Εργασιακά Κοινωνία

Απεργούν τα συνεργεία οχημάτων λόγω του «ψηφιακού πελατολογίου»

Απεργιακές κινητοποιήσεις από σήμερα Τρίτη 1/7 μέχρι και την Παρασκευή 4/7. Συνεργεία, πλυντήρια, πάρκινγκ και ενοικιάσεις οχημάτων αντιδρούν στο νέο υποχρεωτικό σύστημα της ΑΑΔΕ.
Οι επαγγελματίες του κλάδου κάνουν λόγο για «ψηφιακή ασφυξία»

Απεργία 24 ωρών ξεκινά από σήμερα Τρίτη 1η Ιουλίου, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί έως την ερχόμενη Παρασκευή 4/7, ο κλάδος των συνεργείων επισκευής και συντήρησης οχημάτων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή του νέου Ψηφιακού Πελατολογίου της ΑΑΔΕ. Η έναρξη του μέτρου από σήμερα Τρίτη 1/7 καθιστά υποχρεωτική την καταγραφή και αποστολή σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων κάθε τεχνικής εργασίας σε οχήματα, με στόχο την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Η απεργία καλύπτει όλους τους επαγγελματίες του χώρου: συνεργεία αυτοκινήτων, φανοποιεία, εταιρείες εγκατάστασης συναγερμών και ήχου σε οχήματα, πλυντήρια, πάρκινγκ και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Οι επαγγελματίες του κλάδου κάνουν λόγο για «ψηφιακή ασφυξία», τονίζοντας ότι η πλειονότητα των μικρών και οικογενειακών συνεργείων δεν διαθέτει τις υποδομές, το προσωπικό ή την τεχνική κατάρτιση για την άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Επιπλέον υπογραμμίζουν πως δεν υπήρξε καμία μεταβατική περίοδος, ούτε σχετική καθοδήγηση από τις αρμόδιες αρχές, ενώ το πλαίσιο γύρω από το ποιες εργασίες καταγράφονται θεωρείται θολό και δυνητικά επικίνδυνο, καθώς δημιουργεί νομική ανασφάλεια και φόβο για αυθαίρετες ερμηνείες και πρόστιμα.

Η νέα υποχρέωση έρχεται να προστεθεί στο ήδη σύνθετο ψηφιακό οικοσύστημα που περιλαμβάνει τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA) και το ψηφιακό δελτίο αποστολής, δημιουργώντας -όπως λένε οι επαγγελματίες- αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος όσων δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια και τεχνική υποστήριξη.

banner-article

Ροη ειδήσεων