Yiğit Dündar: Ο Τούρκος ζωγράφος της ποίησης του ανθρώπινου σώματος
Μπορεί το ανθρώπινο σώμα μόνο στη θέασή του να ταυτίζεται με τον ήχο μιας μελωδίας; Για τον σύγχρονο Τούρκο ζωγράφο Yiğit Dündar φαίνεται πως μπορεί, αφού τα έργα του μόνο μελωδίες αναδίδουν με τις χορευτικές κινήσεις των σωμάτων που απεικονίζει.
Το να περάσει η τουρκική εικαστική κατάθεση από την καλλιγραφία και τη διακόσμηση στην απεικόνιση προσώπων και σωμάτων χρειάστηκαν αιώνες, με χίλιες δυο αγκυλώσεις που προέρχονταν κυρίως από τις στέρεες θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Με την επανάσταση που φέρνει στη χώρα ο Κεμάλ και με την επαφή της πια με τη Δύση και με την Τέχνη της Δύσης, η τουρκική ζωγραφική όχι μόνο ξεκινά μια δική της χαρακτηριστική πορεία, αλλά αρκετοί εκπρόσωποί της πια εντάσσονται στα σύγχρονα ρεύματα. Ο Yiğit Dündar είναι ένας απ’ αυτούς.
Η ζωγραφική του έχει τη γοητεία της κίνησης του ανθρώπινου σώματος, όταν βρίσκεται στη μαγική διαδικασία του χορού, μόνο που αυτός ο χορός δεν έχει ρεαλιστική βάση αλλά υπερβατική διάθεση.
Ακόμη κι όταν απεικονίζει μία οδαλίσκη στα βήματα, εσκεμμένα, του Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ, η οπτική του ξεφεύγει από την βαριά οθωμανική απεικόνιση, που ενυπάρχει ακόμη και στον Ενγκρ, δίνοντας ανάλαφρες και περιπαίζουσες νότες στην όλη θεώρηση του πίνακά του.
Η δική του οδαλίσκη ντυμένη με χρώματα ζωγραφικής δεν έχει το σαγηνευτικό βλέμμα της κλασικής οδαλίσκης αλλά εκείνο της ανατρεπτικής πρόκλησης του καιρού μας.
Και επειδή, βέβαια, η σύγχρονη ζωγραφική της Τουρκίας μάς είναι σε γενικές γραμμές άγνωστη, η επαφή με τη ζωγραφική του Yiğit Dündar δεν μπορεί παρά να προκαλεί ενδιαφέρον.
……………..