Βιβλιοπαρουσίαση: Κ. Αρώνης “Οι ήρωες της αυλής” & Α. Μυλωνά “Backpack” / δυο βιβλία, δυο κόσμοι, δυο ματιές
Στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών παρουσιάστηκαν απόψε μαζί τα βιβλία του Κωνσταντίνου Αρώνη “Οι ήρωες της αυλής” εκδόσεις Ιανός και της Αλεξάνδρας Μυλωνά “Backpack, ιστορίες χίμαιρας” εκδόσεις Κουκκίδα, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας.
Η Αλεξάνδρα Μυλωνά και ο Κωνσταντίνος Αρώνης είναι συνοδοιπόροι στα μονοπάτια της ζωής αλλά και στα μονοπάτια της Τέχνης και της Λογοτεχνίας.

Εκείνη σπούδασε φιλοσοφία (Φιλοσοφική Σχολή, ΑΠΘ) και θέατρο (Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης ΚΘΒΕ, Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ -Μa Δραματολογίας-Παραστασιολογίας) και είναι συγγραφέας.
Εκείνος αρχιτέκτονας, ζωγράφος και συγγραφέας.
Συναντιούνται στην αγωνία και τη χαρά της δημιουργίας. Καρπός αυτής της κοινής τους πορείας η αποψινή παρουσίαση των τελευταίων βιβλίων τους. Τα παρουσίασαν η Έφη Λιακοπούλου, φιλόλογος και η Εύα Ιεροπούλου, φιλόλογος μουσικοπαιδαγωγός.

Με τη Μάγδα Ναζλίδου να προλογίζει τα δύο βιβλία χαρακτηρίζοντάς τα ένα γοητευτικό ταξίδι μέσα στο χρόνο και την Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Δέσποινα Καρυπίδου να υπερασπίζεται την λογοτεχνική αφήγηση των ανθρώπων κόντρα στην αφήγηση της τεχνητής νοημοσύνης, που πάει να μας επιβληθεί, η βραδιά ξεκίνησε μέσα στον ατμοσφαιρικό χώρο του Εκκοκκιστηρίου Ιδεών, που πάντα προδιαθέτει θετικά.

“Σακίδιο μνήμης ανθρώπων που πάσχουν” χαρακτήρισε η Έφη Λιακοπούλου το βιβλίο της Αλεξάνδρας Μυλωνά, καθώς με τη γραφή της δίνει εικόνες καθημερινές πολλών απλών ανθρώπων, με τη μνήμη να γίνεται κάποτε διάλογος γενεών.
Με εναλλαγές αφηγηματικών προσώπων και διάλογο παρουσιάζεται μέσα από τις ιστορίες αυτές και η μετάλλαξη του αστικού τοπίου της Θεσσαλονίκης.
“Με θέματα τον έρωτα, το θάνατο ή τη μοίρα των αδύναμων αυτού του κόσμου, με τα άψυχα να γίνονται πολλές φορές καθρέφτες των έμψυχων, οι ήρωές της δεν είναι χάρτινο και πλάθονται έτσι που να γινόμαστε εμείς ήρωες και αφηγητές συνάμα” κατέληξε.

Η ίδια η Αλεξάνδρα Μυλωνά πρόσθεσε για το βιβλίο της πως είναι απόρροια της ανάγκης της για γραφή, που γι’ αυτήν είναι ανάσα ζωής. “Γιατί η γραφή είναι μια πράξη αντίστασης ενάντια στη σκόνη” θύμισε, αφού διάβασε και δύο χαρακτηριστικά διηγήματα, που το αποδείκνυαν.
“Οι ήρωες της αυλής” του Κωνσταντίνου Αρώνη ήταν σε τελείως διαφορετική θεματική και υφολογική απόδοση, με διαφορετική γοητεία.
Άνθρωποι καθημερινοί, οι περισσότεροι βασανισμένοι, οι ήρωες της Αλεξάνδρας Μυλωνά, ένας κόσμος ολόκληρος, αυτός της παλιάς Θεσσαλονίκης, αλλά με τη δροσερή ματιά ενός παιδιού, ο κόσμος του Αρώνη.

Η Εύα Ιεροπούλου που το παρουσίασε, είχε πλήρη ταύτιση με το ύφος και το λόγο τον γεμάτο παιδική αθωότητα του συγγραφέα.
Πρωταγωνιστής ένας 11χρονος που περπατάει στην πόλη της παλιάς Θεσσαλονίκης, βάζοντας τον αναγνώστη στα σπίτια και τις αυλές της. Μικροί ήρωες ζουν τα… πάθη της ηλικίας τους, φωτογραφίζοντας ταυτόχρονα τις οικογένειες της εποχής.
Τη γλώσσα του βιβλίου επεσήμανε η Εύα Ιεροπούλου να είναι σε πλήρη ταύτιση με την ηλικία του πρωταγωνιστή, πείθοντας για την αλήθεια της αφήγησής του.

Το πρώτο πρόσωπο της αφήγησης με την αμεσότητα και την αθωότητα της ηλικίας γίνεται μια μηχανή του χρόνου που ανασταίνει την παλιά Θεσσαλονίκη.
Το χιούμορ που το διακρίνει και ο ρυθμός της αφήγησης ενισχύονται από την εικονογράφηση του ίδιου του συγγραφέα, με σκαριφήματα που συμπληρώνουν με ζωντάνια το ύφος του.
“Οι εικόνες του είναι στην ουσία χάρτες συναισθημάτων, καθώς μπάζουν τον αναγνώστη στο σύμπαν του παιδιού. Το βιβλίο είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν με το άρωμα μιας άλλης εποχής. Άλλωστε η παιδική ηλικία είναι ο τόπος στον οποίο επιστρέφουμε πάντα” ολοκλήρωσε η Εύα Ιεροπούλου.

Ο Κωνσταντίνος Αρώνης θέλησε, διαβάζοντας παράλληλα και διηγήματα από το βιβλίο του, να δώσει τους στόχους της γραφής του, που ήταν από τη μια η αποτύπωση εικόνων και αναμνήσεων της δικής του παιδικής ηλικίας κι από την άλλη η καταγραφή, ιστορική, κοινωνική, εθνογραφική του τόπου, της Θεσσαλονίκης του ’60 και μετά.
“Η οικογένεια, οι χώροι, που προσεγγίζονται και με την εικονογράφηση , όλα δημιουργούν την ατμόσφαιρα που θέλησα να καταγράψω” πρόσθεσε ολοκληρώνοντας.
Η βραδιά έκλεισε με την υπογραφή των δύο βιβλίων.
Φωτογραφίες: faretra.info
………………





……………….







































