“Μονόγραμμα” – 3ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Βέροιας “Παράλληλες Φωνές” / Μια μουσική συνάντηση ποιότητας
Το Οργανικό – Φωνητικό Σύνολο “Μονόγραμμα” έκανε για μια ακόμη φορά αισθητή την παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης διοργανώνοντας το 3ο Χορωδιακό Φεστιβάλ “Παράλληλες φωνές” με απόλυτη επιτυχία.
Με έξι χορωδίες να συμμετέχουν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, το κοινό στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας είχε την ευκαιρία να ακούσει πολλές φωνές και μελωδίες με κοινό παρονομαστή την ποιότητα.
Η Πρόεδρος του “Μονογράμματος” Αλεξάνδρα Ανανιάδου προλογίζοντας μίλησε για τη μαγεία της Μουσικής, που ενώνει σε μια μεγάλη μουσική οικογένεια, με αποτέλεσμα η μουσική κοινότητα να υψώνεται κόντρα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε με μοναδική αμεσότητα από την Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη.
Έξι οι χορωδίες και η κάθε μια με διαφορετική παρουσία και φυσικά διαφορετικό ρεπερτόριο.
Η Χορωδία ΛΙΓΕΙΑ του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Γρεβενών ιδρύθηκε το 2012 και είναι μικτή πολυφωνική, που ξεκίνησε αρχικά από εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια διευρύνθηκε.
Με τραγούδια των Μπιθικώτση, Ξαρχάκου και Πλέσσα, (ανάμεσά τους η “Απονη ζωή” και οι “Χάντρες”), η Χορωδία, με μαέστρο την Νικολέτα Παπάζογλου και τον πολύ νεαρό ταλαντούχο Θανάση Τσιαμήτρο στο πιάνο, εισέπραξε το πρώτο θερμό χειροκρότημα.
Η Μικτή Χορωδία Εκπαιδευτικών Ν. Μαγνησίας κινήθηκε στις μελωδίες του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη, για να καταλήξει στο χαρούμενο “Λαλούν τ’ αηδόνια” του Λαυράγκα με τον Νίκο Ευθυμιάδη να διευθύνει από το πιάνο του.
Ο Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Κομοτηνής “Εύμολπος” εντυπωσίασε με τα τρία πρώτα τραγούδια του , (Αλκίνοος Ιωαννίδης, Nicola Piovani και ελληνόφωνο της Κάτω Ιταλίας) με διευθυντή της τον Σάκη Βεργεμτζίδη στο πιάνο του.
Διαφορετική η αίσθηση που άφησε στο κοινό η Χορωδία ΛΥΔΙΟΣ του Λυδικού Ωδείου Θεσσαλονίκης – Χορωδία “Λουδοβίκου Μπράιγ” Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος, αφού κατάφερε να αποδείξει ότι η θέληση και το ταλέντο ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα μπορεί να κάνει θαύματα και στον τομέα της Μουσικής. Πλέσσας, Χατζιδάκις, Τόκας, πολλές μελωδίες με μαέστρο στο πιάνο της την Αναστασία Ιγνατιάδου.
Έκπληξη αποτέλεσε η Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής “Βελβεντινές Φωνές”, που από το 2004 που ιδρύθηκε έχει συμμετάσχει σε πολλές χορωδιακές συναντήσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, με μια ποικιλία ρεπερτορίου που συνδύαζε διάφορα ηχοχρώματα, που αποδόθηκαν εντυπωσιακά.
Ξεκινώντας από δημοτικό τραγούδι της Κύπρου και διανύοντας τα ιδιαίτερα μουσικά μονοπάτια του Γιάννη Μαρκόπουλου συγκίνησε με το “Δρόμοι παλιοί” του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη, που το τραγούδησε στην αρχή σολο η Δήμητρα Λόγα με τη μοναδική φωνή της, για να ολοκληρώσει μετά η χορωδία. Χορωδιακή επεξεργασία και διεύθυνση η Αλεξάνδρα Παπά.
Τελευταίοι εμφανίστηκαν οι οικοδεσπότες του Φεστιβάλ, το “Μονόγραμμα”, που ήταν πραγματικά στην καλύτερη στιγμή του. Τους έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές, αλλά ποτέ δεν ήταν καλύτεροι από απόψε! Η χορωδία έγινε τριφωνική, ήταν πολύ δουλεμένη και το ρεπερτόριό της με ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας συγκινητικό! Όσο για το “Bella ciao”, το αντιστασιακό τραγούδι κατά του φασισμού, ήταν η πιο δυναμική στιγμή της!
Μαέστρος ο Πέτρος Ρίστας και στο πιάνο ο Αναστάσης Κετίκογλου. Βιολί η Σταματία-Μαρία Φώτη και κρουστά ο Χάρης Ανανιάδης.
Πέρα από τα δώρα που δόθηκαν στους φιλοξενούμενους, δημιουργώντας ένα ζεστό κλίμα επικοινωνίας, η βραδιά έκλεισε βαδίζοντας για την αυριανή 17 Νοέμβρη, μέρα του Πολυτεχνείου, με το τραγούδι “Της Δικαιοσύνης Ήλιε νοητέ” του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, που έφερε και τις έξι χορωδίες στη σκηνή να τραγουδούν αυθόρμητα όλες μαζί “μη λησμονάτε τη χώρα μου”…
Φωτογραφίες: faretra.info
…………………
…………………..