Πολιτική

Κίνημα Χριστιανικής Δημοκρατίας: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου εμπνέει διαχρονικά την αντίσταση σε κάθε μορφή τυραννίας  

Με αφορμή την 51η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

  1. Τα τυραννικά καθεστώτα δεν επιβάλλονται μόνο με την αστυνομική και στρατιωτική βία. Σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στην ανοχή μεγάλου μέρους των πολιτών, οι οποίοι παραιτούνται από το θείο δώρο της ελευθερίας, με την εγωιστική ψευδαίσθηση ότι εξασφαλίζουν δήθεν την ασφάλεια και την ησυχία τους. Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης στις 28 Μαρτίου 1969, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου, περιέγραφε τη δικτατορία των Συνταγματαρχών ως «ένα καθεστώς ολωσδιόλου αντίθετο με τα ιδεώδη για τα οποία πολέμησε ο κόσμος μας και τόσο περίλαμπρα ο λαός μας στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο…μία κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης, όπου όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι αυτές να καταποντιστούν μέσα στα ελώδη στεκούμενα νερά.». Και προειδοποίησε ότι «στις δικτατορικές καταστάσεις ἡ αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως ἡ τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος», για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του με τρόπο τραγικό το 1974 με την κυπριακή τραγωδία.
  2. Τα στελέχη της Χριστιανικής Δημοκρατίας με επικεφαλής τον αείμνηστο ιδρυτή της Νίκο Ψαρουδάκη, αντιτάχθηκαν στο καθεστώς από την πρώτη μέρα της επιβολής του. Δεν ξεγελάστηκαν από την ψευτοχριστιανική ρητορική του, με την πεποίθηση ότι η άντίσταση σε κάθε μορφή τυραννίας είναι καθήκον των Χριστιανών.
  3. Ο αείμνηστος Μανώλης Μηλιαράκης, 2ος Πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου της Χριστιανικής Δημοκρατίας για τις εκλογές του Μαΐου του 1967 τις οποίες ματαίωσε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, μετείχε στο αντιδικτατορικό συλλαλητήριο που επιχειρήθηκε να διοργανωθεί ανήμερα στις 21 Απριλίου 1967. Η εφημερίδα μας «Χριστιανική» ανέστειλε αμέσως την κυκλοφορία της, μη αποδεχόμενη το καθεστώς της προληπτικής λογοκρισίας, ενώ κυκλοφόρησε από τη νεολαία της Χριστιανικής Δημοκρατίας το παράνομο αντιδικτατορικό έντυπο «Χαραυγή». Έγινε κινητοποίηση κατά του 1ου χουντικού «Συντάγματος» του 1968, με την έκδοση βιβλίου.
  4. Η εφημερίδα μας «Χριστιανική», που ξανακυκλοφόρησε από τον Ιανουάριο του 1970, μετά την άρση της προληπτικής λογοκρισίας, τάχθηκε εξαρχής στο πλευρό του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, το οποίο σταδιακά αναπτύχθηκε, με αποκορύφωμα την κατάληψη της Νομικής Σχολής τον Φεβρουάριο και την εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Με την αγωνιστική αρθρογραφία του Νίκου Ψαρουδάκη και το εκτενές φοιτητικό ρεπορτάζ των Μανώλη Μηλιαράκη και Λεωνίδα Δρανδάκη. Το φθινόπωρο του 1973, η κυκλοφορία της είχε φτάσει και τα 100.000 φύλλα.
  5. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου είχε εξελιχθεί σε παλλαϊκή αντιδικτατορική εξέγερση, με αίτημα την άμεση και πλήρη κατάργηση της Δικτατορίας. Και με καταγγελία της απόπειρας του καθεστώτος να νομιμοποιηθεί πολιτικά, με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο να έχει αυτοδιορισθεί «Πρόεδρος της Δημοκρατίας» με υπερεξουσίες και έλεγχο του στρατού για μία οκταετία και με τη διοργάνωση ελεγχόμενων «εκλογών» με «κυβέρνηση» περιορισμένων αρμοδιοτήτων.
  6. Το αίτημα των εξεγερμένων ήταν απόλυτα δίκαιο, επιβεβλημένο και αυτονόητο για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Επιπλέον, ήδη από το 1967, η δικτατορία υπονόμευε συστηματικά την κυβέρνηση της Κύπρου. Εάν είχε εγκαίρως ανατραπεί, θα είχαν αποτραπεί το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή που ακολούθησε. Εξάλλου, από τη στιγμή που οι πραξικοπηματίες νομιμοποιούνται πολιτικά και μένουν ατιμώρητοι ελέγχοντας κρίσιμους τομείς του κρατικού μηχανισμού, τίποτε δεν τους εμποδίζει να επανέλθουν όταν χάσουν τον έλεγχο. Έτσι έγινε με το αιματηρό πραξικόπημα της Μιανμάρ τον Φεβρουάριο του 2021.  
  7. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος ανατράπηκε από τον αρχηγό της στρατιωτικής αστυνομίας Ιωαννίδη, που έλεγχε από το παρασκήνιο την εξουσία. Το δικτατορικό καθεστώς κράτησε άλλους οκτώ μήνες, οπότε κατέρρευσε υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας την οποία προκάλεσε, με το προδοτικό πραξικόπημα κατά του εκλεγμένου Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου της 15ης Ιουλίου 1974. Η «Χριστιανική», με το τελευταίο φύλλο της περιόδου της δικτατορίας του Δεκεμβρίου 1973 ζήτησε με πρωτοσέλιδο άρθρο του Νίκου Ψαρουδάκη, αφού «Ο ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΕΠΕΣΕ», «ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ». Το καθεστώς έκλεισε την εφημερίδα και εξόρισε στη Γυάρο τον Νίκο Ψαρουδάκη.      
  8. Δυστυχώς, σε πολλές χώρες, καθεστώτα δικτατορικά μακροημέρευσαν. Δεν ήταν αυτονόητο ότι θα έπεφτε γρήγορα η δικτατορία στην Ελλάδα. Τιμούμε όσους όρθωσαν το ανάστημά τους διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και τον στιγματισμό τους από το καθεστώς. Πέρα απ’ όσους έχασαν τη ζωή τους, άλλοι βασανίστηκαν φρικτά στα μπουντρούμια της Ασφάλειας και της ΕΣΑ (στρατιωτικής αστυνομίας)
  9. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας εμπνέει διαχρονικά, να έχουμε ανά πάσα στιγμή το σθένος να υπερασπιζόμαστε το θείο δώρο της ελευθερίας και να ορθώνουμε ανάστημα ενάντια σε κάθε μορφή τυραννίας και αδικίας. Η σιωπή είναι συνενοχή.

Αθήνα 16.11.2024. Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας