Κόσμος

Ο Σόιμπλε δεν είπε κάτι καινούργιο για την Ελλάδα, εξηγεί το Βερολίνο

Ο Σόιμπλε δεν είπε κάτι καινούργιο για την Ελλάδα, εξηγεί το Βερολίνο

Διευκρινίσεις για τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας περί νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα έδωσε η εκπρόσωπός του Μαριάνε Κότε.
«Ο Β.Σόιμπλε δεν είπε επί της ουσίας κάτι καινούργιο. Οι δηλώσεις του κινούνται στη λογική των αποφάσεων της Ευρωζώνης» σημείωσε.
Η ίδια επανέλαβε ότι εφόσον, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια, οι εταίροι της θα ανταποκριθούν θετικά.

«Εναπόκειται, ωστόσο, στην Ελλάδα να αποφασίσει εάν επιθυμεί νέα βοήθεια» διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι κατ’ αρχήν πρόθυμη να συμβάλει, αλλά το ζήτημα θα τεθεί το φθινόπωρο, όταν θα έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του προϋπολογισμού.
Μιλώντας στο περιοδικό Focus, όπως μεταδίδει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Σόιμπλε ανέφερε πως το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει σε βιώσιμα επίπεδα το 2022.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, λέγοντας πως η έκτασή του θα ήταν «περιορισμένη», πιθανώς κάτω από 10 δισ. ευρώ.

«Ως εκ τούτου, ενδέχεται η Ελλάδα να χρειαστεί ξανά περιορισμένη βοήθεια», είπε. Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, «θα πρόκειται για «σαφώς μικρότερο ποσό από τα πρώτα δύο προγράμματα, δηλαδή πιθανότατα για μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων».
Οι δηλώσεις Σόιμπλε προκάλεσαν νέο γύρο αντιπαράθεσης κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ με το υπουργείο Οικονομικών να απαντά, μεταξύ άλλων:
«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015. Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.»

Πηγή: in.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων