Κόσμος

Διάγγελμα του νέου ηγέτη της Χεζμπολάχ: ΗΠΑ και Ισραήλ διεξάγουν γενοκτονία με στόχο τη «νέα Μέση Ανατολή»

Ναίμ Κασέμ: Η λύση είναι μια κατάπαυση του πυρός

Σφοδρή επίθεση σε ΗΠΑ και Ισραήλ, τους οποίους κατηγόρησε ότι διεξάγουν γενοκτονία επιχειρώντας να φτιάξουν μία «νέα Μέση Ανατολή» που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους εξαπέλυσε ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ, σεΐχης Ναίμ Κασέμ, σε σημερινό του τηλεοπτικό διάγγελμα, το πρώτο μετά την ανάληψη της ηγεσία της οργάνωσης, μετά την δολοφονία του Νασράλα.

Ο Κασέμ είπε ότι η γενοκτονία που διεξάγουν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δείχνουν ότι είναι εταίροι στην προσπάθεια δημιουργίας «μιας νέας Μέσης Ανατολής».

«Η Αμερική (…) θέλει μια νέα Μέση Ανατολή. Ο Νετανιάχου θέλει το ίδιο πράγμα. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ κάνουν αυτή τη γενοκτονία σκόπιμα», είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Αναφορικά με τους στόχους του Ισραήλ είπε ότι θέλει να «επεκτείνει την κατοχή του και η Παλαιστίνη δεν είναι αρκετή». Το Ισραήλ θέλει επίσης να ελέγξει όλα τα «εδάφη των αραβικών κρατών και όλων των μουσουλμάνων», είπε.

Ο Κασέμ υπερασπίστηκε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, λέγοντας ότι με αυτήν οι Παλαιστίνιοι υπό την ηγεσία της Χαμάς «προσπάθησαν να απαλλαγούν από τον κατακτητή». Σύμφωνα με όσα είπε, η Χαμάς και οι Παλαιστίνιοι είπαν στον κόσμο ότι «έχουν περάσει 75 χρόνια και η κατοχή είναι ακόμα εκεί στη γη μας και μας σκοτώνει» και πρόσθεσε ότι είχαν το δικαίωμα να κάνουν κάτι που θα «ταρακουνήσει την κατοχή και θα την εμποδίσει να επεκταθεί». Αντί να ρωτήσει κανείς γιατί συνέβη η επίθεση της Χαμάς, «θα πρέπει να ρωτήσει γιατί η κατοχή είναι ακόμα εκεί», είπε ο Κασέμ.

Συνέχισε λέγοντας πως η Χεζμπολάχ μετακινήθηκε από τον «υποστηρικτικό ρόλο» προς τους Παλαιστίνιους στην άμεση «αντιμετώπιση» του Ισραήλ, μετά τις επιθέσεις με τους βομβητές στις 17 Σεπτεμβρίου και τη δολοφονία του ηγέτη της Χασάν Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου.

Έδωσε τα εύσημα στους μαχητές της οργάνωσης λέγοντας ότι «αυτό που πέτυχαν (…) στο πεδίο κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων (σ.σ. της ισραηλινής χερσαίας εισβολής) ήταν μεγαλύτερο και καλύτερο από ό,τι περίμεναν» και συμπλήρωσε πως εφόσον το Ισραήλ στοχεύει όλο τον Λίβανο, τότε και η Χεζμπολάχ έχει το δικαίωμα «από αμυντική θέση» να στοχεύσει οποιοδήποτε σημείο στην «επικράτεια του εχθρού».

Ο Κασέμ είπε τέλος ότι η καλύτερη δυνατή έκβαση στη σύγκρουση είναι να σταματήσει το Ισραήλ να επιτίθεται στον Λίβανο και τη Γάζα. «Λέω στους Ισραηλινούς, η λύση είναι να σταματήσουν να πυροβολούν. Η λύση είναι μια κατάπαυση του πυρός… Μετά από μια κατάπαυση του πυρός, οι [ισραηλινοί] έποικοι μπορούν να επιστρέψουν στο βορρά», είπε ο Κασέμ. Πρόσθεσε ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Ισραηλινοί στο βορρά θα βρίσκονται υπό συνεχή απειλή εάν το Ισραήλ συνεχίσει τον πόλεμο στον Λίβανο και τη Γάζα.

Από 902.gr 

banner-article

Ροη ειδήσεων