Πολιτισμός

Φωτογραφικό αρχείο Νομού Ημαθίας 1922-1970

2014-10-07-politismos-vivliothiki-psifiako-arxeio2

Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τη σπουδαιότητα μιάς οικογενειακής σας φωτογραφίας στην ιστορία της περιοχής μας; Μία φωτογραφία από το πανηγύρι του χωριού, από το γάμο της γιαγιάς σας, του πατρικού σας σπιτιού, της πλατείας του χωριού, του σχολείου, της αγοράς και όλες αυτές που έχουμε καταχωνιασμένες στο συρτάρι μας;

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας ξεκίνησε την καταγραφή της ιστορίας του Νομού Ημαθίας μέσα από παλιές φωτογραφίες και καλεί όλους τους κατοίκους του Νομού να βοηθήσουν στην ενέργεια αυτή. Ελάτε στη Βιβλιοθήκη και φέρτε μας παλιές ασπρόμαυρες οικογενειακές (και όχι μόνο) φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τη χρονική περίοδο 1922-1970 στην περιοχή του Νομού Ημαθίας.
• Ελάτε να καταγράψουμε και να αναδείξουμε μαζί την ιστορία του τόπου μας
• Να δούμε τις αλλαγές που έγιναν με το πέρασμα των χρόνων
• Να ξαναζήσουμε παλιές στιγμές
• Να γνωρίσουμε ανθρώπους από το παρελθόν
• Να αφήσουμε κάτι στις επόμενες γενιές

2014-10-07-politismos-vivliothiki-psifiako-arxeioΟι φωτογραφίες αφού ψηφιοποιηθούν, θα καταχωρούνται στο ψηφιακό αποθετήριο ΜΕΔΟΥΣΑ της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας http://medusa.libver.gr/community-list στο οποίο η πρόσβαση είναι ελεύθερη και στη συνέχεια θα επιστρέφονται στους κατόχους τους.

Η ΜΕΔΟΥΣΑ διαθέτει μία εξαιρετική συλλογή ψηφιοποιημένων βιβλίων, περιοδικών, κάρτ-ποστάλ, χαρτών, χειρογράφων, εφημερίδων τοπικού ενδιαφέροντος (το παλαιότερο τεκμήριο χρονολογείται από τον 11ο αιώνα).
Συνολικά έχουν ψηφιοποιηθεί περισσότερες από 700.000 σελίδες και τώρα ζητάμε τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής μας για να αναπτύξουμε και το φωτογραφικό αρχείο του Νομού.

Όλο το αρχειακό υλικό διοχετεύεται στην Europeana, τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη για την ιστορία, την επιστήμη και τον πολιτισμό της Ευρώπης (www.europeana.eu). Οι συλλογές της Europeana περιλαμβάνουν περισσότερα από 32 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα έργα από περισσότερους από 2.300 οργανισμούς, εύκολα και γρήγορα προσβάσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω ενός πολύγλωσσου δικτυακού τόπου.

Τη διαχείριση της Europeana έχει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ψηφιακών Βιβλιοθηκών, στο οποίο συμμετέχουν οι κυριότερες ευρωπαϊκές ενώσεις βιβλιοθηκών, αρχείων, μουσείων, οπτικοακουστικών αρχείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι από το 2010 η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, φορέας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εσείς, που στηρίζετε και χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης για περισσότερα από 60 χρόνια βοηθήστε σήμερα να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο φωτογραφικό αρχείο.

Για περισσότερες διευκρινήσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας (στην οδό Έλλης 8, τηλ. 2331024494, http://www.libver.gr)

banner-article

Ροη ειδήσεων