Βέροια Βιβλίο Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Βέροια – Βιβλιοπαρουσίαση: Βλάσης Αγτζίδης “Μεταξύ Σεβρών & Λωζάνης” / Ένα ιστορικά καταπιεσμένο τραύμα

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ημαθίας και το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο με την υποστήριξη της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, του Μ.Α.Σ. Καλλιθέας, της Θρακικής Εστίας Βέροιας, του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας και της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, παρουσίασαν στη Βέροια, σ’ ένα πολυπληθές ακροατήριο, στον Πολυχώρο Ελιά, το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη  “Μεταξύ Σεβρών και Λωζάνης, πλευρές της Μικρασιατικής Τραγωδίας”.

Το βιβλίο παρουσίασε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Δέσποινα Καρυπίδου. Ξεκινώντας από  το βιογραφικό του συγγραφέα, διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με βασικές σπουδές στα μαθηματικά και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (ΕΚΠΑ), η Δέσποινα Καρυπίδου πέρασε  στην ουσία της επιστήμης της Ιστορίας.

Συνδέοντας την Ιστορία με τη μνήμη,  καθώς αναζητά με το βλέμμα της τα γεγονότα στο σκοτάδι του παρελθόντος, πρόσθεσε πως ο Βλάσης Αγτζίδης, ο μαθηματικός που έγινε ιστορικός, ο τεχνοκράτης που μεταπήδησε στο πεδίο μιας επιστήμης ιδιογραφικής, της οποίας αμφισβητείται ο επιστημονικός χαρακτήρας, καθώς δε στοχεύει στη διατύπωση επαληθεύσιμων νόμων και γενικών προτάσεων, δε στηρίζεται σε αξιώματα και θεωρήματα, αλλά είναι ανοιχτή σε αναθεωρήσεις και εγείρει διαρκώς αξιώσεις να κατανοήσουμε αυτό που συνέβη, αυτό που συμβαίνει και τη διαλεκτική τους σχέση, έγραψε ένα βιβλίο που ερευνά τα γεγονότα ανάμεσα στην πρώτη συνθήκη, αυτήν των Σεβρών, που πλησιάζει το όνειρο και τη δεύτερη, της Λωζάνης , που σφράγισε τον εφιάλτη της πανωλεθρίας.

Το βιβλίο του αναλύει τεκμηριωμένα ένα τραύμα συλλογικό και πολιτισμικό. Βιβλίο καλογραμμένο και κατανοητό που καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της Ιστορίας.

Επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που θα είχε το μάθημα της Ιστορίας στην ελληνική εκπαίδευση, αν η πολιτεία έδινε σημασία στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, οδηγώντας τον μαθητή σε διεύρυνση  πνεύματος και διανοητική άσκηση, πρόσθεσε κλείνοντας:

“Όποιος κατανοεί το παρελθόν, μπορεί να ελέγξει και το παρόν”.

Ο Βλάσης Αγτζίδης  δήλωσε πως με το βιβλίο αυτό κλείνει μια περίοδος αναζητήσεων, και οδηγείται τώρα ως ιστορικός πάλι στις αναζητήσεις της πρώτης φάσης των ερευνών του, στα ελληνοσοβιετικά.

Τοποθετώντας αρχικά τις δύο συνθήκες χρονολογικά σε συνάρτηση με τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και το μοίρασμα των εδαφών στο τέλος μεταξύ των νικητών, φώτισε το μεγάλο θήραμα για τους κυνηγούς των μεγάλων συμφερόντων, την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που ψυχορραγούσε τότε, ενώ παράλληλα ξεπρόβαλαν στον ορίζοντά της οι Νεότουρκοι.

Τα γεγονότα στην Ελλάδα, που οδηγούν στον Εθνικό Διχασμό ( βενιζελικοί – φιλοβασιλικοί), και στη συνέχεια οι κατά συρροήν λανθασμένες αποφάσεις, οδηγούν στην τραγωδία της ήττας, τον αφανισμό της οικονομικά εύρωστης τάξης του Ελληνισμού στα παράλια , το χαμό χιλιάδων ανθρώπων και  στην αντιμετώπιση των προσφύγων από αρνητικά μέχρι απαξιωτικά από το ελληνικό κράτος.

Ενώ τα γεγονότα είναι λίγο – πολύ γνωστά, ο συγγραφέας φώτισε με τον ερευνητικό φακό του την ευρωπαϊκή πολιτική της εποχής, αλλά και την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, αναδεικνύοντας εκείνο το background, που οδήγησε στην τραγωδία.

“Η επίσημη Ιστορία, όταν φτάνει στα γεγονότα αυτά, τα αντιμετωπίζει σαν ένα τραύμα καταπιεσμένο” κατέληξε ο συγγραφέας, κλείνοντας.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και υπογραφή των βιβλίων του.

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………

……………..

banner-article banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ