Οι ηγέτες της Ε.Ε. ψήφισαν Γιούνκερ – Στα «κάγκελα» ο Κάμερον

Οι ηγέτες της Ε.Ε. ψήφισαν Γιούνκερ – Στα «κάγκελα» ο ΚάμερονΠροτάθηκε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από το Βρετανό πρωθυπουργό.

Όπως αναμενόταν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.

Ο πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, βρήκε σθεναρές αντιδράσεις από τη Βρετανία και την Ουγγαρία.
«Η απόφαση ελήφθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο Ρομπάι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι αισθάνεται «υπερηφάνεια και τιμή» επειδή οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ τον επέλεξαν για τη θέση του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με έναν Βρετανό αξιωματούχο, έγινε ψηφοφορία και την υποψηφιότητα Γιούνκερ υποστήριξαν όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες εκτός του Κάμερον και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κάμερον είπε προς τους υπόλοιπους ηγέτης της Ε.Ε. πως πρόκειται για μια λυπηρή στιγμή για την Ευρώπη και πρόσθεσε «τους είπα ότι θα μετανιώσουν τη νέα διαδικασία επιλογής πρόεδρου. Εγώ από την πλευρά μου πάντα θα υποστηρίζω τα Βρετανικά συμφέροντα».

Βρετανός αξιωματούχος υποστήριξε πως ο Κάμερον υπερασπίστηκε με «θέρμη και πάθος» την εκστρατεία για να αποτρέψει την εκλογή Γιούνκερ χαρακτηρίζοντας το διορισμό του «μια συμφωνία που προέκυψε από παζάρια» και η οποία ενορχηστρώθηκε από μια επικίνδυνη και διεκδικητική Ευρωβουλή.
«Δεν είναι ο ρόλος της Ευρωβουλής να υπαγορεύει την επιλογή» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η συζήτηση για την εκλογή Γιούνκερ ξεκίνησε χθες το βράδυ και μετά τη σχετική ανακοίνωση από τον Ρομπάι, πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωβουλή.
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν εκ νέου στις 16 Ιουλίου, για ένα ανεπίσημο δείπνο, στο οποίο θα συζητήσουν για τις υπόλοιπες θέσεις των προέδρων και των Επιτρόπων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ανέφερε σήμερα μια διπλωματική πηγή.

Σε αυτήν την άτυπη σύνοδο θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων ποιος θα διαδεχτεί τον Βέλγο Χέρμαν φαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη θέση της σημερινής Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, της Βρετανίδας Κάθριν Άστον.

Πηγή: efsyn.gr

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 27440 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια