Βέροια – Βιβλιοπαρουσίαση: Σταύρος Παναγιωτίδης “Μύθοι παρεξηγήσεις & άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας” / Μια άλλη οπτική γωνία
Στον Πολυχώρο Ελιά της Βέροιας παρουσιάστηκε το βιβλίο του Σταύρου Παναγιωτίδη “Μύθοι παρεξηγήσεις & άβολες αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας, 2” εκδόσεις Κέδρος με την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου “Ηλιοτρόπιο”.
Το δεύτερο βιβλίο του Σταύρου Παναγιωτίδη, με το ίδιο θέμα, παρουσιάστηκε απόψε στη Βέροια σε ένα ακροατήριο που είχε αυξημένο ενδιαφέρον για την Ιστορία, για τον τρόπο που διδάσκεται στα σχολεία. αλλά και αφομοιώνεται από την κοινωνία εδώ και αιώνες.
Σίγουρα η προσέγγιση της Ιστορίας από το βιβλίο, (ο τίτλος του ήταν αρκετά σαφής), οδηγούσε σε μια άλλη οπτική των πραγμάτων.
Για το βιβλίο μίλησαν η Δέσποινα Καρυπίδου, Πρόεδρος των Φιλολόγων Ημαθίας και ο συγγραφέας του.
Η Δέσποινα Καρυπίδου ξεκίνησε από τον σημαντικό ρόλο που παίζει ένα βιβλιοπωλείο στην εποχή μας σαν το “Ηλιοτρόπιο” της πόλης μας, αποτελώντας όχι μόνο χώρο κίνησης του βιβλίου, που αποτελεί ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, αλλά και ταυτόχρονα με την Τασούλα Χριστοδούλου που το έχει στα χέρια της πάνω από 30 χρόνια, αποτελεί πηγή γνωριμίας τόσων συγγραφέων για το αναγνωστικό κοινό της Βέροιας.
Η Ιστορία που περνά στα σχολεία και στις κοινωνίες είναι γνωστό πως διαμορφώνεται από τις εξουσίες και ειδικά στην εποχή μας ο αγώνας του εντοπισμού της αλήθειας γίνεται περισσότερο δύσκολος, γιατί υπάρχει από τη μια άπειρη πληροφόρηση μέσα από το διαδίκτυο, η οποία όμως μειώνεται δραματικά από την επικράτηση των fake news.
Στο βιβλίο του Παναγιωτίδη φαίνεται ανάγλυφα το πώς διδάσκεται η Ιστορία και το πώς έπρεπε να διδάσκεται.
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της θέασης του ιστορικού παρελθόντος είναι η αίσθηση πως δώσαμε τα φώτα παντού ως λαός, άποψη που οδηγεί τελικά στην εθελοτύφλωση. Άλλοτε ως λαός αρθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και άλλοτε όχι. Σημασία έχει η συνειδητοποίηση της αλήθειας.
“Άλλωστε κάθε παρελθόν κάνει προβολές στο μέλλον, αφυπνίζοντας με την αλήθεια της Ιστορίας τον νωθρό κόσμο της κοινωνίας, όπως τον αφυπνίζει και το νέο βιβλίο του συγγραφέα”πρόσθεσε κλείνοντας η Δέσποινα Καρυπίδου.
Ο Σταύρος Παναγιωτίδης διατύπωσε αρχικά τη χαρά του για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε το βιβλίο του, για την παρουσία του κοινού, που αποδείκνυε το ενδιαφέρον του για την Ιστορία, αλλά και για την αξία βιβλιοπωλείων όπως αυτό της Τασούλας Χριστοδούλου, που αποτελούν χώρους, όπου συγκροτείται η κοινότητα.
Ξεκινώντας από το πώς πρέπει να πείσουμε τους μαθητές για την αξία της Ιστορίας όχι με τυποποιημένες απαντήσεις αλλά με ουσιαστικά επιχειρήματα, πέρασε στην ουσία της Δημοκρατίας, για την οποία πραγματικά θα πρέπει να είμαστε περήφανοι ως πρώτοι διδάξαντες, αφού όλα τα άλλα, π.χ. Φιλοσοφία Θέατρο, εμπεριέχονται και λειτουργούν μέσα σ’ αυτήν. Άλλωστε η ουσία της Δημοκρατίας αναλύεται στον σεβασμό της αντίθετης άποψης.
Το σχολείο είναι πνευματικός χώρος, όπου πρέπει να καλλιεργείται η κριτική σκέψη, ειδικά στην Ιστορία. Για παράδειγμα η Ελλάδα του 1922 πνίγηκε μέσα στο ίδιο της το είδωλο. Και εκείνο που πρέπει να θυμάται κανείς είναι πως τα δράματα είναι κοινά στην Ιστορία και πως δε σημαίνει ότι ως δράματα, δυστυχώς, δεν επαναλαμβάνονται.
“Οι εθνικοί μας μύθοι δημιουργούν την εθνική μας αυτοεικόνα. Οι ρίζες μάς κρατούν εδώ, αλλά για να βγάλουν φυλλωσιές έχουν ανάγκη το καθαρό νερό της Ιστορίας” συμπλήρωσε κλείνοντας.
Φωτογραφίες: faretra.info
………….