“Κυριώτισσας Ουτοπία”: Επιστροφή στα Χριστούγεννα της παλιάς Βέροιας / Μια άλλη εποχή αναστημένη με μοναδικό τρόπο
Η “Κυριώτισσας Ουτοπία” και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας θύμισαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν πως κάποτε υπήρχαν κι άλλα Χριστούγεννα, όχι ψεύτικα και πλαστικοποιημένα, αλλά γνήσια και αληθινά.
Με την προετοιμασία και την αναμονή της γιορτής, με τις οικογένειες να έρχονται όσο ποτέ κοντά, με το σεβασμό στους μεγάλους που μαζεύουν γύρω τους όλη την φαμελιά, με τα φανάρια των παιδιών και τα κάλαντα, με το χτύπημα της καμπάνας να σηματοδοτεί τον ερχομό της γιορτής…
Τι απ’ όλα αυτά απόμεινε; Πάντως, σίγουρα, όχι η μαγεία της προσμονής και το τελετουργικό της γιορτής.
Η εκδήλωση ήταν δομημένη σε δύο μέρη, που και τα δυο έδιναν το ίδιο μήνυμα με διαφορετικό τρόπο. Ένα δρώμενο, που έδειχνε τους οικογενειακούς δεσμούς και τη γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών και μια μικρού μήκους ταινία, που έδειχνε την ατμόσφαιρα της προσμονής της γιορτής μέσα στην παλιά Βέροια, με έναν τρόπο μοναδικό.
Το δρώμενο με την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά της παλιάς Βέροιας, που καταγράφει η σπουδαία Βούλα Χατζίκου και αποδόθηκε αφηγηματικά με αυθεντικότητα από την Ειρήνη Κωστοπούλου και τη Μαίρη Τσίγκα, γέμισε το χώρο με την τρυφερή ατμόσφαιρα που ανέδιδε η επιστροφή στις μέρες εκείνες τις παλιές, καθώς φιγούρες, ντυμένες με τις φορεσιές της εποχής, την ανάστησαν.
Η επιμέλεια ήταν του Γιάννη Καισαρίδη και συμμετείχαν οι: Μαρία Τσέκα, Χρυσούλα Μούμογλου, Ελένη Μπαλτζή, Μαίρη Τσίγκα, Ειρήνη Κωστοπούλου, Γιώτα Σαββαΐδου, Παναγιώτης Κόλκας, Γιάννης Σαββαΐδης, και τα παιδιά Όλγα Αβραμίδου – Σαββαΐδου, Ευθύμης Τσέκας, Ιωάννα Τσέκα, Πένυ Ραμπίδου και Φώτης Κωνσταντινίδης.
Όσο για την μικρού μήκους ταινία “Ο Σαϊτσής”, που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καισαρίδης, (ο οποίος μας ξαφνιάζει πάντα με τις δουλειές του), βασίστηκε κι αυτή σε κείμενο της Χατζίκου, που διασκευάστηκε από τον ίδιο και τη Μαίρη Τσίγκα.
Ένα κομπολόι παρεξηγήσεων προκαλεί με αβίαστο χιούμορ αφάνταστη ευφορία στο θεατή, που βλέπει πρόσωπα και πράγματα να μπλέκονται σ’ ένα κουβάρι, όπου η παράδοση και η θρησκευτική συνείδηση παίζουν τον πρώτο ρόλο, αλλά οι χαρακτήρες και η γνησιότητά τους ζωντανεύουν μια εποχή χαμένη για πάντα.
Ταινία, που θα της άξιζε να συμμετάσχει σε φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και να βραβευτεί στη συνέχεια.
Μια πολύ ωραία εκδήλωση, με τη σφραγίδα της ποιότητας, την οποία εκπέμπει κάθε εκδήλωση της ταλαντούχας Κίνησης Πολιτών “Κυριώτισσας Ουτοπία”!
Φωτογραφίες: faretra.info
……………………
……………………
………………………