Στο τραπέζι σενάριο και για λουκέτο σε εργοστάσια της Βιομηχανίας Ζάχαρης
Του Λιάμη Λεωνίδα
Καθοριστική για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ, αναμένεται να είναι η εβδομάδα που ξεκινά από τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, καθώς η διοίκηση της επιχείρησης θα κληθεί, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να αποφασίσει αν θα πορευτεί στη νέα καμπάνια του φθινοπώρου με το υπάρχον δυναμικό, ή θα χρειαστεί να κλείσει εργοστάσιο.
Δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΒΖ τα ονόματα των 70 ατόμων που θα απασχοληθούν εποχικά στο εργοστάσιο Σερρών.
Η εταιρεία συμβούλων Kantor που έχει αναλάβει να ετοιμάσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της ζαχαροβιομηχανίας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Agrenda έχει ολοκληρώσει, ήδη, το έργο της, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, ως βασικού πιστωτή της ΕΒΖ, και έχει κάνει και τις εισηγήσεις της.
Το περιεχόμενο αυτής της εργασίας, μαθαίνουμε, θα τεθεί υπόψη του Δ. Σ. της ΕΒΖ που, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στα μέσα της άλλης εβδομάδας, με σκοπό να πάρει τις οριστικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την εταιρεία.
Το γεγονός, πάντως, πως ακόμη δεν έχουν γίνει ακόμη οι προκηρύξεις για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού στα εργοστάσια της ΕΒΖ, παρότι, πλέον, πλησιάζουμε στο τέλος και του Ιουνίου, βάζει σε σκέψεις πως, ίσως, για κάποια από τις μονάδες της επιχείρησης τα νέα να μην είναι ευχάριστα, με τα σενάρια να δείχνουν περισσότερο εκείνη των Σερρών. Άλλωστε σε μια από τις τελευταίες συναντήσεις που είχαν γίνει με πρωτοβουλία των τευτλοπαραγωγών, στο γραφείο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόφιλου Λεονταρίδη, ένα μέλος της διοίκησης της ΕΒΖ φέρεται να είχε πει, ότι αν παραμείνει το εργοστάσιο των Σερρών σε λειτουργία και στην επερχόμενη καμπάνια η πρόσθετη ζημία, με βάση τα μόλις 13.000 στρέμματα τεύτλα που έχουν σπαρθεί στην περιοχή, θα είναι της τάξης των τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι στο εννιάμηνο της χρήσης που είναι σε εξέλιξη κι ολοκληρώνεται τέλος Ιουνίου, η ΕΒΖ ήδη είχε ζημίες άνω των 27,2 εκατ. ευρώ. Πάντως, η αναφορά για την ενδεχόμενη ζημία των 12 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζεται από παράγοντες πέριξ της ΕΒΖ, ως αυθαίρετη, από τη στιγμή που, όπως επισημαίνουν, με όλα τα λειτουργικά ενσωματωμένα, ο τζίρος της μονάδας των Σερρών φέτος δεν αναμένεται να υπερβεί τα 10 εκατ. ευρώ.
Αν και οι αριθμοί δεν ευνοούν τη διατήρηση όλων των παραγωγικών μονάδων, οι πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο, από ό,τι μαθαίνουμε, εντείνονται και αφορούν βουλευτές, υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης, που εκλέγονται σε τευτλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο ενός ή περισσοτέρων εργοστασίων. Στόχος είναι να περάσει και αυτή η χρονιά και κατόπιν η πολιτεία να αποφασίσει αν θέλει ή όχι να στηρίξει τόσο την βιομηχανία, όσο και την καλλιέργεια στη χώρα και αναλόγως να κινηθεί πολιτικά.
Σε όλα αυτά, βέβαια, θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας Τράπεζα Πειραιώς, καθώς ως βασικός πιστωτής της ΕΒΖ, στην οποία έχει χορηγήσει πάνω από 135 εκατ. ευρώ δάνειο, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως θα έχει λόγο στις αποφάσεις που θα εφαρμοστούν, όπως επίσης και το υπουργείο Οικονομικών μέσω του ειδικού εκκαθαριστή της ATEbank.
Το τι πραγματικά θα γίνει, είναι… Κυριακή κοντή γιορτή. Το μόνο σίγουρό, όπως τονίζουν πηγές στις τάξεις των εργαζομένων, είναι ότι η συντήρηση των εργοστασίων –θέμα για το οποίο έχουν ζητηθεί και οι προτάσεις των διευθυντών των εργοστασίων, οι οποίοι θέλουν από περίπου 130 άτομα σε Σέρρες και Ορεστιάδα και ίσως λίγα περισσότερα στο Πλατύ – θα έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει εδώ και τουλάχιστον 20-25 ημέρες, ειδικά σε κάποια νευραλγικά τμήματά τους και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο
Πηγή: Agronews