Κόσμος

Γάζα: Πρόταση “γέφυρα” της Αιγύπτου για μερική άρση του αποκλεισμού

2014-08-13-Kosmos-gefyra-h-aigyptos

Τα ξημερώματα της τελευταίας ημέρας της εκεχειρίας στη Γάζα, η διαμεσολαβήτρια Αίγυπτος παρουσίασε σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους

πρόταση «γέφυρα» για σταδιακή, τμηματική άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Τα καυτά θέματα -η πλήρης άρση του αποκλεισμού που ζητά η Χαμάς και ο αφοπλισμός της Χαμάς που θέλει το Ισραήλ- αναβάλλονται για τις επόμενες συνομιλίες.

H τριήμερη κατάπαυση πυρός, που ήταν όρος για τη συνέχιση των συνομιλιών στο Κάιρο με τη διαμεσολάβηση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, εκπνέει τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για παραβίασή της από μία πλευρά.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης τούς παρουσιάστηκε νέα πρόταση του Καΐρου που προβλέπει τμηματική, σταδιακή άρση του αποκλεισμού. Εάν η πρόταση γίνει δεκτή, η επίδραση στη Γάζα -η οποία έχει αποκλειστεί από το 2007, όταν ανέλαβε η Χαμάς- θα είναι αισθητή.

Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει τερματισμό των ισραηλινών πληγμάτων και σταδιακό περιορισμό της «ουδέτερης ζώνης» 500 μέτρων μεταξύ Γάζας και ισραηλινών περιοχών.

Η τύχη που θα έχει η πρόταση είναι ακόμη αβέβαιη, καθώς όλες οι πλευρές επαναλαμβάνουν πως οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες. Οι τελευταίες συνομιλίες είχαν κρατήσει δέκα ώρες, μέχρι τα ξημερώματα, και αναμένεται να ξαναρχίσουν εντός της ημέρας.

Όπως διαρρέει στα ισραηλινά ΜΜΕ, φαίνεται ότι η Χαμάς είναι πρόθυμη να αναλάβουν στελέχη της Παλαιστιανιακής Αρχής (υπό την Φατάχ) καθήκοντα στα περάσματα ελέγχου προς τη Γάζα. Ωστόσο, απορρίπτει περιορισμούς στην είσοδο οικοδομικών υλικών που ζητά το Ισραήλ, επικαλούμενο τον κίνδυνο να μην χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανοικοδόμηση υποδομών αλλά για κατασκευή νέων τούνελ.

Το Ισραήλ επίσης απορρίπτει πλήρη άρση του αποκλεισμού, προκαλώντας τη δυσφορία της άλλης πλευράς. Φωνές στη Χαμάς, όπως ενδεικτικά αναφέρει η ισραηλινή Haaretz, χαρακτηρίζουν τη μερική άρση του αποκλεισμού «μία πιο άνετη κατοχή».

Πηγή: http://news.in.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων