Περί κλωνοποίησης
Θέσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Λόρδων στη Μεγάλη Βρετανία να εγκρίνει το νέο νομοσχέδιο που επιτρέπει την κλωνοποίηση
ανθρώπινου εμβρυϊκού ιστού για θεραπευτικούς σκοπούς, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επιθυμεί να γνωστοποιήσει ότι έχει ήδη τοποθετηθεί στο κρίσιμο αυτό θέμα με σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύεται παρακάτω:
Η πρόσφατη απόφαση της Βρετανικής Κυβερνήσεως να επιτρέψει τα πειράματα επί ανθρωπίνων εμβρυονικών κυττάρων που προέρχονται από κλωνοποίηση τύπου Dolly προκάλεσε έντονη πολιτική και ιατρική διαμάχη, αλλά και επαναφέρει την ανάγκη να τονισθεί ότι το ηθικό κριτήριο είναι ανυπέρβλητα ανώτερο από το όποιο επιστημονικό επίτευγμα.
Η Εκκλησία μας, που μεταξύ των άλλων καθημερινά ζει το δράμα της ασθένειας και την ανάγκη για υγεία και ζωή τόσων ανθρώπων, σκεπάζει με όλη της την φιλανθρωπία και αγάπη κάθε επιστημονική προσπάθεια που προάγει την υγεία και χαρίζει ελπίδα ζωής.
Εκφράζει όμως και την ευαισθησία της στην παράλληλη ανάγκη περιφρουρήσεως των αιωνίων ηθικών και πνευματικών αξιών. Ο άνθρωπος, ως πρόσωπο, έχει μεγαλύτερη αξία από την βιολογική ζωή. Αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί κανείς στα δεδομένα της επιστήμης που λειτουργούν ως τετελεσμένα γενικευμένης πρακτικής. Ίσως όμως αποδειχθεί ολέθριο να παραδοθούμε αμαχητί.
Κατόπιν τούτων:
α)Η Εκκλησία μας εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην διεξαγωγή πειραμάτων σε ανθρώπινα εμβρυονικά κύτταρα. Αυτό που έτσι ονομάζεται εξυπονοεί
την καταστροφή όχι εμβρυονικών κυττάρων, αλλά ανθρωπίνων εμβρύων.
β)Η άποψη ότι το ανθρώπινο πρόσωπο αρχίζει να διαμορφώνεται από την 14η μέρα της συλλήψεως δίνει μεν άλλοθι στους Βρετανούς επιστήμονες, αλλά έχοντας σχολαστική προέλευση και όχι επιστημονική βάση αποτελεί υποκειμενική πίστη και αυθαίρετη δοξασία. Η Εκκλησία και η χριστιανική συνείδηση δέχονται τον άνθρωπο ως πρόσωπο με αιώνια και αθάνατη προοπτική από την στιγμή της συλλήψεώς του.
γ)Οι διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους όλο και περισσότερο αυξάνουν. Όλα δείχνουν πως η πορεία των κοινωνιών μας είναι καθαρά πλέον «ευγονική» και ρατσιστική. Η προσπάθεια, όμως, βελτιώσεως της ζωής δεν μπορεί να περνάει από την καταστροφή εκατομμυρίων ανθρώπινων υπάρξεων εμβρυϊκής ηλικίας.
δ)Οι γνώσεις μας σχετικά με τις συνέπειες της κλωνοποιήσεως είναι ελάχιστες και οι δυνατότητες προεκτιμήσεως των ενεργειών μας μικρότερες. Για τον λόγο αυτό, κάθε απόφαση σχετική με τις εφαρμογές και τα πειράματα της κλωνοποιήσεως πρέπει να λαμβάνεται με πολλή περίσκεψη, κοινή συμφωνία και μεγάλο σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες. Ο κίνδυνος της αντικειμενοποιήσεως του ανθρώπου και της χρήσεως του ως υλικό είναι πλέον ορατός.
ε)Ακόμη, η κλωνοποίηση θα ήταν δυνατόν να οδηγήσει σε οικονομική ή υποκείμενη σε ανεξέλεγκτα συμφέροντα και προγραμματισμούς, θεώρηση του ανθρώπου. Θα μπορούσε επίσης να παραδώσει την ανθρώπινη τύχη, την αξιοπρέπεια και το μέλλον στα χέρια κυβερνήσεων ή εταιρειών με ανήθικους και ιδιοτελείς σκοπούς ή ασύνετη και επιπόλαιη χρήση.
στ)Μία κοινωνία πού -είναι νόμος πλέον- νομιμοποιεί σήμερα ό,τι απηγόρευε χθες. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα νομιμοποιήσει αύριο ό,τι απαγορεύει σήμερα; Ποιος λοιπόν μπορεί να μας εξασφαλίσει από τον κίνδυνο η «θεραπευτική» κλωνοποίηση να αποτελέσει το ενδιάμεσο σκαλοπάτι για την «αναπαραγωγική» κλωνοποίηση του ανθρώπου;
ζ)Μήπως τελικά η Βρετανική Κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει, ετεροχρονισμένα, κάτι που έχει ήδη γίνει και η ίδια εδώ και καιρό γνωρίζει;
«Τα οφέλη για την ανθρωπότητα είναι τέτοια που ξεπερνούν όποιους ηθικούς ενδοιασμούς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Λίαμ Ντόναλτσον. Οι ηθικές αναστολές, όμως, είναι τέτοιες που ξεπερνούν κάθε «όφελος» για την ανθρωπότητα, απαντά η Εκκλησία.