Πολιτική

Γιατί όχι και ο Μήτσος;

2014-07-20-politiki-mitsos

Ζορίζεται, λένε, η κυβέρνηση, για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων». Από τη μία η βούληση της να βοηθήσει τους δανειολήπτες και απ΄ την άλλη οι πιέσεις της τρόικας, η οποία απαιτεί (εκ μέρους των δανειστών της χώρας) να χυθεί νέο αίμα στην αρένα… Παραμύθια!

Τα πάντα είναι συμφωνημένα. Αν ανατρέξει κανείς στα κείμενα των μνημονίων και ειδικότερα στο κεφάλαιο των «προαπαιτουμένων» δεν θα έχει καμιά αμφιβολία περί αυτού. Αν όμως αυτό σας κουράζει, σας προτείνουμε να διαβάσετε τους παρακάτω αριθμούς, με την επισήμανση ότι πρόκειται για αριθμούς που δόθηκαν από την κυβέρνηση και τις επίσημες αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι η λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» πρέπει να ικανοποιεί και τους δανειολήπτες, εκ των οποίων πολλοί αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που πήραν, πρέπει όμως (η λύση) να ικανοποιεί και τις τράπεζες, οι οποίες δεν πρέπει να εκτεθούν σε κινδύνους με την όποια ρύθμιση.

Αξίζει όμως να θυμηθούμε ότι από το ζευγάρι δανειολήπτες- τράπεζες, οι μεν πρώτοι υπέστησαν μια άνευ προηγουμένου οικονομική αφαίμαξη, ενώ την ίδια περίοδο οι τράπεζες «αιμοδοτήθηκαν» από το κράτος, δηλαδή από τους Ελληνες φορολογούμενους πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, από το 2008 μέχρι το Νοέμβριο του 2013, οι τράπεζες πήραν, από τον κρατικό προϋπολογισμό, 145 δισεκατομμύρια ευρώ!

Με το ποσό αυτό εννοείται ότι θα έπρεπε να κλείσουν τη «μαύρη τρύπα» των ταμείων τους, για την οποία ουδεμία ευθύνη έχουν οι κατά τα άλλα «αιμοδότες», μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι.

Ομως και αυτά τα 145 δισ είναι μέρος των όσων καταβρόχθισαν μέχρι σήμερα τα ευαγή τραπεζικά ιδρύματα, αφού πρέπει να προσμετρηθούν τουλάχιστον τα 125 δις ευρώ που άντλησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την κάλυψη της ρευστότητας τους, άλλα 18 δις ευρώ από το περιβόητο PSI και άλλα 50 για την «ανακεφαλαιοποίηση» τους… Και πάει λέγοντας.

Εφαγαν, λοιπόν, το καταπέτασμα και τώρα φωνάζουν «βοήθεια» γιατί κινδυνεύουν (λένε) από τα «κόκκινα δάνεια» των δανειοληπτών, εκείνων που εξαιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους κινδυνεύουν να χάσουν ότι έχουν (και δεν έχουν).

Υπάρχει όμως τρόπος μιας κατ” αρχήν αντιμετώπισης του προβλήματος. Να «κοινωνικοποιηθεί» η ρύθμιση που ετοίμασαν οι τράπεζες για τους κυρίους Μπόμπολα και Ψυχάρη, με την οποία χαρίζεται το 68% των προηγούμενων δανείων τους!
Εξάλλου, αν για την περίπτωση των δύο επιχειρηματιών οι τράπεζες δέχονται να χάσουν ένα ποσό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, τι έχουν να φοβηθούν από τα ψίχουλα που θα τους στοιχίσει η ρύθμιση του δανείου για το Μήτσο, τον υδραυλικό;

Πηγή: http://www.imerodromos.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων