Απόψεις

Ο Φασισμός ως αντίδοτο στο ρατσισμό;

2014-08-21-arthrografia-koumpoulidis-antidoto

ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Δεν πιστεύω ούτε μια λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζομαι και με τη ζωή μου ακόμα το δικαίωμα σου ελεύθερα να λες όσα πιστεύεις”

Αυτή η σοφή και αξεπέραστη ρήση του Βολταίρου, δίνει μια σύντομη αλλά ξεκάθαρη απάντηση στο δικαίωμα έκφρασης, όποιο κι αν είναι αυτό.

Καμιά άποψη στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κανένα βιβλίο στην πυρά.
Το κυνήγι μαγισσών πρέπει να σταματήσει. Ο πνευματικός μεσαίωνας πρέπει να ξεπεραστεί ανεπιστρεπτί.
Η Ιστορία αναδεικνύεται μονάχα με έρευνα και αντικειμενική προσέγγιση και όχι με αφορισμούς και λογοκρισία.
Τι νόημα έχει άλλωστε η επιβολή μιας ιστορικής αλήθειας με την μέγγενη της ποινικής καταδίκης και όχι με την πειθώ των ιστορικών επιχειρημάτων;
Η ποινική καταδίκη απόψεων και φρονημάτων θα ανοίξει και πάλι το μελανό κεφάλαιο της ιστορίας των πολιτικών διώξεων.
Ο ρατσισμός δεν θα υποχωρήσει με πολιτικό ρατσισμό. Η δημοκρατία δεν θα διασωθεί με τη φασιστική επιβολή του σεβασμού της.
Η ποινικοποίηση της ρατσιστικής ιδεολογίας θα σημαίνει ουσιαστικά την επικράτηση της, την επικράτηση της “καθαρής άποψης” έναντι της ανεκτικότητας στη διαφορά.
Η ρατσιστική βία, με κάθε μορφή, είναι η πραγματική απειλή και σε αυτήν και μόνο αυτήν οφείλει να εστιάσει η κοινωνία όλες τις προσπάθειες για εξάλειψη της με κάθε μέσο, πρωτίστως βέβαια μέσω της Παιδείας, αφού η καταστολή από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

ΥΓ Σκεφτείτε την επιβολή Νόμου στην Τουρκία που να ποινικοποιεί την άποψη ότι υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων και Αρμενίων από το κίνημα των Νεότουρκων. Που μπορεί να οδηγήσει όλη αυτή η μεθόδευση;

kouboulidis@yahoo.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας