να διορθωθούν οι αστοχίες, όπως τις χαρακτήρισαν, της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

2014-10-09-paideia-syn-typou-kalaitzidi-dromologia10 ΕΥΡΩ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΤΑ ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι μαθητές, μέσα από επιστολή των 15μελών του σχολείου, αρχικά τα ΚΤΕΛ ζήτησαν να πληρωθεί ολόκληρο εισιτήριο των 1,60 ευρώ αλλά από σήμερα επανήλθε το μισό στα 0.80.

2014-10-09-paideia-syn-typou-kalaitzidi-dromologia6Ο κ. Καλαϊτζίδης από την πλευρά του εξέφρασε την συμπαράστασή τους στο πρόβλημα, δίνοντας τους απόλυτο δίκιο, ωστόσο δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του ότι δεν προσδοκά, όπως είπε, να γίνουν πο2014-10-09-paideia-syn-typou-kalaitzidi-dromologia4λλά, καθώς οι μεταφορείς που κάποτε αναλάμβαναν τη δωρεάν μεταφορά με την προϋπόθεση να πληρωθούν αναδρομικά, σήμερα αρνούνται να συνεχίσουν, οι χιλιομετρικές παράμετροι σχετικά με την επιβάρυνση του κομίστρου έχουν υπολογιστεί από Υπουργικά Επιτελεία με … «μηχανική λογική» που δεν αφουγκράζεται τις πραγματικές ανάγκες και τους κινδύνους που διατρέχει η μαθητική κοινότητα και ασφαλώς σε καμία περίπτωση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών, να σηκώσουν το βάρος του κομίστρου που για μια τρίτεκνη οικογένεια, που έχει και τα τρία παιδιά της στο σχολείο, το κόστος ανέρχεται στα 10 σχεδόν ευρώ ημερησίως.

Κ. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ: «ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΤΕΣ»
Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε τόσο στον κ. Χαλκίδη ,όσο και στην αντιπροσωπεία ότι ο ρόλος της Αντιπεριφέρειας είναι σχεδόν διεκπεραιωτικός όσον αφορά την αναγκαστική εφαρμογή των νόμων και των Υπουργικών Αποφάσεων και διαχειριστικός όσον αφορά τη διάθεση κονδυλίων και πόρων από την κεντρική εξουσία προς την Περιφέρεια, κάτι που επεσήμανε με τη σειρά του και ο Νομικός Σύμβουλος της Π.Ε. Ημαθίας Λάζαρος Μαντρατζής.

2014-10-09-paideia-syn-typou-kalaitzidi-dromologia3Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Α/Θμιας και Β/Θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ.κ. Διονύσης Διαμαντόπουλος και Αναστασία Μαυρίδου, παίρνοντας το λόγο και καταθέτοντας την πεποίθηση τους ότι πρόκειται για καθαρή αστοχία από πλευράς Κράτους με πανελλαδικές κοινωνικές προεκτάσεις και συνέπειες, αναγνωρίζοντας παράλληλα την αντικειμενική, όπως είπαν, θεσμική αδυναμία της Αντιπεριφέρειας να αλλάξει κάτι στην πράξη, πέραν της ασκήσεως πιέσεων προς όποια κατεύθυνση.

Ως προς αυτό ο κ. Καλαϊτζίδης διαβεβαίωσε τους παραβρισκόμενους ότι βρίσκεται σε καθημερινή, έστω και τηλεφωνική επαφή με τους βουλευτές Ημαθίας, προκειμένου για την άσκηση πιέσεων στα αρμόδια Υπουργεία, ωστόσο δεν περιμένει, όπως είπε να αλλάξει κάτι, αν δεν τροποποιηθεί άμεσα η ΚΥΑ.

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 90ΛΕΠΤΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ
«Ειδικά για το 90λεπτο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Καλαϊτζίδης, αναφερόμενος σε μια επιπλέον «πληγή» της ΚΥΑ που αφορά άμεσα στην ασφάλεια πρωτίστως των μαθητών, καθώς δεν προβλέπεται ενδιάμεσο, επιπρόσθετο δρομολόγιο, αν μεσολαβήσει κενό μικρότερο των 90 λεπτών από την ώρα που θα σχολάσει ο μαθητής μέχρι το επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο.
«Να μη γίνω μάντης κακών, αλλά οι μαθητές των αστικών κέντρων έχουν άλλη εξοικείωση με τις συγκοινωνίες που είναι τακτικότατες σε σχέση με την επαρχία. Τι θα γίνει αν ένα παιδί που σχολάει στις 12.30, πάθει κάτι, περιμένοντας το λεωφορείο των 14.00;;; Και δε μιλάω για κρυολόγημα ή ένα απλό ατύχημα… καλύτερα να μην αναφερθώ παραπέρα. Πρέπει να γίνει το κακό για να αλλάξει η ΚΥΑ;;;», διερωτήθηκε.

ΑΝ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΩΡΕΑΝ, ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τέλος ο κ. Χαλκίδης με την αντιπροσωπεία του Λυκείου Πλατέος έδωσαν τελεσίγραφο.. υπομονής μέχρι αύριο το αργότερο, για μια θετική απάντηση από πλευράς ΚΤΕΛ, όσον αφορά έστω και την προσωρινή δωρεάν μεταφορά των μαθητών, ειδάλλως, όπως κατηγορηματικά δήλωσαν θα προβούν σε άμεσες κινητοποιήσεις, από κλείσιμο δρόμων μέχρι και το σιδηροδρομικό κόμβο του Πλατέος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε να μιλήσει με τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ Τάσο Συμεωνίδη, και αν δεν ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των μαθητών, όπως δήλωσε, θα είναι και ο ίδιος στο πλευρό τους σε κάθε τους κινητοποίηση.

Κωστής Χαλάτσης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας