Βέροια – Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας: Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση των mRNA εμβολίων κατά του καρκίνου

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνάντηση πρόσφερε σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας στους γιατρούς του Νομού, τους υγειονομικούς αλλά και το ευρύ κοινό.
Αυτήν τη φορά το θέμα ήταν “ΝΕΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΥΠΟΥ mRNA ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ” και εισηγήτρια η Αν. Καθηγήτρια της Έδρας της Μοριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σοφία Μπάκα.
Τα μαθήματα – σεμινάρια, όπως τα χαρακτήρισε προλογίζοντας ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πρόδρομος Ισαακίδης, (που είναι συνήθως ένα το μήνα και πραγματοποιούνται στα Γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου), παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με πολλά απ’ αυτά να φέρνουν το ακροατήριο σε επαφή με νέα επιτεύγματα της Ιατρικής. Και, βέβαια, η σημερινή εισηγήτρια ασχολήθηκε με ένα από τα πιο καινούρια επιτεύγματα της Ιατρικής.
Η Σοφία Μπάκα, ογκολόγος, με τεράστια κλινική εμπειρία και συγγραφικό έργο, ήρθε μετά το 2008 από την Αγγλία στην Ελλάδα και εργάζεται στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, κατέχοντας παράλληλα την Έδρα της Μοριακής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Συντονιστής της εκδήλωσης ο εντατικολόγος Αντώνης Λιόλιος, αρχιτέκτονας αυτών των ενημερωτικών συναντήσεων.
Το πρώτο πράγμα που ξεκαθάρισε η κ. Μπάκα ήταν πως τα εμβόλια αυτά δεν προλαμβάνουν τον καρκίνο, αλλά έχουν τη δυνατότητα πολλές φορές να τον θεραπεύσουν, ενισχύοντας τη δράση άλλων θεραπειών, όπως η χημειοθεραπεία και η ανοσοθεραπεία.
Τονίζοντας πόσο το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία του καρκίνου, εξήγησε πως τα εμβόλια, που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα, αλλά δοκιμάζονται και μάλιστα με επιτυχία, στοχεύουν ακριβώς σ’ αυτό, στο ανοσοποιητικό του κάθε ασθενή και γι’ αυτό η θεραπεία μ’ αυτά είναι εξατομικευμένη και προσωποποιημένη.
Εξηγώντας με ιατρικούς πάντα όρους, που δεν είναι προσβάσιμοι στο πλατύ κοινό, πώς παρασκευάζονται τα εμβόλια αυτά και πώς λειτουργούν, πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα ανταποκρίνονται περισσότερο στον καρκίνο του πνεύμονα και στα μελανώματα.
Ακολούθησαν ερωτήσεις γιατρών και υγειονομικών. Σχετικά με το πότε θα κυκλοφορήσουν και πόσο θα στοιχίσουν, φυσικά δεν δόθηκε η αναμενόμενη ελπιδοφόρα απάντηση πως αυτό θα γίνει πολύ σύντομα και πως θα είναι οικονομικά προσβάσιμα, αφού όλα βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας.
Ελπιδοφόρο, όμως, είναι ότι ανοίγονται καινούριοι δρόμοι στη θεραπεία του καρκίνου, που αποτελεί τον εφιάλτη του σύγχρονου κόσμου.
Φωτογραφίες: faretra.info
………………….
………..