Το κράτος – δολοφόνος βομβάρδισε συνοικία και νοσοκομείο στη Γάζα – 88 νεκροί, κυρίως γυναίκες και παιδιά
Στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τα βόρεια τμήματα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 88 Παλαιστίνιους το τελευταίο 24ωρο σε δύο κύματα επιθέσεων στην Μπέιτ Λαχία και στη συνοικία Σεΐχ Ραντουάν της πόλης της Γάζας.
Ο διευθυντής του Νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν της Γάζας, δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα 66 θύματα της επίθεσης του Ισραήλ στη Μπέιτ Λαχία είναι γυναίκες και παιδιά και ότι πολλά άλλα έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια. Ο βομβαρδισμός ακολούθησε την ισραηλινή επίθεση στη συνοικία Σεΐχ Ραντουάν της πόλης της Γάζας που σκότωσε 22 άτομα, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά.
Οι δολοφονικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43.985 ανθρώπους, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Γάζας.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται αμείωτοι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο αλλά και οι σκληρές συγκρούσεις στο έδαφος. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου έκανε λόγο χθες για 10 νεκρούς σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότο.
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως προχώρησε σε πολλές επιθέσεις εναντίον του βόρειου Ισραήλ.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο τριών στρατιωτών του, συμπεριλαμβανομένου εβδομηντάρη εφέδρου, σε μάχες στο νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, απέρριψε χθες το ενδεχόμενο να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, υπό τους όρους που ζητά το Ισραήλ, την ώρα που ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Εϊμος Χόκστιν, συνεχίζει τα παζάρια για να εξασφαλίσει μια συμφωνία με «το πιστόλι στον κρόταφο»,
Το Ισραήλ «δεν θα μας επιβάλει τους όρους του», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του. Πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ απαιτεί «να τερματιστεί πλήρως η επίθεση» του Ισραήλ στον Λίβανο. «Ο ισραηλινός εχθρός δεν μπορεί να εισβάλλει όποτε θέλει» στην επικράτεια της χώρας σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ επιδιώκει μία κατάπαυση του πυρός με βομβαρδισμούς(!), καθώς θέλει να έχει «ελευθερία δράσης» εναντίον του λιβανικού κινήματος.
Ο Κάσεμ προειδοποίησε επίσης πως η οργάνωση θα βάλει στο στόχαστρο «το κέντρο του Τελ Αβίβ», σε ανταπόδοση για πρόσφατους βομβαρδισμούς της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στην καρδιά της πρωτεύουσας Βηρυτού.
Παζάρια των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός
Την ίδια ώρα, ο Χόκστιν, που έφθασε στη Βηρυτό προχθές Τρίτη, μίλησε χθες Τετάρτη το πρωί για «περαιτέρω πρόοδο» όσον αφορά το αμερικανικό σχέδιο, έπειτα από τις συνομιλίες του με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ναμπί Μπέρι, που διαδραματίζει ρόλο συνδέσμου με τη Χεζμπολάχ.
Η Αμερικανίδα πρέσβης στη λιβανική πρωτεύουσα, Λίσα Τζόνσον, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι και τον Μπέρι σχέδιο 13 σημείων που προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες και την ανάπτυξη των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων, που δεν έχουν εμπλακεί στον πόλεμο, στον νότιο Λίβανο, προπύργιο της Χεζμπολάχ.
Ο Χόκστιν μετέβη στο ισραηλινό έδαφος, όπου αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Νετανιάχου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε τη Δευτέρα το βράδυ πως ο στρατός θα συνεχίσει να «διεξάγει επιχειρήσεις» ακόμη κι αν κλειστεί συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής, Γεδεών Σάαρ επανήλθε χθες, λέγοντας πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να αφήνει στο Ισραήλ «ελευθερία δράσης» εναντίον του λιβανικού κινήματος.
Νέο βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Νέα διπλωματική προστασία στο Ισραήλ και στα εγκλήματά του σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού πρόσφεραν χτες, Τετάρτη, οι ΗΠΑ, ασκώντας άλλο ένα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέδιο απόφασης που ζητούσε άνευ όρων άμεση εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων.
Μολονότι το σχέδιο απόφασης, που συζητούνταν επί τρεις βδομάδες στον ΟΗΕ, ζητούσε «άμεση, άνευ όρων και μόνιμη εκεχειρία» και «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, το απέρριψε επειδή δεν είχε ξεκάθαρη αναφορά στο περιβόητο «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ – με την επίκληση του οποίου και με τη στήριξη των Ευρωατλαντικών «συμμάχων» του το Ισραήλ μακελεύει τους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου – και δεν συνέδεε άμεσα την εκεχειρία με την «άνευ όρων άμεση απελευθέρωση των ομήρων», παρότι υπήρχε σχετική αναφορά.
Το αρχικό σχέδιο απόφασης είχε αναφορά στο άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ ώστε να άνοιγε ένα μονοπάτι για την άσκηση κυρώσεων στο Ισραήλ λόγω της συνέχισης του πολέμου και της σφαγής δεκάδων χιλιάδων αμάχων. Η αναφορά αυτή αφαιρέθηκε στη διάρκεια των παζαριών, προκειμένου οι ΗΠΑ να τηρήσουν στάση αποχής, ωστόσο ούτε και αυτό ήταν αρκετό για να άρει η Ουάσιγκτον το βέτο της υπέρ του κράτους – δολοφόνου.
Πρόκειται για την τέταρτη φορά από τον Οκτώβρη του 2023 που οι ΗΠΑ ασκούν βέτο σε σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για τη Γάζα προκειμένου να προσφέρουν διπλωματική ασυλία στα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους.
Το αποτέλεσμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επικρίθηκε σφοδρά από τον Παλαιστίνιο αναπληρωτή πρέσβη στον Οργανισμό, Μ. Μπαμία, που αναφέρθηκε στη γενοκτονία που διαπράττεται εδώ και 13 μήνες σε βάρος ανυπεράσπιστων αμάχων της Γάζας και στον εφιάλτη που ζει ο Παλαιστινιακός λαός.
Το αμερικανικό βέτο καταδικάστηκε και από τη Χαμάς, που ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ δείχνουν ότι είναι άμεσος εταίρος στην επίθεση εναντίον του λαού μας, ότι είναι εγκληματίες, σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες, καταστρέφουν τη ζωή στη Γάζα και είναι άμεσα υπεύθυνες για τον γενοκτονικό πόλεμο και την εθνοκάθαρση, όπως και οι κατοχικές δυνάμεις».
Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντ. Ντανόν, είχε καταδικάσει το σχέδιο απόφασης πριν από την ψηφοφορία λέγοντας πως το κείμενο… «δεν είναι παρά μια προδοσία» σε βάρος των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων, προεξοφλώντας το βέτο των ΗΠΑ.