Περιβάλλον Ρεπορτάζ

 Όλυμπος: Από Γκορτσιά σε Προφήτη Ηλία και Μύτικα

Η Έφη κι ο Δημήτρης, δυο νέα παιδιά από Δράμα και Θεσσαλονίκη. Τους συνάντησα στη Γκορτσιά, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, όταν αυτοί κι εγώ ετοιμάζαμε τα σακίδιά μας για το Οροπέδιο των Μουσών. Για ένα μεγάλο διάστημα πηγαίναμε μαζί. Παρ’ όλη την ανηφόρα και τη δυσκολία της διαδρομής η συζήτηση ήταν συνεχής για πολλά και διάφορα θέματα ουσίας, με βασικό την ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι, κυρίως στο θέμα της δουλειάς.

Από ένα σημείο και μετά χωρίσαμε. Το τοπίο ήταν μαγευτικό και προκαλούσε για φωτογράφιση. Όμως, μιας και θα μέναμε σε διαφορετικό καταφύγιο δώσαμε ραντεβού για το απόγευμα. Πρότεινα να ανέβουμε στην κορυφή Προφήτης Ηλίας, όπου εκεί υπάρχει το πέτρινο ξωκκλήσι σε υψόμετρο 2803 μέτρα.

Η διαδρομή από το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης», σχετικά εύκολη, αλλά και σύντομη. Το πέτρινο ξωκκλήσι εντυπωσιακό, όπως και η θέα προς κάθε κατεύθυνση. Από τον κάμπο της Πιερίας και τον Θερμαϊκό, αλλά και τις γύρω κορυφές, τη στιγμή που ο Ήλιος έδυε και φωτίζοντάς τες έπαιρναν ένα κοκκινωπό χρώμα. Το ηλιοβασίλεμα εκπληκτικό δεν το χόρταινες. Η θερμοκρασία γύρω στο μηδέν, ίσως και πιο κάτω.

Λίγο πριν νυχτώσει επιστρέψαμε στο καταφύγιο του Γιώσου. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, κι ένα τσάι με μέλι ήταν ό,τι έπρεπε. Στο καταφύγιο λόγω της εποχής, αν και ο καιρός για τα δεδομένα του Ολύμπου ήταν πάρα πολύ καλός, οι ορειβάτες ήταν λιγοστο,ί ώστε όλοι να γίνουμε μια παρέα.

Η επόμενη μέρα ήταν για τα παιδιά ακόμη πιο εντυπωσιακή. Η παρέα μεγάλωσε. Σ’ αυτήν προστέθηκαν  η Δώρα, η Φεβρωνία και ο Χρυσοβαλάντης. Στόχος η ανάβαση στο Μύτικα. Αφού περάσαμε τη Στεφάνη σε μισή ώρα περίπου από το καταφύγιο φτάσαμε στη βάση του Μύτικα. Το δικό μου πρόγραμμα έλεγε μέχρι εκεί. Απ΄ ότι μου μήνυσαν, ανέβηκαν με μεγάλη ευκολία και το χάρηκαν πάρα πολύ.

Η επιτυχία ολοκληρώθηκε με τον εορτασμό των γενεθλίων της Δώρας και της Φεβρωνίας  στην κορυφή. Όλα εξελίχτηκαν ομαλά και ο ενθουσιασμός της παρέας ήταν μεγάλος.

Η Έφη κι ο Δημήτρης στη Γκορτσιά επέστρεψαν λίγο μετά από μένα. Στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους περίμενε  ένα κουτί με «εκλεκτό ρεβανί Βεροίας».

Οι φωτογραφίες από Δημήτρη, Έφη και Δημήτρη.

    

        —

 

banner-article

Ροη ειδήσεων