Εκδηλώσεις Εργασιακά Τοπικά

Πανελλαδική Γενική Απεργία και συγκεντρώσεις σήμερα 20 Νοεμβρίου σ’ όλη τη χώρα  / οι συγκεντρώσεις στην Ημαθία

Στη Νάουσα στις 10πμ στη Κεντρική Πλατεία.

Στη Βέροια στις 10πμ στη Πλατεία Δημαρχείου.

——————–
Η πάλη για την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων, για την απόσπαση αυξήσεων στους μισθούς, για τη λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, για την Υγεία και την Παιδεία, ενισχύει τη μεγάλη αναμέτρηση με την εργοδοσία, την κυβέρνηση, την πολιτική που ισοπεδώνει μισθούς και δικαιώματα για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η αγανάκτηση για το ματοκύλισμα των λαών στη Μέση Ανατολή, για τη γενοκτονία σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, για την εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους, δυναμώνει την οργή για την πολιτική που επιτίθεται στις ανάγκες του λαού ώστε να τροφοδοτεί τις πολεμικές ΝΑΤΟικές δαπάνες και τους εξοπλισμούς.

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024, αποφάσισε η ΓΣΕΕ με απόφαση της Ολομέλειας. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, καλούν τον κόσμο στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συλλαλητήριο μισή ώρα νωρίτερα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.

Τη στήριξή της στην απεργία της ΓΣΕΕ εξέφρασε και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας. Κανονικά αναμένεται να εκτελεστούν τα δρομολόγια στις αστικές λεωφορειακές γραμμές τις οποίες έχουν αναλάβει η Κοινοπραξία Συγκοινωνιών Αττικής και τα ΚΤΕΛ.

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία αναμένεται να έχουν και οι σιδηροδρομικοί, οπότε θα πραγματοποιηθεί μέρος των δρομολογίων της Hellenic Train, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού, με προσωπικό ασφαλείας. Τα πλοία θα είναι δεμένα στα λιμάνια με απόφαση της ΠΝΟ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης: το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πολεοδομίες και τις τράπεζες.

Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας που πλήττει τους μισθούς και τις συντάξεις  εκατομμυρίων νοικοκυριών καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για πολιτικές που επιτείνουν και γιγαντώνουν τα προβλήματα του ελληνικού λαού.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει πως η κυβέρνηση, «αδυνατεί να εφαρμόσει πολιτικές που ενισχύουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, η οποία έχει μειωθεί κατά 8% από το 2019» και συμπεραίνει πως «με την επιδοματική πολιτική και τα pass δεν λύνονται δυστυχώς τα προβλήματα».

Απαιτούνται, λέει, «άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ολιγοπωλιακής συγκρότησης της αγοράς και των καρτέλ, επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικού Εργατικού Δικαίου καθώς και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας με το αποθεματικό του 1,5 δις από την πρώην Εργατική Εστία».

Παράλληλα, η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ αποφάσισε τη διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με ιδιαίτερη βαρύτητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, «με στόχο τη μαζική κι ενωτική συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία».

Υπενθυμίζεται πως μία βδομάδα πριν τις 20 Νοεμβρίου, στις 13 Νοεμβρίου η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε 24ωρη πανελλαδική απεργία με παρόμοια αιτήματα με πρώτο την αύξηση των μισθών.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ απήργησαν χθες Τρίτη 19 Νοεμβρίου.

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί τα εξής:

  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017.
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.
  • Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση. Επαναφορά του Ν. 1264/82.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ είναι αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ