Μια περιβαλλοντική καταστροφή σε εξέλιξη – Πώς η Τουρκία έγινε ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του Guardian, η χώρα δέχεται τεράστιες ποσότητες αποβλήτων, κυρίως πλαστικών, από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία, δημιουργώντας μια περιβαλλοντική καταστροφή που πλήττει τόσο τις αγροτικές περιοχές όσο και τις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου.
Από τα πορτοκάλια στα σκουπίδια
Στην πόλη Άδανα, ένας Κούρδος αγρότης, ο Ιζετίν Ακμάν, παρακολουθούσε το 2016 ένα φορτηγό να αδειάζει παράνομα ένα βουνό σκουπιδιών δίπλα στις καλλιέργειές του. Τα σκουπίδια πυρπολήθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 50 στρέμματα εσπεριδοειδών, προκαλώντας οικονομική καταστροφή στην οικογένειά του. Όταν έψαξε στα αποκαΐδια, ανακάλυψε ότι οι συσκευασίες είχαν ετικέτες σε ευρώ και λίρες – τα σκουπίδια δεν προέρχονταν από την Τουρκία, αλλά από την Ευρώπη.
Το 2017, η Τουρκία υποσχέθηκε να γίνει μια «χωρίς απόβλητα» χώρα, αλλά την ίδια στιγμή άρχισε να δέχεται μαζικά φορτία πλαστικών απορριμμάτων. Με την Κίνα να έχει σταματήσει την εισαγωγή ξένων σκουπιδιών, η Τουρκία έγινε η νέα «πίσω αυλή» της Ευρώπης για τα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά. Παρότι οι δυτικές χώρες ισχυρίζονται ότι ανακυκλώνουν, μεγάλο μέρος των απορριμμάτων τους καταλήγει σε παράνομες χωματερές ή καίγεται ανεξέλεγκτα στην Τουρκία, μολύνοντας το έδαφος, τον αέρα και το νερό.
Περιβαλλοντική καταστροφή και οικονομικά συμφέροντα
Η πόλη Άδανα έχει μετατραπεί σε μια άτυπη πρωτεύουσα του πλαστικού σκουπιδιού. Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι πλαστικού από την Ευρώπη φτάνουν κάθε χρόνο στην περιοχή, μερικοί από τους οποίους μετατρέπονται σε χαμηλής ποιότητας προϊόντα ή καίγονται σε εργοστάσια τσιμέντου ως καύσιμο.