Άρθρα Κόσμος

“Δικτάτορας για… μισή νύχτα!” / γράφει ο Γιώργος Τσιάρας

Μέσα στην αναμπουμπούλα, και παρά τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν και τα ελικόπτερα που πετούσαν χαμηλά πάνω από το κέντρο της πόλης, 190 από τους 300 συνολικά βουλευτές κατάφεραν να μπουν από φράχτες και παράθυρα στο κτίριο και να συνεδριάσουν, εκδίδοντας στις 2 τα χαράματα ψήφισμα με το οποίο αποκαλούν το προεδρικό διάγγελμα αντισυνταγματικό και καλούν τον στρατό να επιστρέψει στις βάσεις του
Ο δεξιός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σεόκ-Γιολ, κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα του και κατέβασε στους δρόμους τα τανκς και χιλιάδες φαντάρους με στόχο τη… διαφύλαξη της δημοκρατίας και πρόφαση την απειλή από το Βορρά. ● 190 από τους 300 βουλευτές της χώρας συνεδρίασαν σαν… κασκαντέρ και κήρυξαν το διάγγελμα αντισυνταγματικό, αναγκάζοντας τον πρόεδρο να κάνει πίσω ηττημένος.

Την πιο ταραγμένη νύχτα στην πρόσφατη πολιτική της ιστορία έζησε χτες η κατ’ όνομα «δημοκρατική», αλλά στην πραγματικότητα ιστορικά στρατοκρατουμένη και αμερικανοκίνητη Νότια Κορέα, όπου ο αποδυναμωμένος (ακρο-)δεξιός πρόεδρος Γιουν Σεόκ-Γιολ κήρυξε αιφνιδιαστικά με νυχτερινό διάγγελμα στρατιωτικό νόμο, επικαλούμενος –τι άλλο;- τον… κομμουνιστικό κίνδυνο από τον Βορρά.

Ο Γιουν, που όπως θα δούμε παρακάτω παλεύει όχι μόνο για την πολιτική του επιβίωση αλλά και για να μην καταλήξει στη φυλακή λόγω των τρομερών σκανδάλων που βαραίνουν τον ίδιο, τη… διαπλεκόμενη σύζυγό του, Κιμ Κεόν-Χι, και αρκετούς ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας, διέταξε τον στρατό να σφραγίσει το Κοινοβούλιο, το οποίο αποκάλεσε «άντρο εγκληματικών συμμοριών» και «ανατρεπτικών στοιχείων και εχθρών του κράτους» που υποστηρίζουν, λέει, τη Βόρεια Κορέα, και «ένα τέρας που καταστρέφει το φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα»! Η ειρωνεία μάλιστα είναι πως υποσχέθηκε ότι μέσω του στρατιωτικού νόμου και της διάλυσης της εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης θα «ανοικοδομήσει μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα»…

Και πράγματι ο στρατός, που μαζί με τους Αμερικανούς επικυρίαρχους είναι ο πραγματικός κυβερνήτης της χώρας, υπάκουσε βγάζοντας στους δρόμους τα τανκς και στέλνοντας χιλιάδες φαντάρους να ελέγξουν τα κυβερνητικά κτίρια-κλειδιά στη Σεούλ και άλλες μεγάλες πόλεις. Ομως η αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος, που κέρδισε με διαφορά τις τελευταίες εκλογές και κατέχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, μπλοκάροντας συστηματικά τα νομοσχέδια που μάταια προσπαθεί να περάσει ο Γιουν, δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια και κάλεσε μέσω του ηγέτη της, του Λι Τζάε-μίουνγκ, τους οπαδούς της να πολιορκήσουν την έδρα της Βουλής.

Μέσα στην αναμπουμπούλα, και παρά τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν και τα ελικόπτερα που πετούσαν χαμηλά πάνω από το κέντρο της πόλης, 190 από τους 300 συνολικά βουλευτές κατάφεραν να μπουν από φράχτες και παράθυρα στο κτίριο και να συνεδριάσουν, εκδίδοντας στις 2 τα χαράματα ψήφισμα με το οποίο αποκαλούν το προεδρικό διάγγελμα αντισυνταγματικό και καλούν τον στρατό να επιστρέψει στις βάσεις του. Και, ω του θαύματος, οι στρατιώτες που είχαν καταλάβει προσωρινά το Κοινοβούλιο αποχώρησαν, πιθανότατα για να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος – αλλά και σίγουρα δίνοντας την εντύπωση πως το «θεσμικό πραξικόπημα» εξελισσόταν σε οπερέτα… Εντύπωση που βέβαια δυνάμωσε από την εκκωφαντική (όσο και ένοχη) σιωπή της αμερικανικής πρεσβείας και κυβέρνησης, η οποία απέφυγε όλη τη νύχτα να καταδικάσει την καραμπινάτη εκτροπή.

Ομως λίγη ώρα αργότερα, με επίσημη ανακοίνωσή τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα του προέδρου να κηρύξει τον στρατιωτικό νόμο και άρα ο νόμος ισχύει έως ότου τον ανακαλέσει ο πρόεδρος. Κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται στην πραγματικότητα δεν ισχύει, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει μεν ότι ο πρόεδρος μπορεί να κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε περίπτωση πολέμου, ένοπλων εμφύλιων συγκρούσεων, έκτακτης εθνικής ανάγκης ή γενικότερα όταν το απαιτούν «η δημόσια ασφάλεια και τάξη», αλλά ταυτόχρονα προβλέπει εξίσου ρητά ότι ο στρατιωτικός νόμος πρέπει να αρθεί όταν «το ζητήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία»!

Κι έτσι, λίγο πριν τις 4 το πρωί τοπική ώρα, και αφού προφανώς έπεσαν έστω και καθυστερημένα τα απαραίτητα… άνωθεν τηλεφωνήματα, ο Γιουν συνειδητοποίησε πως το «προνουντσιαμέντο» του δεν είχε τύχη και με νέο διάγγελμα το ανακάλεσε.

Πετυχαίνοντας έτσι, άθελά του, αυτό που υποσχέθηκε – να ενισχύσει πραγματικά τη δημοκρατία στη Νότια Κορέα, αφού η ήττα της «χούντας για μια νύχτα» που παραλίγο να εγκαθιδρύσει αποτελεί τεράστια νίκη για το πολίτευμα και τον κορεατικό λαό, που τα έβαλε με τα τανκς και κέρδισε!

Τι μέλλει γενέσθαι; Όλα δείχνουν ότι η παραίτηση ή «καρατόμηση» του Γιουν είναι πλέον ζήτημα λίγων ημερών, ενώ σίγουρα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάνουν τώρα οι Αμερικάνοι «προστάτες». Να πούμε εδώ ότι ο… πυροκροτητής για όλα αυτά ήταν η αδυναμία του Γιουν να περάσει από την εχθρική Βουλή τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και το πρόσφατο ηχηρό μπλόκο από τη Βουλή στην πώληση όπλων προς την Ουκρανία, παρά τις σχετικές συστάσεις της Ουάσινγκτον. Ταυτόχρονα, τα αντιλαϊκά του μέτρα και το αυξανόμενο κόστος ζωής είχαν οδηγήσει τους εργαζομένους σε λαϊκό ξεσηκωμό και μαζικές απεργίες, με σημαντικότερη αυτή των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού: ξεσηκωμό που ο Γιουν επιχείρησε να τσακίσει με τον στρατιωτικό νόμο, που ως γνωστόν απαγορεύει διαδηλώσεις και απεργίες.

 efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας