Βέροια – Βιβλιοπαρουσίαση: Σταυρούλα Εμμανουήλ “Η Εβραϊκή Κοινότητα της Βέροιας” / ένας ακόμη λίθος μνήμης στην πόλη
Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι το βιβλίο της Σταυρούλας Εμμανουήλ “Η Εβραϊκή Κοινότητα της Βέροιας” , εκδόσεις περιοδικού Ενδοχώρα.
Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αποτελεί τη μεταπτυχιακή εργασία της συγγραφέως στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και αναφέρεται στην Εβραϊκή Κοινότητα της Βέροιας μέσα από τις επιμέρους ενότητες: Ιστορία – Τέχνη – Προσωπογραφία.
Το βιβλίο παρουσίασαν οι:
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης, Διευθυντής εκδόσεων περιοδικού Ενδοχώρα
Δημήτριος Ν. Κασαπίδης, Δρ. Ιστορίας (UJ) & Δρ. Ιστορίας της Τέχνης (ΔΠΘ)
Πώλ Ι. Χάγουελ, Δρ. Φιλοσοφίας (UC Berkeley)
Φώτης Δ. Κουτσουπιάς, Δρ. Παιδαγωγικών Επιστημών του Α.Π.Θ.
Νικόλαος Γ. Κανελλόπουλος, Ειρηνοδίκης ε. τ.
Ο εκδότης Γιάννης Κουριανίδης , με το περιοδικό του “Ενδοχώρα” να κυκλοφορεί στη Θράκη, επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Έλληνες Πολίτες, όταν υπάρχουν προκαταλήψεις και αγκυλώσεις ως προς την καταγωγή ή το θρήσκευμα, κάνοντας παραλληλισμούς με την Εβραϊκή Κοινότητα της Βέροιας και αποκαλύπτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος που αγκάλιασαν οι εκδόσεις το βιβλίο, επιδιώκοντας να μπει ένα λιθαράκι σ’ αυτό το πάντα, δυστυχώς, ανοιχτό θέμα.
Ο Δημήτρης Κασαπίδης κατέθεσε ξεκινώντας πως το Ολοκαύτωμα έχει σήμερα μια πλούσια παραγωγή παρουσιάσεων, ενώ παλιότερα το θέμα ήταν βυθισμένο στη σιωπή.
Αναλύοντας τις τρεις ενότητες του βιβλίου έδωσε αρχικά τα όρια της εγκατάστασης των Εβραίων στην πόλη, την αρμονική συνύπαρξή τους με τους ντόπιους, τη σχέση της Κοινότητας με τη Θεσσαλονίκη, για να περάσει στην Τέχνη, που εκφράζεται κυρίως μέσα από την Αρχιτεκτονική τους, σπίτια, Συναγωγή και νεκροταφεία, αλλά και από τις εκδηλώσεις, που αφιερώθηκαν στο Ολοκαύτωμα πρόσφατα, στην πόλη της Βέροιας.
Τέλος, στην τελευταία ενότητα του βιβλίου, με τον τίτλο “Προσωπογραφία” δίνεται το ποιοι ήταν οι άνθρωποι αυτοί, πώς ήταν ενσωματωμένοι στο οικονομικό γίγνεσθαι της πόλης, και τι βρήκαν οι κάποιοι που μπόρεσαν να επιστρέψουν εδώ, μετά το Ολοκαύτωμα.
“Το βιβλίο αποτελεί πολύτιμη μονογραφία και παρακαταθήκη” πρόσθεσε κλείνοντας.
Ο Πώλ Ι. Χάγουελ, απόγονος εβραϊκής οικογένειας, που ο πατέρας του απελευθερώθηκε από τους Σοβιετικούς και η μητέρα του σώθηκε από την οικογένεια της σοκολατοποιίας Παυλίδη, ευχαρίστησε τη συγγραφέα για την ιστορική κατάθεση του βιβλίου της, δίνοντας υπόσταση σε άτομα που λείπουν από την πόλη.
Αναλογιζόμενος τι θα είχαν να προσφέρουν οι άνθρωποι αυτοί που χάθηκαν, καθώς θα είχαν απογόνους που θα πρόσφεραν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της πόλης, έδειξε το μέγεθος των επιπτώσεων της εξόντωσής τους.
Ο Φώτης Κουτσουπιάς χαρακτήρισε θαυμαστή την υπομονή της συγγραφέως στην έρευνα, καθώς παίρνει από την αρχή την πορεία της εβραϊκής κοινότητας στην πόλη μας, που επισημαίνεται η ύπαρξή της π. Χ., αφού ο Απόστολος Παύλος αναγνωρίζει την ύπαρξή τους στη Βέροια, με την επίσκεψή του εδώ.
Δίνοντας το μέγεθος του αριθμού αυτών που εξοντώθηκαν και των λίγων που διασώθηκαν στα βουνά, επεσήμανε και την επιμονή της συγγραφέως να δώσει όχι μόνο τα ονόματα, αλλά και τα επαγγέλματα των ανθρώπων αυτών, καθώς συναποτελούσαν με τους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης τον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό της πόλης.
“Ένας ακόμη λίθος μνήμης στην πόλη”, πρόσθεσε κλείνοντας.
Ο Νικόλαος Κανελλόπουλος ολοκλήρωσε την ολοκλήρωση του βιβλίου, μιλώντας τελευταίος και προσθέτοντας την ενδιαφέρουσα πληροφορία πως κάποιοι από τους Εβραίους που σώθηκαν στα βουνά της περιοχής, προστατεύτηκαν από οικογένειες του χωριού της Ημαθίας, Καστανιά.
Επιμένοντας πως ήδη από το 1920 υπήρχε νόμος που προστάτευε τα δικαιώματα ανθρώπων που είχαν την ελληνική υπηκοότητα, όπως οι Εβραίοι της Βέροιας, κατέδειξε και νομικά το ανοσιούργημα της εξόντωσής τους.
Η συγγραφέας, η Δρ Σταυρούλα Εμμανουήλ, συγκινημένη στο τέλος της παρουσίασης από τον κόσμο που υποστήριξε τη βιβλιοπαρουσίαση, κι από τους παρουσιαστές του βιβλίου της, δήλωσε πως το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της Βέροιας όσον αφορά στην Εβραϊκή Κοινότητα, ήταν μια πρόκληση γι’ αυτήν με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο βιβλίο.
“Τα υλικά ίχνη της Κοινότητας διασώζονται ακόμα σε μεγάλο βαθμό, τα ίδια τα μέλη της όμως εξοντώθηκαν βάναυσα και απάνθρωπα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου” ολοκλήρωσε.
Η βιβλιοπαρουσίαση υποστηρίχτηκε από σχετικές διαφάνειες που προβάλλονταν παράλληλα με τις εισηγήσεις.
Φωτογραφίες: faretra.info
……………..