Οικονομία

Σπάει το διεθνές κλίμα καχυποψίας το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ

2014-09-20-oikonomia-epiteleio-syriza

Του Φώτη Παπούλια

«Ενα κόμμα που προετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία θα επεδείκνυε εξαιρετικό ερασιτεχνισμό, αν ταυτόχρονα δεν άνοιγε διόδους επικοινωνίας με όσους μέχρι χθες το αντιμετώπιζαν εχθρικά».

Τη βασική αυτή αρχή της πολιτικής επικοινωνίας έχουν υιοθετήσει τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία συχνά – πυκνά κάθονται στο ίδιο τραπέζι ανταλλάσσοντας απόψεις με Ευρωπαίους, και όχι μόνο, αξιωματούχους.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει αυτού του είδους οι συναντήσεις, όπως εκείνες με funds των ασφαλιστικών ταμείων της Γαλλίας ή με τον επικεφαλής των οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ινδό Κ. Μπασού, μαθητή του παγκοσμίου φήμης οικονομολόγου Α. Σεν, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι άτυπες συναντήσεις δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι πλέον το κλίμα έχει αλλάξει όσον αφορά την αποδοχή των θέσεων του κόμματος -«διαφορετικά δεν είχαν κανένα λόγο να ακούν με προσοχή τις προτάσεις μας»- και αργά αλλά σταθερά γίνεται βεβαιότητα ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι προ των πυλών.

Με τις συναντήσεις αυτές, οι οποίες ως άτυπες δεν γνωρίζουν τα φώτα της δημοσιότητας, επιτυγχάνεται η άμεση επικοινωνία με στελέχη διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, ώστε και οι δύο πλευρές να έχουν μια όσο το δυνατόν καθαρότερη εικόνα της πραγματικότητας. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται η τακτική του «σπασμένου τηλεφώνου», όπως και εκείνης της «τρομολαγνείας» που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή Ευρωπαίου οικονομικού παράγοντα προς τον Ελληνα συνομιλητή του «μα, η κυβέρνησή σας μάς μεταφέρει μια διαφορετική εικόνα…».

Αυτό ακριβώς το κλίμα της καχυποψίας «σπάει» στις συναντήσεις αυτές, αφού και η άλλη πλευρά αποζητά «την άμεση και καθαρή πληροφόρηση για τις θέσεις του κόμματος και ταυτόχρονα ανοίγονται δίαυλοι επικοινωνίας με τα άλλοτε στεγανά των ευρωπαϊκών φόρουμ».

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις αυτές «δεν έχουν τον χαρακτήρα διαπραγμάτευσης». Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει πως ό,τι συζητείται θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια συζήτηση τεχνοκρατών υψηλού επιπέδου, αφού οι συζητήσεις είναι «ελεύθερες, μη δεσμευτικές και ταυτόχρονα αποτυπώνουν το ενδιαφέρον για το πώς η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει την Ευρώπη».

Με δεδομένο ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο κρίσιμο σταυροδρόμι να «διαχειρίζεται τις αντιφάσεις της», οι συναντήσεις αυτές των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκτούν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Βέβαια, αυτό απέχει από το να γίνεται λόγος για «ειδικές αποστολές ή μυστικές συναντήσεις», όπως χαρακτήρισε καθημερινή εφημερίδα («Tα Nέα») τη συνάντηση των Γ. Δραγασάκη, Γ. Σταθάκη με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας Γ. Ασμουσεν. Κάτι που διαψεύστηκε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Δραγασάκη, ο οποίος τόσο σε ανάρτησή του στο προσωπικό του προφίλ στο facebook όσο και σε συνέντευξή του (REAL FM), επισήμανε ότι «δεν υπήρξε επίσημη συνάντηση με τη γερμανική κυβέρνηση ή με μέλη της, άτυπες συναντήσεις γίνονται με κάθε ευκαιρία και σε κάθε πρόσφορο επίπεδο. Με την έννοια αυτή υπήρξε γεύμα με Γερμανούς οικονομολόγους με την παρουσία του κ. Ασμουσεν».

Οι συναντήσεις θα πυκνώνουν όσο το πολιτικό κλίμα θα «φορτίζει», το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών θα έρχεται πιο κοντά και η «πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα» θα φαντάζει ορατή.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων