Βέροια

Πολίτες και Φορείς είπαν “ΟΧΙ” στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, από τη Βέροια

2014-07-08-reportaz-diamartyria-deh-veroia3

Εισηγήσεις και Ψήφισμα Διαμαρτυρίας από τους διοργανωτές

Την έντονη αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της ΔΕΗ που προωθεί η Κυβέρνηση μέσω του υπό ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου ιδιωτικοποίησης των «φιλέτων» παραγωγικού δυναμικού και πελατολογίου της Επιχείρησης, διατράνωσαν απόψε στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας εκατοντάδες πολιτών και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, στο πλαίσιο προγραμματισμένης διοργάνωσης διαμαρτυρίας του Δικτύου Δράσης Φορέων Ημαθίας (Δ.Δ.Φ.Η.).

Αναλυτικότερα, εισηγήσεις πραγματοποίησαν, κατά σειρά ομιλητών, ο Κωνσταντίνος Ντέλμας – εκπρόσωπος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, ο Στέλιος Βαλαβάνης – εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ Αλεξάνδρειας και ο Στέφανος Πράσσος, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης αναγνώστηκε σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας από τη Μαριάνθη Τουτουντζίδου – ιδρυτικό μέλος του Συντονιστικού του Δ.Δ.Φ.Η.

2014-07-08-reportaz-diamartyria-deh-veroia4ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΕΛΜΑΣ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«…Διακηρύχθηκε ως στόχος η δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής αγοράς με ενιαίους κανόνες, υπό το πνεύμα του ελεύθερου ανταγωνισμού, προς όφελος δήθεν του καταναλωτή.
Στην Ελλάδα, υπό το καθεστώς συμμόρφωσης προς τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ψηφίστηκαν νόμοι ιδιαίτερα περίπλοκοι που όρισαν ένα αντιφατικό και αντιπαραγωγικό θεσμικό πλαίσιο.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τέθηκε ως βασικός όρος στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του μνημονίου του 2010, με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι τα τέλη του 2014…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ντέλμας αναπτύσσοντας ακολούθως το πλήρες ιστορικό της πορείας της ιδιωτικοποίησης της πλέον κερδοφόρας Δημόσιας Επιχείρησης της χώρας αλλά και τις δυσμενείς συνέπειες στον ενεργειακό τομέα της οικονομίας, στη ζωή των πολιτών, στο περιβάλλον κλπ.

2014-07-08-reportaz-diamartyria-deh-veroia6ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΕΔΔΗΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Για οργανωμένη επιχείρηση εξόντωσης των χαμηλο-μικρομεσαίων στρωμάτων από την κυβερνητική πολιτική με τελικό στάδιο αυτό του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, έκανε λόγο ο κ. Βαλαβάνης.
«…Αφού τελειώσουν με τη φτωχοποίηση μικρομεσαίων και συνταξιούχων, θέλουν να πουλήσουν και τα πιο κρίσιμα αποθέματα που είναι η τελευταία ελπίδα του τόπου για μελλοντική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Να τελειώσουν οριστικά με τα εργασιακά δικαιώματα και να εξαφανίσουν κάθε έννοια ασφαλιστικής και υγειονομικής περίθαλψης…», είπε χαρακτηριστικά.

2014-07-08-reportaz-diamartyria-deh-veroia7ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΑΣΣΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
Για υποκρισία και εξαπάτηση πολιτών αλλά και εργαζομένων της ΔΕΗ τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από την κεντρική διοίκηση της ΓΕΝΟΠ που απαξίωσε, με τη χαλαρή της στάση στις πρόσφατες πανελλαδικές κινητοποιήσεις, το Συνδικαλιστικό Κίνημα, μίλησε με έμφαση ο κ. Πράσσος.
«…Η χουντική Κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου είναι υπάλληλοι του ΔΝΤ, της Τρόικας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως των δικών μας Βιομηχάνων αλλά και των ξένων, οι οποίοι δε θέλουν να μπουν στη ΔΕΗ για να ανταγωνιστούν και να δώσουν φθηνή κιλοβατώρα στο λαό, όπως διατείνονται τα ΜΜΕ και οι Κυβερνητικοί Εκπρόσωποι…», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΟΥ – ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥ Δ.Δ.Φ.Η.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης η κ. Τουτουντζίδου μίλησε στη «Φ» για το περιεχόμενο της διαμαρτυρίας με τα εξής:
«…Απόψε εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο ξεπούλημα του ρεύματος, επειδή το θεωρούμε δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.2014-07-08-reportaz-diamartyria-deh-veroia5
Ό,τι ανήκει στον ελληνικό λαό έχει πληρωθεί από αυτόν και αφορά τις πηγές παραγωγής ενέργειας και δεν μπορεί να πωλείται και να ανήκει σε ιδιώτες. Απαιτούμε παράλληλα και φθηνό ρεύμα, από τη στιγμή που ανήκει σε όλους μας. Εν τέλει θεωρούμε ότι αυτός που μπορεί να κάνει κάτι είναι ο κόσμος με την αντίδρασή του. Επειδή οι κινητοποιήσεις απέκτησαν πανελλαδικό χαρακτήρα θεωρήσαμε χρέος και εμείς ως πόλη και νομός να δώσουμε απόψε το παρόν μας…».

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
«Το Δίκτυο Δράσης Φορέων Ημαθίας με αφορμή το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για εκποίηση της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ», δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση του 30% του παραγωγικού δυναμικού και των πελατών της ΔΕΗ σε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στην ήδη ψηφισμένη ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ΑΔΜΗΕ και στην εκποίηση του 17% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ. Στο κλείσιμο της ΔΕΔΔΗΕ στην Αλεξάνδρεια, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και υποβαθμίζει περεταίρω την περιοχή. Θεωρούμε την ιδιωτικοποίηση του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, τις πηγές παραγωγής ρεύματος, ορυκτά, καύσιμα, λίμνες, ποτάμια, αέρα, ήλιο, καθώς και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ που πληρώθηκαν από τον ελληνικό λαό, κοινή περιουσία όλων των Ελλήνων και «τσιφλίκι» καμιάς Κυβέρνησης, κανενός κερδοσκόπου.

Το ρεύμα, βασικό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, του οποίου η τύχη αφορά όλες τις επαγγελματικές ομάδες, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και όλους τους πολίτες και τις επόμενες γενιές.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για την πώληση της «Μικρής ΔΕΗ», καθώς και τη μη εφαρμογή των προηγούμενων αποφάσεων που σηματοδοτούν το ξεπούλημα των πυλώνων της ελληνικής οικονομίας σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και τέλος να μην κλείσει το Γραφείο Βλαβών Αλεξάνδρειας».

ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ
Στη διοργάνωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Νάουσας και Αλεξάνδρειας, των Ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ, της Ομάδας Αλληλεγγύης και Δράσης Βέροιας, της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Νάουσας, της ΕΛΜΕ Ημαθίας, του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, των Ενεργών Πολιτών για το Δήμο Βέροιας, του Ανθρώπινου Δυναμικού, της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Βέροιας, του ΤΕΕ, καθώς και του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας.

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας