Κόσμος

«Εξαπλώνεται μαζικός λιμός στη Γάζα» – Δραματική προειδοποίηση από ανθρωπιστικές οργανώσεις

Το Ισραήλ συνεχίζει ανενόχλητο τη γενοκτονία των Παλαιστίνιων καταδικάζοντας τον ηρωικό λαό σε θάνατο είτε από βόμβες είτε από την πείνα. Η αδιανόητη κτηνωδία που διαπράττει το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ συμβαίνει μπροστά στα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας. Τις τελευταίες 72 ώρες, 21 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό ή πείνα, όπως ανακοίνωσε χθες το νοσοκομείο της Γάζας.

Όπως είχε τονίσει και χθες ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αρκεί «να κοιτάξουμε τη φρίκη που εκτυλίσσεται στη Γάζα», το «επίπεδο θανάτου και καταστροφής που όμοιό του δεν υπάρχει στη σύγχρονη ιστορία», τον «υποσιτισμό που εκρήγνυται», τον «λιμό που χτυπάει την πόρτα των πάντων».

Σήμερα, πάνω από 100 ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι στον παλαιστινιακό θύλακα εξαπλώνεται «μαζικός λιμός». «Καθώς εξαπλώνεται στη Λωρίδα της Γάζας μαζικός λιμός, οι συνάδελφοί μας και οι άνθρωποι που βοηθάμε γίνονται ολοένα πιο αδύναμοι», τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, παραρτημάτων των Γιατρών του Κόσμου, της Caritas, της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam International.

«Οι γιατροί αναφέρουν ρεκόρ ποσοστών οξέος υποσιτισμού, ειδικά μεταξύ παιδιών και ηλικιωμένων», ανέφεραν στην ανακοίνωση. «Ασθένειες, όπως η οξεία υδαρής διάρροια, εξαπλώνονται, οι αγορές είναι άδειες, τα απόβλητα συσσωρεύονται και οι ενήλικες καταρρέουν στους δρόμους από την πείνα και την αφυδάτωση», προσθέτουν.

«Σε αποθήκες λίγο έξω από τη Γάζα –κι ακόμα και στο εσωτερικό της–, τόνοι τροφίμων, πόσιμου νερού, ιατρικών προμηθειών, υλικών στέγασης και καυσίμων μένουν αναξιοποίητοι, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εμποδίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτούς και να κάνουν διανομές», τονίζεται στο κείμενο.

Όπως αναφέρουν «το ανθρωπιστικό σύστημα υπό τον ΟΗΕ δεν έχει αποτύχει, αλλά έχει εμποδιστεί να λειτουργεί».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας